ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ε. Μουζάκη : Το «ταξίδι» μου στην Πολυφωνική Χορωδία είναι γεμάτο όμορφες στιγμές και υπέροχους «σταθμούς»

Η Ελένη Μουζάκη γεννήθηκε στην Πάτρα. Είναι πτυχιούχος Αρμονίας, ενώ έχει πραγματοποιήσει σπουδές κλασικού πιάνου και κιθάρας και  ελεύθερες σπουδές στα drums. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα ελεύθερου/σύγχρονου τραγουδιού, αλλά και σεμινάρια φωνητικής αγωγής. Από το έτος 2004 είναι μέλος του Οργανισμού της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας, αρχικά ως χορωδός του Γυναικείου Φωνητικού Σχήματος «ΕΜΜΕΛΕΙΑ» και ακολούθως ως χορωδός της Μικτής Χορωδίας στην οποία δραστηριοποιείται έως σήμερα. Διετέλεσε επίσης βοηθός διεύθυνσης του Σχήματος Μουσικοκινητικής Αγωγής ‘’Μικροί Χορωδοί’’ της Πολυφωνικής. Προ εννέα ετών ανέλαβε τη θέση της βοηθού Διεύθυνσης της Προπαιδικής Χορωδίας της ‘’Πολυφωνικής’’ και ακολούθως και τη θέση της έφορου αυτής.  Από τον Ιούνιο του 2015 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού της Πολυφωνικής Χορωδίας, και συγκεκριμένα με την ιδιότητα της Εφόρου Δημοσίων Σχέσεων.  Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του Α.Τ.Ε.Ι Καλαμάτας.  Στο μεταξύ εδώ και 16 χρόνια εργάζεται ως Διαχειρίστρια Δεδομένων (Data Manager) Κλινικών Μελετών στο Ογκολογικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, το οποίο Τμήμα διευθύνει ο Καθηγητής Ογκολογίας Χαράλαμπος Καλόφωνος.

Μιλήσαμε μαζί της για την αγάπη της για την μουσική και την συμμετοχή της στην μεγάλη οικογένεια της Πολυφωνικής Χορωδίας της Πάτρας !

Από ποια ηλικία «κολλήσατε το μικρόβιο» της μουσικής ;

Ήμουν στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού όταν άρχισα να εκδηλώνω την κλίση μου στη μουσική, πράγμα το οποίο έγινε αμέσως αντιληπτό από τους γονείς μου Νίκο και Χαρά οι οποίοι και με έγραψαν στο Πατραϊκό Ωδείο όπου και σπούδασα κλασσικό πιάνο και κιθάρα, όπως και ανώτερα Θεωρητικά της Μουσικής. Καθώς είμαι υπέρ της δια βίου μάθησης, και μετά την ένταξή μου στο δυναμικό της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας, συνέχισα και με άλλες μουσικές σπουδές στο πλαίσιο του Ωδείου της.

Πώς προέκυψε η συμμετοχή σας στην μεγάλη οικογένεια της Πολυφωνικής Χορωδίας της Πάτρας ;

Πάντα θαύμαζα το πολιτιστικό έργο της Πολυφωνικής Χορωδίας, η οποία σήμερα αποτελείται από 10 Τμήματα (6 χορωδιακά, Φιλαρμονική Ορχήστρα, Θεατρικό Εργαστήρι, Ορχηστρικό Κιθαριστικό Σχήμα και το Ωδείο της). Επιπροσθέτως, και την αφοσίωση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της, Μαέστρου Σταύρου Σολωμού, στη μουσική και το χορωδιακό τραγούδι. Όμως, όπως καταλαβαίνετε, πολλές φορές οι σπουδαστικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις μας δεν μας αφήνουν πολύ ελεύθερο διαθέσιμο χρόνο . Έτσι, μόλις το 2004 έγινα  μέλος της μεγάλης αυτής οικογένειας, και σας λέω μετά βεβαιότητας πως είναι από τα ωραιότερα πράγματα που έχω βιώσει στη ζωή μου.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να «οδηγήσετε» στα μονοπάτια της μουσικής και της χορωδίας παιδιά πολύ μικρής ηλικίας μιας και που προ 9 ετών αναλάβατε τη θέση της βοηθού Διεύθυνσης της Προπαιδικής Χορωδίας της ‘’Πολυφωνικής’’ της Πάτρας ;

Η προπαιδική χορωδία είναι ένα Τμήμα της Πολυφωνικής  που αγαπώ πολύ και χαίρομαι που ασχολούμαι με αυτό. Απευθύνεται σε παιδιά Β’ έως Ε’ Τάξης Δημοτικού, έχει Διευθύντριά του την εξαιρετική μουσικό Δήμητρα Πίτσου-Διαμαντοπούλου και πιανίστα την υπέροχη Μαρίνα Μυλωνά. Το να «οδηγήσεις» λοιπόν, τα παιδιά στα μονοπάτια της μουσικής είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπευθυνότητα, καθώς έχουμε να κάνουμε με παιδικές ψυχές, διαρκή ενασχόληση, αγάπη για τα παιδιά και τη μουσική και όταν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, όλα κυλάνε πολύ όμορφα.

Στα χρόνια της κρίσης η ενασχόληση των παιδιών με την μουσική και με τη χορωδία είναι πολυτέλεια ;

Είναι λογικό η οικονομική κρίση να έχει περιορίσει τις δυνατότητες των γονέων να προσφέρουν στα παιδιά τους όλα αυτά που θα ήθελαν και να περιορίζονται στα  απολύτως αναγκαία. Από την άλλη πλευρά, η ενασχόληση των παιδιών με τη μουσική βοηθά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς τους, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο και καθόλου πολυτέλεια. Είναι ελπιδοφόρο πάντως, ότι πολλοί γονείς επιδιώκουν να ασχοληθούν τα παιδιά τους με τη μουσική και το χορωδιακό τραγούδι.

Γιατί πρέπει τα παιδιά κατά την γνώμη σας να ασχολούνται με την μουσική ;

Προσωπικά πιστεύω ότι η ενασχόληση των παιδιών με τη μουσική, βοηθά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα, δίνει στο παιδί χαρακτηριστικά όπως, πειθαρχία, συνέπεια, οργανωτικότητα,  πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας, είναι εκπαίδευση, απόκτηση γνώσεων και αγωγή της ψυχής.

Η πολυφωνική έχει προσφέρει στην Πάτρα και όχι μόνο ανεπανάληπτα «ταξίδια» το δικό σας «ταξίδι» στην πολυφωνική πώς θα το περιγράφατε ;

Το δικό μου «ταξίδι» στην Πολυφωνική Χορωδία θέλω να κρατήσει πολλά χρόνια ακόμα. Είναι γεμάτο όμορφες στιγμές και υπέροχους «σταθμούς», όπως επίσης πολύ προσπάθεια και κόπο για την επίτευξη των στόχων μας που δεν είναι άλλοι από την παραγωγή και την προαγωγή πολιτισμού μέσω των εκδηλώσεων και των συναυλιών μας. Έχει όμως και υπέροχους συνταξιδιώτες: όλα τα μέλη μας, τους συναδέλφους μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πολυφωνικής υπό την προεδρία του Λυκειάρχη Γιάννη Κόττορου, τα καλλιτεχνικά στελέχη, τους συγχορωδούς, τους καθηγητές του Ωδείου μας. Κάθε «ταξίδι» όμως, έχει και ένα «καπετάνιο», και αυτός δεν είναι άλλος από τον άνθρωπο που μας εμπνέει όλους: τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή  Μο Σταύρο Σολωμό.

Ελένη Παρασκευοπούλου

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ένας 46χρονος μαζί με έναν 45χρονο, σύμφωνα με την Αστυνομία είχαν συστήσει εταιρεία που παρείχε υπηρεσίες συμβουλευτικής καθοδήγησης και υποστήριξης, ένα παράνομο κέντρο απεξάρτησ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το Λαύριο επικράτησε άνετα με 104-66 του Απόλλωνα Πάτρας στο πλαίσιο της 5ης και τελευταίας αγωνιστικής των playouts της Stoiximan Basket League. Το Λαύριο έφτασε σε μια ευρεία νί . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Κηφισιά έγινε η δεύτερη ομάδα που υποβιβάστηκε στη Super League 2, καθώς δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο του ΠΑΣ Γιάννινα και σε συνδυασμό με τα άλλα αποτελέσματα (νίκες Παν . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Παναθηναϊκός απέδειξε με τον πιο περίτρανο τρόπο τη μαχητική ψυχή και το μέταλλο του πρωταθλητή. Οι "πράσινες" έφεραν τα πάνω κάτω σε ακόμα ένα παιχνίδι (2-3 σετ από 2-1), πανηγύ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου και της Ομάδας ΕιδικώνΕλέγχων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, συνελήφθησαν δύο 17χρονοι καιένας 21χρονος άνδρας, σε βάρος των οποίων είχε σχηματισ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνησε, το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, ενώ την Κυριακή 28 Απριλίου τα μαγαζιά θα είναι ανοικτά. Όπως ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας τα καταστήματα θα λειτο
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο με δύο μηχανές που συγκρούστηκαν στην κάθοδο της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, πριν το Παμπελοποννησιακό στάδιο, σήμερα στις 7 το πρωί   Αγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες προκλήθηκε η σφ
Image
Image

Search