ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Αχαΐα- Κορωνοϊός: Σημαντική μείωση του... κοινού εγκλήματος - Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

Στην Αχαΐα, παρατηρείται εικόνα σημαντικής μείωσης του κοινού εγκλήματος. Πιο χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στις κλοπές και διαρρήξεις, όπου τον Μάρτιο σημειώθηκαν 181  περιστατικά, έναντι 239 τον Φεβρουάριο και 252 τον Ιανουάριο. Σε σχέση με τον Φεβρουάριο, η μείωση είναι 25%, για διάστημα μόλις δέκα ημερών. Προφανώς, η παραμονή των πολιτών για όλη την ημέρα μέσα στην οικία τους, λειτουργεί αποτρεπτικά στην δράση διαρρηκτών και κλεφτών.

Μείωση καταγράφεται και στην Αχαΐα, σε κλοπές τροχοφόρων. Τα περιστατικά έπεσαν σε 35 τον προηγούμενο μήνα, όταν τον Φεβρουάριο είχαν γίνει 45 αναφορές στην Αστυνομία και τον Ιανουάριο 48 τέτοια περιστατικά.

Ανεπηρέαστα όμως, έμειναν τα περιστατικά ένοπλων ληστειών. Μάλιστα, για κάθε έναν από τους τρεις περασμένους μήνες, καταγράφονται 6 ένοπλες ληστείες σταθερά. Αν πρόκειται για τυχαίο γεγονός ή κάτι άλλο, θα φανεί από περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων.

Πάντως, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι, με την χρονική επέκταση των απαγορευτικών μέτρων και την αυστηροποίησή τους, η μείωση των ποσοστών εγκληματικότητας, θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή για τον μήνα Απρίλιο, κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε ακόμα, για να επιβεβαιώσουμε.

Να σημειωθεί πάντως ότι, οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εκτός από την μείωση συγκεκριμένων εγκλημάτων, παρατήρησαν, μετατόπιση του εγκλήματος σε άλλες δυο κατηγορίες. Στις τηλεφωνικές απάτες, με θύματα κυρίως ηλικιωμένους, και φόντο τον κορωνοϊό και σε επιθέσεις μέσω διαδικτύου, καθώς μεγάλη μερίδα πολιτών μετά το λουκέτο των καταστημάτων στρέφεται σε ηλεκτρονικές αγορές.

Εντυπωσιακή μείωση των περιστατικών εγκληματικότητας, καταγράφεται τον τελευταίο μήνα στη Δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. μέχρι και 27% έχει μειωθεί η εγκληματικότητα σε βασικούς δείκτες, δηλαδή σε ληστείες, διαρρήξεις και κλοπές σε όλη την επικράτεια το διάστημα της καραντίνας.

Τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας και το γεγονός ότι ο κόσμος μένει στα σπίτια του, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει μειώσει και τις διαρρήξεις αλλά και τις κλοπές που σημειώνονται στο δρόμο ή σε σπίτια.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης, που έχει στην κατοχή της και παρουσιάζει σήμερα η «ΠτΚ», η γενική καραντίνα στον πληθυσμό, έχει συμβάλλει καθοριστικά, όχι μόνο στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά και πράξεων του κοινού εγκλήματος, όπως κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες.

Ο περιορισμός της άσκοπης κυκλοφορίας, όπως είναι φυσικό, εκθέτει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό οποιαδήποτε εγκληματική πράξη, σε συνδυασμό με την αύξηση των αστυνομικών οργάνων που βρίσκονται στο δρόμο για την επιτήρηση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, οι κλοπές και διαρρήξεις στη Δυτική Ελλάδα, μειώθηκαν τον Μάρτιο σε 256, από 334 που είχαν καταγραφεί τον Φεβρουάριο και 351 τον Ιανουάριο.

Επίσης, οι κλοπές τροχοφόρων (κυρίως δίκυκλα), μειώθηκαν τον Μάρτιο σε 59, από 63 που είχαν σημειωθεί τον Φεβρουάριο και 76 τον Ιανουάριο.

Οι ένοπλες ληστείες σε επίπεδο περιφέρειας, παρουσιάζουν μικρή μείωση σε 9 περιστατικά, όταν τον Φεβρουάριο είχαν καταγγελθεί 11 και τον Ιανουάριο 10.

Επιτελείς της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης, αναφέρουν ότι, η μείωση των συμβάντων εκληματικότητας, άρχισε να παρατηρείται από τα μέσα Μαρτίου και μετά, δηλαδή πριν την εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Αυτό, ίσως να δείχνει ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού και στη χώρα μας, συνέβαλλε από νωρίς, στο περιορισμό της δράσης εγκληματικών ομάδων και μεμονωμένων ατόμων.

Πάντως, αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι, οι φόβοι της Ασφάλειας για ληστείες, επιθέσεις και κλοπές σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και πρατήρια υγρών καυσίμων που παραμένουν ανοικτά μέχρι στιγμής, δεν επιβεβαιώνονται, αφού και στα διανυκτερεύοντα βενζινάδικα, οι ληστείες έχουν μειωθεί σημαντικά. Αυτό που «καίει» την Αστυνομία, είναι να διαφυλάξει και τα μαγαζιά που αυτή την περίοδο παραμένουν κλειστά, έχοντας και εμπορεύματα μέσα και για τον σκοπό αυτό, οι περιπολίες σε εμπορικές περιοχές, είναι συνεχείς, ειδικά τις νυχτερινές ώρες.

Τα στοιχεία προέρχονται από το Γραφείο Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Αστυνομικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας.

Πηγή: pelop.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνελήφθη 20χρονος οδηγός που οδηγούσε επικίνδυνα και διαπιστώθηκε ότι δεν είχε δίπλωμα. Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (20/4), 20χρονος οδηγός Ι.Χ.Ε . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην πολιτική κρισιμότητα της μάχης των Ευρωεκλογών έδωσε έμφαση ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που επισκέφθηκε νωρίτερα τον Άγιο Δημήτριο στο λεκανοπέδιο Αττικής. Ο κ. Μητσ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Καθηγητές και μαθητές της Β' Λυκείου Λουτρακίου τρόμαξαν, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν έβγαζε καπνούς εν κινήσει. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το loutrakiblog.gr, τ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στα τέλη Μαΐου αναμένεται η απολογία του παιδίατρου από την Πάτρα που κατηγορείται ότι ασέλγησε σε βάρος του παιδιού του, όταν αυτό ήταν βρέφος, με την εκδίκαση της υπόθεσης να συν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στα τέλη Μαΐου αναμένεται η απολογία του παιδίατρου από την Πάτρα που κατηγορείται ότι ασέλγησε σε βάρος του παιδιού του, όταν αυτό ήταν βρέφος, με την εκδίκαση της υπόθεσης να συνεχίζεται χθες στο Μι
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Για την προσβασιμότητα και την συμπερίληψη μίλησε η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου στην 6η Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της Περιφερειακής Ομοσπονδία
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣ   Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικώνΣυνελήφθη, προχθές το απόγευμα, σε περιοχή της Δυτικής Αχαίας, απόαστυνομικούς της ΟΠΚΕ της Υποδιεύθυνσης Ασ
Image
Image

Search