ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γ. Πετρούτσος : Η Ηλεία έχει "αναγεννηθεί", χρειάζεται την προσοχή όλων

Αποχώρησε πρίν απο λίγο χρονικό διάστημα από τη Διοίκηση του Α΄ Πυροσβεστικού Σταθμού της Πάτρας και ανέλαβε χρέη Διοικητή στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Πύργου. Ο Γιάννης Πετρούτσος μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον Ν. Ηλείας μετά τις καταστροφικές φωτιές του 2007.

Μεταβατικό το στάδιο από έναν " δύσκολο" νομό, το Νομό Αχαΐας στον πολύπαθο Νομό Ηλείας... Πώς είναι σήμερα η κατάσταση εκεί μετά τις καταστροφικές φωτιές του 2007 ;

Από τη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντα μου έκανα περιοδεία στις καμένες εκτάσεις για να δώ σε την κατάσταση που επικρατεί τώρα , διαπίστωσα ότι η φύση έχει κάνει τη δουλεία της καθώς έχουν αναγεννηθεί όλες οι περιοχές και τα δάση έχουν αναδημιουργηθεί .

Ο πολίτες στην Ηλεία βίωσαν δραματικές στιγμές σήμερα είναι πιο συνειδητοποιημένοι, πιο προσεκτικοί ;

Απο τις πρώτες επαφές μου με τους φορείς του Νομού διαπίστωσα ένα πολύ θετικό κλίμα , αφού βρίσκονται στο πλευρό των πυροσβεστών και ακούνε κάθε παρέμβαση που τους προτείνουμε έτσι ώστε να μειωθούν τα προβλήματα που υπάρχουν να γίνει μια καλή πρόληψη πριν φτάσουμε στη καταστολή .

Πρόκειται για τις πιο εκτεταμένες και θανατηφόρες πυρκαγιές στην ιστορία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας με τον ανθρώπινο παράγοντα να παίζει τον πρώτο ρόλο αφού μιλάμε ξεκάθαρα για εμπρησμό. Τι είναι αυτό που θα αποτρέψει κάτι τέτοιο στο μέλλον ;

"Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν ". Πρέπει όλοι μας κατά την αντιπυρική περίοδο να είμαστε πολύ προσεκτικοί για οποιαδήποτε δραστηριότητα κάνουμε στην ύπαιθρο , απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο το άναμμα της φωτιάς είτε για υπολείμματα καλλιεργειών είτε για κάψιμο κλαδιών από αγροτικές εργασίες , απαγορεύεται οι θερμές εργασίες κατά τις επικίνδυνες μέρες , απαγορεύεται η ρίψη υπολείμματος τσιγάρου στην ύπαιθρο . Επίσης κρίνεται απαραίτητο όταν αντιληφθούν καπνό ή πυρκαγιά αμέσως να επικοινωνήσουν με το τηλεφωνικό κέντρο της πυροσβεστικής στο 199 και να ενημερώσουν για το συμβάν που αντελήφθησαν . Όσο πιο γρήγορα ενημερωθεί το τηλεφωνικό κέντρο μας τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι και η δική μας επέμβαση .

Σκοπεύετε να προχωρήσετε ενημερωτικές ημερίδες ή κάτι σχετικό ;

Κάθε χρόνο πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου συνεδριάζει σε κάθε Δήμο το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο συμμετέχοντας όλοι οι φορείς που έχουν ρόλο είτε στην πρόληψη είτε στην καταστολή των πυρκαγιών . Αυτό έχει προγραμματιστεί από  ότι με ενημέρωσαν όλοι οι δήμαρχοι του Νομού στο άμεσο διάστημα . Η πρώτη ενημερωτική συνάντηση έγινε στις 6/3/17 στον πρώην Δήμο Ωλένης με όλους τους τοπικούς προέδρους παρουσία του Δημάρχου Πύργου κ. Λιατσή για όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προληπτικά πριν και κατά την αντιπυρική περίοδο ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος της πυρκαγιάς . Αυτό έχει προγραμματιστεί και θα γίνει με όλους τους τοπικούς προέδρους σε όλους τους Δήμους μέσα στο μήνα Απρίλιο . Επίσης έχουν προγραμματίσει σε διάφορα σχολεία της περιοχή μας ενημέρωση των μαθητών . Επιπλέον σε συνεργασία με τα γραφεία πολιτικής προστασίας του εκάστοτε δήμου θα διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια σε όλα τα χωριά καθώς και διαπροσωπικές σχέσεις με τους πολίτες διότι τους θέλουμε στο πλάι μας και όχι απέναντι .

Πόσο σημαντικό για τις επόμενες γενιές θεωρείται πώς είναι η ενημέρωση στα σχολεία για τη φωτιά και τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει ;

Θεωρώ πως η ενημέρωση στα σχολεία είναι το ήμισυ του παντός . Θα πρέπει να γίνεται ενημέρωση και να προβάλλετε το έργο της πυροσβεστικής όχι μόνο για την δασοπυρόσβεση αλλά και για σεισμούς , πλημμύρες ,και φυσικά φαινόμενα έτσι ώστε να ευαισθητοποιούμε τη κοινωνία και τα μικρά παιδιά γιατί είναι οι αυριανοί πολίτες αυτής της χώρας.

Μπορεί να φανεί κοινότυπο το ερώτημα όμως ...Τι κάνουμε στην περίπτωση που βρεθούμε μπροστά σε φλόγες σε μια φωτιά που μόλις έχει ξεσπάσει και τι κάνουμε στην περίπτωση που εγκλωβιστούμε ανάμεσα σε φλόγες ;

Διατηρείτε την ψυχραιμία σας, αποφύγετε το πανικό , τηλεφωνήστε αμέσως στη στην Πυρ/κη Υπηρεσία (199)και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το σημείο που βρίσκεστε το είδος της βλάστησης που καίγεται και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς . Αν μπορείτε να επέμβετε με πρόχειρα μέσα για περιορισμό της φωτιάς ώστε να μην επεκταθεί μέχρι να έρθουν τα πυροσβεστικά οχήματα .  Εάν η διαφυγή είναι αδύνατη προφυλαχτείτε κατά το δυνατόν από την ακτινοβολία , ξαπλώνοντας  μπρούμυτα σε χαντάκι , πίσω από βράχια όσο μακρύτερα γίνεται από καύσιμη ύλη καλύπτοντας το εκτεθειμένο δέρμα με ρούχα και χώμα . Μην αναπνέετε βαθιά αλλά αργά σε επαφή με το χώμα . Μη σηκωθείτε να τρέξετε όσο και να υποφέρετε . Μην καταφύγετε σε εκτεθειμένα βαρέλια , σπηλιές ή πηγάδια γιατί ο κίνδυνος ασφυξίας είναι μεγάλος . Τυχόν αγροικίες στην περιοχή μπορεί να προσφέρουν σημαντική προστασία . Αν είστε σε αυτοκίνητο κλείστε τους αεραγωγούς , καλύψτε τα τζάμια από μέσα με ότι υπάρχει (κουβέρτα ,πανιά ) σκύψτε στο δάπεδο και καλυφτείτε όσο καλύτερα γίνεται , το ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων σπάνια εκρήγνυνται, το αυτοκίνητο προσφέρει προφύλαξη από καπνό και θερμά αέρια . Εάν η βλάστηση είναι λεπτή εισέλθετε στη καμένη περιοχή διότι οι φλόγες δεν έχουν μεγάλο βάθος και τα καύσιμα αυτά αποκαίονται πολύ γρήγορα . ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένα δάσος δεν αξίζει περισσότερο από την ζωή σας!

Η οικονομική κρίση δημιουργεί δύσκολα δεδομένα και ακούμε για ελλείψεις και στο Πυροσβεστικό σώμα. Πώς διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση ;

Σίγουρα η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και το Π. Σ. Όμως το κόστος συντηρήσεις των οχημάτων προσπαθούμε να το μειώσουμε όσο μπορούμε κάνοντας εμείς οι ίδιοι τα σέρβις αγοράζοντας μόνο τα ανταλλακτικά . Εδω θα πρέπει να ευχαριστήσω πάρα τη κρίση που περνάει η χώρα μας υπάρχουν τοπικές επιχειρήσεις που μας κάνουν δωρεές σε ελαστικά ή ανταλλακτικά οχημάτων. Τα πυροσβεστικά οχήματα στο Νομό είναι σε καλή κατάσταση και οποία μικρά προβλήματα υπάρχουν με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου θα έχουν ξεπεραστεί.

Ελένη Παρασκευοπούλου

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Με προσδοκίες για ειρήνη και ευημερία γιορτάζουν οι χριστιανοί την Ανάσταση του Κυρίου με την ευχή να φέρει το φως και την ελπίδα. Το μήνυμα της πρώτης Ανάστασης ήχησε το πρωί το . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Απίστευτο περιστατικό στην Κέρκυρα το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου (04/05/2024) κατά τη διάρκεια του εθίμου των Μπότιδων στο νησί του Ιονίου. Σύμφωνα με το corfunews στις 11:00 ακριβ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Λαμπρή και μεγαλοπρεπής ήταν και φέτος η υποδοχή του Αγίου Φωτός στην Πάτρα! Το Άγιο Φως έφθασε στο Επισκοπείο, λίγο πριν τις 11 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και το υποδέχθηκαν ο  . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Back-to-back άνοδο πέτυχε η Ίπσουιτς, η οποία τερμάτισε στη δεύτερη θέση της Championship και πήρε έτσι το εισιτήριο για τον προβιβασμό της στην Premier League τη νέα σεζόν. Η τελε . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Απίστευτο περιστατικό στην Κέρκυρα το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου (04/05/2024) κατά τη διάρκεια του εθίμου των Μπότιδων στο νησί του Ιονίου. Σύμφωνα με το corfunews στις 11:00 ακριβώς στελέχη του Δήμου
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Δυτικής Αχαίας, 30 περιπτώσεις φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, που διαπράχθηκαν σε κοιμητήριο στη Δυτική Αχαία. Για την υπόθ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η Ιερά Μητρόπολη Πατρών σε ανακοίνωσή της αναφέρει: Τό Μέγα Σάββατο τό πρωί, στούς κατάμεστους ἀπό εὐσεβεῖς Χριστιανούς Ναούς τῶν Πατρῶν, ἐτελέσθη ἡ Θεία Λειτουργία τοῦ Μεγάλου Βασιλείου καί ἡ πρώτ
Image
Image

Search