ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Π. Κουνάβης : Η δημοτική αρχή δεν έχει συνειδητοποιήσει πώς ζούμε στο 2017

Ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης Αυτοδιοικητική Κίνηση Δυτικής Αχαΐας - ΑΚΙΔΑ Παναγιώτης Κουνάβης μιλά στο achaianews.gr για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Δήμος Δυτικής Αχαίας , την κατάσταση που επικρατεί ενώ ανοίγει τα "χαρτιά" του και για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Ποιό είναι το μεγαλύτερο προβλήμα που υπάρχει σήμερα στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας ;

Η υδροδότηση του Δήμου Δυτικής Αχαΐας κάθε ημέρα που περνά αναδεικνύεται σε μεγάλο πρόβλημα. Πολλά  δημοτικά διαμερίσματα ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι αντιμετωπίζουν πρόβλημα αφού οι διακοπές νερού είναι  συνεχείς. Επιπλέον το τελευταίο διάστημα εξ αίτιας των οφειλών της ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ, η διακοπή παροχής ρεύματος  στα αντλιοστάσια θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα.

Σε ποια ζητήματα θα μπορούσαν να έχουν δοθεί λύσεις και δεν έχει γίνει ;

Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση που περνά η χώρα έχει χτυπήσει και την τοπική αυτοδιοίκηση έτσι και ο δικός μας Δήμος, έχει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό αλλά οικονομικούς πόρους. Μέσα σε αυτό το στενό και αδιέξοδο περιβάλλον, η δημοτική αρχή δεν φρόντισε να διεκδικήσει και να αποκτήσει ο δήμος προσωπικό εξειδικευμένο  για τους τομείς με ανταποδοτικά τέλη  όπως είναι ή ύδρευση και τα απορρίμματα  αλλά και για μόνιμο προσωπικό. Την σοβαρότητα του προβλήματος την περιέγραψαν πρόσφατα και οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών του Δήμου με επιστολή προς το δημοτικό συμβούλιο στην οποία κάνουν έκκληση για άμεση λήψη αποφάσεων. Το μεγαλύτερο ποσοστό του προϋπολογισμού, δαπανάται σε απ’ ευθείας αναθέσεις των 15.000 ευρώ για προμηθείες και υπηρεσίες προς το δήμο. Τεράστια ποσά, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν ώστε να αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα της καθημερινότητας, αν η δημοτική αρχή είχε συνειδητοποιήσει πως ζούμε στο 2017 μετά από 4 μνημόνια στη χώρα και όχι σε παλιές εποχές.

Τι πρόβλημα έχει προκύψει με την ΔΕΥΑ και πώς έχει δημιουργηθεί το υπέρογκο χρέος ; Ποιος φέρει ευθύνη για την σημερινή «ανεξέλεγκτη» κατάσταση των χρεών;

Η ΔΕΥΑ δημιουργήθηκε σε μια εποχή όπου ο Καλλικράτης έφερε και την κατάργηση των Καποδιστριακών δήμων. Ο Δήμος μας βρέθηκε να διαχειρίζεται πάνω από εκατό αντλιοστάσια και ένα πολυδαίδαλο και προβληματικό δίκτυο ύδρευσης. Αντί εκείνη τη στιγμή να γίνει μια μελέτη βιωσιμότητας να εξεταστεί κάτω από ποίες προϋποθέσεις μπορεί να συγκροτηθεί η υπηρεσία, αποκτήσαμε μια υπηρεσία χωρίς προσωπικό και με τα προβλήματα που προανέφερα. Το αποτέλεσμα λίγα χρόνια μετά, είναι δημοτικά διαμερίσματα όπου δεν εκδίδονται λογαριασμοί για χρόνια και οφειλή της ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ πάνω  ΑΠΟ 1.600.000 ευρώ ,ένας βιολογικός σταθμός χωρίς προσωπικό και χωρίς συντήρηση, συχνές διακοπές νερού. Μαζί με αυτά, η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει μεγάλο ποσοστό καταναλωτών της ΔΕΥΑ να μην μπορούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους. Όσο η διοίκηση της ΔΕΥΑ  και η δημοτική αρχή, αρνείται να γίνει ουσιαστικός διάλογος για τα προβλήματά αυτά, πολύ φοβάμαι ότι  ο κίνδυνος όχι για κλείσιμο αλλά για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της ΔΕΥΑ  πλησιάζει.

Τι γίνεται με τους καθαρισμούς χορταριών ενόψει αντιπυρικής περιόδου ; Διαπιστώσαμε πώς τείνουν να μετατραπούν σε ζούγκλα οι δρόμοι σε πρόσφατο ρεπορτάζ. Γιατί παρουσιάζουν τέτοια χάλια οι δρόμοι στη Δυτική Αχαΐα και κυρίως οι αγροτικοί δρόμοι ;

Δυστυχώς εκτός της έλλειψης προγραμματισμού δεν έγινε καμία προσπάθεια απόκτησης κατάλληλου εξοπλισμού μηχανημάτων τα τελευταία χρόνια. Ο δήμος μας, είναι πολύ μεγάλος σε έκταση και όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί με προγραμματισμό και συνεννόηση με τους προέδρους των τοπικών διαμερισμάτων.

Ισχύει ότι πέρυσι το κονδύλι για την αντιπυρική προστασία δεν χρησιμοποιήθηκε ; 

Η δημοτική αρχή είναι μάλλον η μοναδική στη χώρα όπου κατάφερε σε συνθήκες οικονομικής κρίσης να μην απορροφήσει και να διαθέσει ακόμα και τώρα, τα περσινά κονδύλια για την πυροπροστασία που διάθεσε το υπουργείο.

Ποιο το σχόλιο σας για το μέχρι τώρα έργο της Δημοτικής Αρχής ;

Η δημοτική αρχή διαθέτει πολλά προσόντα άλλων εποχών όμως, φωτογραφίζεται, είναι με όλους και με όλα και μετράει ψήφους κάθε ώρα και στιγμή. Το πολιτικό κόστος είναι μεγαλύτερης σημασίας, από την επίλυση απλών ζητημάτων της καθημερινότητας. Αν εξαιρέσουμε τα έργα που τρέχουν με περιφερειακούς και κοινοτικούς πόρους, μάλιστα στο δεύτερο έχει και το χάρισμα να απεντάσσονται έργα από προγράμματα που είχαν ενταχθεί, και να χάνει πόρους όπως συνέβη  πρόσφατα , δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός, αντίθετα, αναθέτει έργα πριν αυτά αποφασιστούν. Θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά αλλά οι εικόνες των τοπικών διαμερισμάτων μιλούν από μόνες τους. Το σοβαρότερο είναι ότι η δημοτική αρχή αντί να ηγηθεί μιας προσπάθειες που θα κατευθύνει το δήμο σε μια άλλη πορεία με όραμα. Η δημοτική αρχή οδηγά τα οχήματα του δήμου, αναλαμβάνει να τοποθετεί η ίδια λαμπτήρες φωτισμού και γενικά οι δημότες για το παραμικρό πρόβλημά τους, θα πρέπει να περάσουν από το γραφείο του δημάρχου και των αντιδημάρχων.

Σε δύο χρόνια θα έχουμε τις επόμενες Δημοτικές Εκλογές. Ποια είναι τα σχέδια σας ;

Η παράταξή μας κατάφερε παρά την ελάχιστη εκπροσώπηση στο δημοτικό συμβούλιο με μία έδρα, να αναδείξει προβλήματα, να ενημερώνει τους δημότες και να καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για πολλά ζητήματα. Δεν σταθήκαμε στη στείρα καταγγελία, αλλά με παρεμβάσεις όπως για το ΣΧΟΟΑΠ της Δύμης ,τη στάση μας και τις προτάσεις για την διαχείριση των απορριμμάτων, τις προτάσεις για τη λειτουργία της ΔΕΥΑ, αλλά και πολλές παρεμβάσεις σε πάρα πολλά ζητήματα καθημερινότητας, προσπαθήσαμε να ανοίξουμε δρόμους σε ένα πολύ δύσκολο τοπίο. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η καθημερινότητα στο δήμο και η επίλυση των προβλημάτων μεγάλων και μικρών, απαιτούν  συμμετοχή της κοινωνίας και ενεργούς πολίτες με άποψη. Αυτό είναι και το σχέδιο μας, να κάνουμε την κοινωνία ενεργή. Οι πολίτες ή θα παραμείνουν θεατές βλέποντας να μαραζώνει ο τόπος τους ή θα είναι ενεργοί και θα διεκδικήσουν ο τόπος τους να πάει μπροστά, αυτό θα προσπαθήσουμε ως δημοτική παράταξη να κάνουμε πράξη και σε αυτή την προσπάθεια θα είμαι παρών.

Ελένη Παρασκευοπούλου

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ένας 46χρονος μαζί με έναν 45χρονο, σύμφωνα με την Αστυνομία είχαν συστήσει εταιρεία που παρείχε υπηρεσίες συμβουλευτικής καθοδήγησης και υποστήριξης, ένα παράνομο κέντρο απεξάρτησ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το Λαύριο επικράτησε άνετα με 104-66 του Απόλλωνα Πάτρας στο πλαίσιο της 5ης και τελευταίας αγωνιστικής των playouts της Stoiximan Basket League. Το Λαύριο έφτασε σε μια ευρεία νί . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Κηφισιά έγινε η δεύτερη ομάδα που υποβιβάστηκε στη Super League 2, καθώς δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο του ΠΑΣ Γιάννινα και σε συνδυασμό με τα άλλα αποτελέσματα (νίκες Παν . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Παναθηναϊκός απέδειξε με τον πιο περίτρανο τρόπο τη μαχητική ψυχή και το μέταλλο του πρωταθλητή. Οι "πράσινες" έφεραν τα πάνω κάτω σε ακόμα ένα παιχνίδι (2-3 σετ από 2-1), πανηγύ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου και της Ομάδας ΕιδικώνΕλέγχων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, συνελήφθησαν δύο 17χρονοι καιένας 21χρονος άνδρας, σε βάρος των οποίων είχε σχηματισ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνησε, το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, ενώ την Κυριακή 28 Απριλίου τα μαγαζιά θα είναι ανοικτά. Όπως ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας τα καταστήματα θα λειτο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο με δύο μηχανές που συγκρούστηκαν στην κάθοδο της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, πριν το Παμπελοποννησιακό στάδιο, σήμερα στις 7 το πρωί   Αγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες προκλήθηκε η σφ
Image
Image

Search