ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

K. Μενούνος: Ο κάθε ένας απο εμάς πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο περιβάλλον

Η προστασία του περιβάλλοντος και, ιδίως, του κλίματος αποτελεί πλέον γενική αρχή πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κλιματική αλλαγή, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η ανάγκη μείωσης των εκπομπών άνθρακα αποτελούν σοβαρές προκλήσεις παγκοσμίως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συνεχώς περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί, δημόσιοι φορείς και εμπορικές επιχειρήσεις να εφαρμόζουν στο πλαίσιο της εσωτερικής τους λειτουργίας στρατηγικές για την προστασία του περιβάλλοντος. Η προστασία του περιβάλλοντος όμως είναι υπόθεση όλων μας. Όλοι μας μπορούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι σε αυτή τη προσπάθεια. Ο Κωνσταντίνος Μενούνος , ένας νέος άνθρωπος ευαισθητοποιημένος στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος μιλά στο achaianews.gr και καλεί όλους εμάς να αγαπήσουμε το περιβάλλον , να το φροντίσουμε , να συνδράμουμε για την προστασία του. 

Οι ανησυχίες σου σε σχέση με το περιβάλλον και την προστασία του πότε ξεκίνησαν και με ποιες αφορμές ;

Από πολύ μικρή ηλικία συνήθιζα να πηγαίνω για camping μαζί με τους δικούς μου και έτσι άρχισα να έρχομαι σε επαφή με το περιβάλλον. Μεγαλώνοντας άρχισα να συνειδητοποιώ τα προβλήματα που προκαλεί ο άνθρωπος στη φύση. Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι πολλοί κάνουν camping χωρίς να σέβονται το μέρος που φιλοξενούνται. Αυτό μου έδωσε ένα μάθημα στο να προσπαθώ να κάνω ότι καλύτερο μπορώ για το περιβάλλον.

Με ποιους τρόπους εσύ προστατεύεις το περιβάλλον ;

Γενικότερα έχω περάσει στην καθημερινότητα μου την ανακύκλωση οπότε καταλαβαίνεις έγινε συνήθεια. Είναι κάτι δύσκολο να καταφέρεις να κόψεις κακίες συνήθειες του παρελθόντος π.χ. όλα στον ίδιο κάδο, είναι μεγάλο λάθος κατά την άποψή μου. Άμα το καλό σκεφτείς ο καθένας μας κάθε μέρα δημιουργεί τόνους απορριμμάτων που τα 3/4 των σκουπιδιών στο κάδο είναι ανακυκλώσιμη ύλη, οπότε στο χέρι μας είναι να αποφεύγουμε τέτοιες καταστάσεις. Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν γίνεται ανακύκλωση. Επίσης πρέπει να σταματήσει ένα ακόμα κακό που γίνεται! Ρωτάω πολλούς που ρίχνουν το χρησιμοποιημένο λάδι του σπιτιού τους και η απάντηση όλων είναι στον νεροχύτη. Σκέψου τώρα τόσες χιλιάδες νοικοκυριά να ρίχνουν το χρησιμοποιημένο λάδι στον υπόνομο το οποίο να καταλήγει στην θάλασσα. Μιλάμε για μεγάλη καταστροφή στην θαλάσσια ζωή.

Πιστεύεις πώς οι άνθρωποι σήμερα μπορούν να κάνουν περισσότερα σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και δεν κάνουν ;

Εννοείται πως το πιστεύω και αυτό θεωρώ πως οφείλεται στο ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες τις οποίες έχει απέναντι στο περιβάλλον. Είναι άσχημο να μην βάζουμε τον εαυτό μας στην δοκιμασία της ανακύκλωσης. Είναι θέμα συνήθειας και όχι επιλογής.

Λείπει σήμερα στους πολίτες η ενημέρωση η διάθεση για την προστασία του περιβάλλοντος ;

Η ενημέρωση είναι το κλειδί κατά την γνώμη μου στην επιτυχία σε ότι κάνεις. Στην τηλεόραση πρέπει να υπάρχει περισσότερη ενημέρωση για τα ζώα, το περιβάλλον και την ανακύκλωση μόνο έτσι θα δούμε κάτι στο μέλλον. Το πιο σημαντικό από όλα είναι η παιδεία πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να περάσουν στα σχολεία και στις μικρότερες γενιές το θέμα περιβάλλον-ανακύκλωση-ζώα.Γιατί τα παιδιά ότι δουν θα κάνουν, από το σπίτι τους, μην γελιόμαστε να είμαστε ρεαλιστές σε όλα τα θέματα. Οι γονείς πρέπει τα παιδιά να τα ωθούν προς αυτούς τους τομείς.

Οι δράσεις στις οποίες συμμετέχεις συνήθως ποιες είναι ;

Οι δράσεις στις οποίες συμμετέχω συνήθως είναι όταν πηγαίνω για camping μαζί με τους φίλους μου την ώρα της πεζοπορίας αντικρίζουμε αρκετά σκουπίδια που έχουν παρατήσει οι προηγούμενοι κατασκηνωτές, μερικά από τα οποία είναι επικίνδυνα για την φύση. Για παράδειγμα ένα μπουκάλι γυαλί μπορεί να δημιουργήσει εστία φωτιάς και αμέσως μπαίνει σε κίνδυνο το δάσος αλλά και τα ζώα. Αυτό το πρόβλημα το αντικρίζουμε και σε παραλίες με το θέμα των σκουπιδιών και αυτό μας έκανε να δραστηριοποιηθούμε σε τέτοιου είδους ενέργειες στο να συλλέγουμε τα σκουπίδια που αφήνουν ανεύθυνοι πολίτες. Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι όσοι ασχολούμαστε με την φύση και το camping καλό θα ήταν ο καθένας μας να μαζεύει τα σκουπίδια που δημιουργεί.

Είσαι πλέον γραμματέας και σε φιλοζωικό σωματείο το οποίο θέλει να εντάξει στην δραστηριότητα του και δράσεις σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος . Πώς σκέφτεσαι από την πλευρά σου το συνδυασμό των δράσεων αυτών ;

Ναι είχα αυτή την ωραία πρόταση από την κύρια Ελένη Σίνη. Είχαμε ανταλλάξει απόψεις πάνω σε κάποια θέματα για το περιβάλλον. Κατά την γνώμη μου όταν εντάσσεσαι σε μια ομάδα και έχεις την δυνατότητα με τα υπόλοιπα μέλη να εκμεταλλευτείς θετικά και άλλους τομείς τους οποίους αφορούν τα ζωάκια τότε μπορείς με λίγη καλή θέληση να υλοποιήσεις όμορφα πράγματα. Για παράδειγμα μια μικρή και καθημερινή μας συνήθεια θα πρέπει να γίνει το μάζεμα των περιττωμάτων των σκύλων μας. Έτσι η πόλη μας θα είναι καθαρή και οι πολίτες της συνειδητοποιημένοι όχι μόνο προς τα ζώα αλλά προς το περιβάλλον.

Ποιο είναι το μήνυμα σου προς τους πολίτες ;

Το μήνυμα μου είναι ότι ο καθένας μπορεί να βάλει το δικό του λιθαράκι στο να πετύχουμε πολλά. Ζούμε σε δύσκολους καιρούς βλέπουμε στην καθημερινότητα μας τι γίνεται ο κόσμος πλέον δεν εμπιστεύεται, δεν έχει υπομονή, δεν γελάει. Η νεολαία πρέπει να είναι πιο ενεργή στην κοινωνία μας καλοί οι καφέδες, καλά τα ξενύχτια, καλά όλα, αλλά όταν βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσουν ένα κοινωνικό πρόβλημα θα ψάχνουν να βρουν τον υπαίτιο ενώ εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε τα προβλήματα της καθημερινότητας.

 Ελένη Παρασκευοπούλου

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

LIFE STYLE

Σταθερή είναι η κατάσταση του Δημήτρη Κόκοτα, ο οποίος είναι σε καταστολή από τέλη Μαρτίου. Οι γιατροί «πάγωσαν» την μείωση χορήγησης των φαρμάκων, όμως είναι αισιόδοξοι. Σύμφωνα . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Αναβίωσε για άλλη μια χρονιά το έθιμο των ιπποδρομιών στον Άγιο Γεώργιο Μεσολογγίου. Με έξι κούρσες παρουσία εκατοντάδων θεατών οι οποίοι καταχειροκρότησαν τους συμμετέχοντες. Νωρ . . .
LIFE STYLE

Απόψε θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ στις 22:00, ο πρώτος ημιτελικός της φετινής Eurovision στο Μάλμε της Σουηδίας, ενώ στις 21:15 θα προηγηθεί η εκπομπή Eurovision Νight. 15 χώ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης όσων κατήγγειλαν παραβάσεις στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ, Appodixi. Τα ποσά που θα λάβουν από την ΑΑΔΕ οι καταγγέ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Αναβίωσε για άλλη μια χρονιά το έθιμο των ιπποδρομιών στον Άγιο Γεώργιο Μεσολογγίου. Με έξι κούρσες παρουσία εκατοντάδων θεατών οι οποίοι καταχειροκρότησαν τους συμμετέχοντες. Νωρίτερα στην  εκκλησία
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η 48χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα όπου έπεσε με το αυτοκίνητό της στον μόλο της Αγίου Νικολάου Η Μαρία Καραγιάννη, ήταν γνωστή από την εργασία της στον χώρο της διαφήμισης στα Μέσα Ενημέρωσης
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στο νοσοκομείο του Αγρινίου με αφόρητους πόνους κατέληξε γυναίκα από το Καινούργιο την οποία τσίμπησε έντομο χθες το πρωί στην οικία της σύμφωνα με πληροφορίες του kainourgiopress. Μερικές ώρες μετά
Image
Image

Search