ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

7 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας... σε ένα "τρομακτικό τοπίο"

Η 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και αφιερώνεται κάθε χρόνο σε κάποιο θέμα σχετικό με την υγεία. Η υγεία είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε άνθρωπος σε κάθε σημείο του πλανήτη πρέπει να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης.

Στο σήμερα... 

Κάτω από πολύ "σκληρές" συνθήκες μια τρομακτική πραγματικότητα φτάσαμε σήμερα στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας. Φέτος που ο κορωνοϊός σαρώνει τον πλανήτη και σκορπάει θύματα σε όλο τον κόσμο αφήνοντας πίσω του πόνο και καταστροφή.  Εκατόμβες θυμάτων σε δεκάδες χώρες και τα συστήματα υγείας των χωρών στο "κόκκινο", το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό από άκρη σ άκρη στον πλανήτη δίνει την δική του καθημερινή μάχη να κρατήσει τους ανθρώπους που νοσούν βαριά από τον ιό στη ζωή. Η πανδημία έφερε στο φώς με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο τα γυμνά συστήματα υγείας , την έλλειψη προσωπικού , την έλλειψη υποδομών , την έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας , τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες άοκνα δίνουν την μάχη , γιατροί , νοσηλευτές , εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.

Ευχή όλων οι κυβερνήσεις να αντιληφθούν πως η υγεία είναι είναι το μεγαλύτερο αγαθό για τον άνθρωπο και θα πρέπει να προστατεύεται με κάθε δυνατό τρόπο. 

Η Παγκόσμια Υγεία σε αριθμούς

Τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.

7,2 τρισ. δολάρια ή το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ δαπανάται ετησίους για την υγεία.

371 δισ. δολάρια επενδύσεις για την επόμενη 15ετία θα έκαναν τον κόσμο μας πιο υγιή.

97 εκατ. πρόωρους θανάτους, θα μπορούσαν να αποτρέψουν οι επενδύσεις στα συστήματα υγείας.

Η μέση παγκόσμια δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στα 1011 δολάρια, με τις μισές χώρες να δαπανούν λίγότερο από 366 δολάρια ανά κάτοικο.

Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (που ορίζεται ότι ζουν με 1,90 δολάρια ή λιγότερο την ημέρα) επειδή πρέπει να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.

Πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού) δαπάνησαν τουλάχιστον το 10% των οικογενειακών προϋπολογισμών τους για να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψη.

5,4 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών πέθαναν το 2017.

1,25 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα.

80% της πρόωρης καρδιακής νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη μπορούν να προληφθούν.

Το 23% όλων των εκτιμώμενων θανάτων παγκοσμίως συνδέεται με το περιβάλλον.

40.5 εκατ. θάνατοι οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες (το 71% παγκοσμίως).

 

800.000 αυτοκτονίες σημειώνονται κάθε χρόνο στον κόσμο (ένας θάνατος κάθε 40 δευτερόλεπτα).

Πάτρα: Το σωματείο εργαζομένων του ΠΓΝΠ για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Σε ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας που αυτές τις μέρες δίνει μάχη με τον κορωνοϊό τονίζει τα εξής με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υγείας στις 7 Απριλίου:

"Τούτες τις μέρες που ο αόρατος εχθρός μπορεί να χτυπήσει την πόρτα του καθενός μας. Τούτες τις μέρες που «μένουμε σπίτι», αλλά μέσα από τη λειτουργία μας, με υψηλό αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης, δημιουργούμε προϋποθέσεις κοινωνικής συνευθύνης.

Τούτες τις μέρες η διεκδίκηση του αυτονόητου, να δημιουργήσουν οι αγώνες μας, μια παρακαταθήκη ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας δημόσιου και δωρεάν, για το οποίο θα υπερηφανευόμαστε και το οποίο θα μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε υγειονομική πρόκληση και δη αυτό της πανδημίας.

Την ώρα που στρεφόμαστε όλοι μας στο δημόσιο νοσοκομείο, οφείλουμε και πρέπει να αναπτυχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ.

Όπου θα υπάρχουν αθρόες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Η βαριά και ανθυγιεινή εργασία μας αποδεικνύεται από την ίδια την καθημερινότητά μας και η ένταξη όλων των υγειονομικών υπαλλήλων, των «ηρώων» για την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής, είναι απαίτηση.

Η βοήθεια στο σπίτι των ηλικιωμένων, των ανήμπορων, της ίδιας της ταυτότητάς μας, πρέπει να ενισχυθεί. Επαρκή μέτρα προστασίας για την πρώτη γραμμή. Αύξηση της διαθεσιμότητας των διαγνωστικών τεστ. Οι καιροί ου μενετοί. Τα κελεύσματα τους απαιτούν λύσεις.

 

Είναι αυτονόητη η συμμετοχή μας στην κινητοποίηση για την παγκόσμια μέρα υγείας στις 7 Απρίλη, που μας αφορά όλους, για να υπερασπιστούμε το πολυτιμότερο αγαθό. Υγειά μου, πλούτη μου. Εκείνο το αγαθό που η πολιτεία πρέπει να προσφέρει και ο πολίτης να απολαμβάνει".

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφιερώνει την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στις μαίες, τους νοσηλευτές και τους επισκέπτες υγείας

Στην αναγνώριση και στην απόδοση τιμής στους νοσηλευτές, τις μαίες και τους επισκέπτες υγείας είναι φέτος αφιερωμένη από τον Π.Ο.Υ. η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Επιπρόσθετα αποτελεί και μία ακόμα ευκαιρία να υπενθυμίζουμε στους ηγέτες του κόσμου τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν για να διατηρηθεί ο κόσμος υγιής.

Οι νοσηλευτές και οι επισκέπτες υγείας είναι στο προσκήνιο της μάχης ενάντια στον COVID-19, παρέχοντας η κάθε ειδικότητα από την πλευρά της και σύμφωνα με τα guidelines, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες  και αξιοσέβαστη θεραπεία και φροντίδα, ανοίγοντας διάλογο στην κοινότητα για την αντιμετώπιση των φόβων και δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήσεις ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, συλλέγουν δεδομένα για κλινικές μελέτες

Πολύ απλά, χωρίς νοσηλευτές, μαίες και επισκέπτες υγείας παρόντες δεν θα υπήρχαν απαντήσεις στις ερωτήσεις, τονίζει ο Π.Ο.Υ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας αποτελεί μία ακόμα ευκαιρία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  να επισημάνει την τρέχουσα κατάσταση της νοσηλευτικής και της μαιευτικής παγκόσμια  και να υποβάλλει μια σειρά από προτάσεις για την ενίσχυση του νοσηλευτικού και του μαιευτικού εργατικού δυναμικού. 

«Οι νοσηλευτές, οι μαίες και οι επισκέπτες υγείας», επισημαίνει η κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., «αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των ισχυρών, ανθεκτικών συστημάτων υγείας που απαιτούνται για την επίτευξη καθολικής κάλυψης υγείας. Εμβολιάζουν, παρέχουν συμβουλές οικογενειακού προγραμματισμού, εξασφαλίζουν εξειδικευμένη φροντίδα κατά τη διάρκεια του τοκετού ενώ συλλέγουν επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία είναι υψίστης σημασίας για την πετύχουμε  εθνικούς και παγκόσμιους στόχους που σχετίζονται με καθολική κάλυψη υγείας, ετοιμότητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και  ανταπόκριση, με την ασφάλεια των ασθενών και την  παράδοση ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας, με επίκεντρο τον άνθρωπο».

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΠΟΨΕΙΣ

της Ουρανίας Πάλμου, Διπλωματούχου πολιτικού μηχανικού - MCS στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό, αντιπροέδρου ΤΕΕ ΤΔΕ Η συζήτηση που έγινε για την κατασκευή μαρίνας «Mega  Yacht » στο . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σοβαρό ατύχημα σημειώθηκε χθες το απόγευμα σε γνωστό σούπερ μάρκετ, στην Τριών Ναυάρχων, στην Πάτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες ακρωτηριάστηκε πιθανόν από τροχό κοπής τυριών, το δάχ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Ρεάλ αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι στο "Έτιχαντ" και στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα ήταν σε θέση άμυνας για να συγκρατήσει τους φορμαρισμένους . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Μάνουελ Νόιερ κράτησε το μηδέν απέναντι στην Άρσεναλ και βοήθησε στην πρόκριση της Μπάγερν στα ημιτελικά του Champions League, πανηγυρίζοντας κι ένα ατομικό ρεκόρ. Ο Γερμανός τε . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Πέμπτη 18 Απριλίου προγραμματίζονται δειγματοληπτ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το ΔΣ της Π.Ε.Δ.Δ.Ε. στην συνεδρίασή του την Πέμπτη 11 Απριλίου συζήτησε για τις συνθήκες που δημιουργούνται τόσο στην Δυτική Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη χώρα με βάση πολύ σημαντικές μελέτες τοπικών
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θέματα που άπτονται της συνεργασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου συζητήθηκαν,σε κλίμα συνεργασίας, μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Φωκίωνα Ζαΐμη και εκπροσώπων των Δασαρχείων της Αχαΐας.  Ο ισχ
Image
Image

Search