ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γ. Τσίρης : Η κυβέρνηση δεν είχε ποτέ διάθεση για πραγματικό διάλογο με τους δικηγόρους

Πρωτοφανής είναι η κινητοποίηση των δικηγόρων οι οποίοι εδώ και αρκετούς μήνες και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριου απέχουν από τα καθήκοντα τους διαμαρτυρόμενοι με αυτό το τρόπο για το νέο πολυνομοσχέδιο και τις αλλαγές που πρόκειται να φέρει.  Ο δικηγόρος Γιώργος Τσίρης , μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, μιλά στο achaianews.gr για τις κινητοποιήσεις , το αποτέλεσμα αυτών αλλά και το μέλλον του κλάδου. Παράλληλα απάντα και για την μυστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί για την συνέχιση ή όχι της αποχής.

Πολύμηνες οι κινητοποιήσεις του δικηγορικού κλάδου. Θεωρείτε πώς οι δικηγόροι έχουν βγει κερδισμένοι και τι είναι αυτό που κερδίσατε ;

Η πραγματικότητα είναι ότι από την αρχή ο αγώνας μας ήταν δύσκολος και αυτό διότι από την πλευρά της Κυβέρνησης δεν υπήρχε καμία διάθεση για ειλικρινή και πραγματικό διάλογο. Στις προτάσεις μας το υπουργείο απαντούσε με σιωπή , στις ενστάσεις και την κριτική μας με ειρωνείες ,διχαστικές δηλώσεις και ανακριβείς διαρροές. Αυτό από μόνο του δημιουργούσε εμπόδια για να ελπίζουμε ότι η διαμαρτυρία μας θα εύρισκε ανταπόκριση

Σε ένα τόσο σημαντικό όμως ζήτημα που αφορά το σύνολο του δικηγορικού κόσμου και που κρίνει την ζωή όλων των συναδέλφων μου ήμασταν υποχρεωμένοι να εκδηλώσουμε την πιο έντονη αντίδρασή μας. Εκ του αποτελέσματος μπορεί να πει κανείς ότι δεν κερδίσαμε κάτι χειροπιαστό, έγινε σαφές όμως στην κοινωνία και στην κυβέρνηση ότι το Ασφαλιστικό αυτό δεν είναι Νόμος που λύνει το πρόβλημα αλλά που το οξύνει και αυτό θα φανεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Ποιές είναι οι αλλαγές που θα φέρει η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στον δικηγορικό κλάδο και κατά πόσο αυτές θα επηρεάσουν τους πολίτες που έχουν ανοιχτές υποθέσεις με τα δικαστήρια ;

Τα τελευταία χρόνια , οι δικηγορικές υπηρεσίες χρησιμοποιούνται από τις κυβερνήσεις και οι δικηγόροι αντιμετωπίζονται ως «μικρές ΔΟΥ»….

Το συνταγματικό δικαίωμα της διασφάλισης του δικαιώματος για πρόσβαση στην Δικαιοσύνη, έχει υποχωρήσει μπροστά στην επιτακτική ανάγκη είσπραξης χρημάτων για δημοσιονομικούς λόγους. (Αύξηση και θέσπιση νέων παραβόλων, φπα κλπ )

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και το νέο πολυνομοσχέδιο το οποίο είναι φοροεισπρακτικό και, το οποίο θα οδηγήσει σε νέα αύξηση του κόστους της δικαιοσύνης εις βάρος των πολιτών και ιδίως των ασθενέστερων. Καθημερινά ακούμε από ανθρώπους που έρχονται στο γραφείο μας όταν τους αναλύουμε το κόστος και τα έξοδα ενός δικαστηρίου, να απαντούν ότι δεν αξίζει τον κόπο….

Αυτό βέβαια είναι απολύτως αντίθετο με κάθε έννοια φιλοσοφίας του δικαίου και ευνομούμενης πολιτείας.

Ποια είναι η εικόνα σήμερα για την ανεργία στο κλάδο των δικηγόρων και πώς το πολυνομοσχέδιο θα επηρεάσει το αύριο;

Οι Δικηγόροι και το δικηγορικό επάγγελμα εν γένει αποτελούν τον καθρέφτη της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής στο σύνολο της. Όταν τα τελευταία χρόνια η επαγγελματική δραστηριότητα, το εμπόριο, οι επιχειρήσεις, οι κατασκευές, βρίσκονται σε πλήρη ύφεση, εκ των πραγμάτων και οι δικηγόροι που αποτελούν τον άμεσο συμπαραστάτη όλων αυτών θα βρίσκονται σε επαγγελματική και οικονομική κρίση.

Η πολιτεία αντί να συνδράμει με αναπτυξιακές επεμβάσεις όλους αυτούς τους κλάδους, τους δίνει την τελευταία «ώθηση» στην πλήρη κατάρρευση. Το πολυνομοσχέδιο –δεν αποτελεί υπερβολή- θα οδηγήσει σε έξοδο από το επάγγελμα χιλιάδες συναδέλφους που δαπάνησαν όνειρα ,μόχθο και χρήματα για να επιλέξουν για την επαγγελματική τους ζωή ,την επιστήμη αυτή.

Η ήδη τα τελευταία χρόνια κρίση στο δικηγορικό επάγγελμα που πλήττει κυρίως τους νέους συναδέλφους μου ,οδηγεί είτε στην επιστημονική μετανάστευση ,είτε στην πλήρη αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού.

Η στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δικηγόρους όλο αυτό το διάστημα των κινητοποιήσεων ήταν αδιάλλακτη. Τι εκτιμάτε πώς θέλει η κυβέρνηση σε σχέση με τον δικηγορικό κλάδο να καταλήξουμε σε μεγάλες εταιρείες δικηγόρων και να αφανιστούν οι "μικροί" ;

Ανεξάρτητα αν το θέλει ή το επιδιώκει ,δυστυχώς αυτό θα είναι το αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση εξετάζει τα ζητήματα που τίθενται όχι μακροπρόθεσμα και με σχέδιο, αλλά κοντόφθαλμα και με μικροπολιτική. Π.χ να μην έρθει σε σύγκρουση με την κομματική της πελατεία ή για να ξεπεράσει βραχυπρόθεσμους στόχους (αξιολόγηση κλπ) δίχως να θέτει τις βάσεις για αναπτυξιακή πορεία τόσο της χώρας στο σύνολό της όσο και στον τομέα της δικαιοσύνης ειδικότερα.

Ο μετασχηματισμός του δικηγορικού επαγγέλματος σε άλλες μορφές (πχ εταιρίες ,συνεργατικότητα, διαμεσολάβηση) πρέπει να είναι αποτέλεσμα επιστημονικών εξελίξεων στον χώρο και διεργασιών που οι ίδιοι οι δικηγόροι αλλά και η εξέλιξη της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής θα θέσει και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα βίαιης παρέμβασης του Κράτους με σκοπό φορολογικό και δημοσιονομικό.

Ιδιαίτερα στην Ελληνική πραγματικότητα με τις πολλών ειδών ιδιαιτερότητες αλλά και την παράδοση δικαίου που επί πολλά έτη έχει διαμορφωθεί, ο μετασχηματισμός αυτός δεν μπορεί να γίνει από την μία μέρα στην άλλη δίχως αυτό να έχει και συνέπεια στην παροχή και την ποιότητα των νομικών υπηρεσιών.

Αν σήμερα θα έπρεπε να αποφασίσετε για το επάγγελμα που ακολουθήσετε θα επιλέγατε και πάλι να γίνετε δικηγόρος;

Η επιλογή του επαγγέλματος του Δικηγόρου ,δεν γίνεται από λάθος ή κατά τύχη. Η πλειοψηφία των συναδέλφων πρώτα αγαπήσαμε την νομική επιστήμη και την δικαιοσύνη και το τι σηματοδοτεί αυτή στο κοινωνικό σύνολο ως πυλώνας της δημοκρατίας και της ελευθερίας και μετά εξετάσαμε το πρακτικό μέρος της άσκησης του επαγγέλματος αυτού.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι σκληρή και ο μαχόμενος δικηγόρος –ιδιαίτερα ο νέος- είναι ένας σκληρά καθημερινά εργαζόμενος δίχως ωράριο και σίγουρη εξασφάλιση, ενώ συνήθως επενδύει και δαπανά πολύ περισσότερα από αυτά που εισπράττει.

Παρόλα αυτά η κοινωνική αναγνώριση, η επιτυχία σε μια υπόθεση που αντανακλά και την επίλυση ενός διαφορετικού κάθε φορά προβλήματος, και η δυνατότητα δημιουργίας στενών σχέσεων με τους συμπολίτες που συνήθως διαρκούν για μια ζωή ,είναι αυτά που βάζω πολύ ψηλά στην δική μου αξιολόγηση και με κάνουν να αντιπαρέρχομαι τις δυσκολίες. Επομένως η απάντηση είναι καταφατική!

Θα θέλαμε το δικό σας σχόλιο για τον τρόπο που έχει επιλεχθεί να αποφασιστεί η συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεων. Γιατί αυτή τη φορά με μυστική ψηφοφορία ;

Ανώτατο και κυρίαρχο όργανο των Δικηγόρων για την λήψη των αποφάσεών μας ως συνδικαλιστικό όργανο ,είναι η Γενική συνέλευση του Συλλόγου μας. Η πολύμηνη διαμαρτυρία μας ήταν καθ όλη την διάρκειά της συντονισμένη και ενείχε το στοιχείο της ενότητας το οποίο οφείλουμε να διασφαλίσουμε. Πλην όμως μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου τα δεδομένα έχουν αλλάξει και η κάθε απόφαση πλέον μετράει πολύ σημαντικά. Ως εκ τούτου και προκειμένου να διασφαλιστεί η δυνατότητα έκφρασης του κάθε μέλους ,πρέπει να εξασφαλισθεί η ανεπηρέαστη γνώμη του κάθε μέλους μας και η ανάληψη ευθύνης του καθενός μας ξεχωριστά. Επομένως είναι σωστό να ακολουθηθεί η οριζόμενη από τον Κώδικα Δικηγόρων διαδικασία της Μυστικής Ψηφοφορίας για την λήψη απόφασης στην προσεχή Γ.Σ.

Ελένη Παρασκευοπούλου

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Με προσδοκίες για ειρήνη και ευημερία γιορτάζουν οι χριστιανοί την Ανάσταση του Κυρίου με την ευχή να φέρει το φως και την ελπίδα. Το μήνυμα της πρώτης Ανάστασης ήχησε το πρωί το . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Απίστευτο περιστατικό στην Κέρκυρα το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου (04/05/2024) κατά τη διάρκεια του εθίμου των Μπότιδων στο νησί του Ιονίου. Σύμφωνα με το corfunews στις 11:00 ακριβ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Λαμπρή και μεγαλοπρεπής ήταν και φέτος η υποδοχή του Αγίου Φωτός στην Πάτρα! Το Άγιο Φως έφθασε στο Επισκοπείο, λίγο πριν τις 11 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και το υποδέχθηκαν ο  . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Back-to-back άνοδο πέτυχε η Ίπσουιτς, η οποία τερμάτισε στη δεύτερη θέση της Championship και πήρε έτσι το εισιτήριο για τον προβιβασμό της στην Premier League τη νέα σεζόν. Η τελε . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Απίστευτο περιστατικό στην Κέρκυρα το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου (04/05/2024) κατά τη διάρκεια του εθίμου των Μπότιδων στο νησί του Ιονίου. Σύμφωνα με το corfunews στις 11:00 ακριβώς στελέχη του Δήμου
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Δυτικής Αχαίας, 30 περιπτώσεις φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, που διαπράχθηκαν σε κοιμητήριο στη Δυτική Αχαία. Για την υπόθ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η Ιερά Μητρόπολη Πατρών σε ανακοίνωσή της αναφέρει: Τό Μέγα Σάββατο τό πρωί, στούς κατάμεστους ἀπό εὐσεβεῖς Χριστιανούς Ναούς τῶν Πατρῶν, ἐτελέσθη ἡ Θεία Λειτουργία τοῦ Μεγάλου Βασιλείου καί ἡ πρώτ
Image
Image

Search