ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η μετάλλαξη και ο συνωστισμός στα καταστήματα προβληματίζουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους

Προβληματισμό προκαλούν σε κυβέρνηση, αρμόδιες αρχές και λοιμωξιολόγους οι εικόνες από την αυξημένη κίνηση των καταναλωτών στα καταστήματα, τη στιγμή μάλιστα που ο εντοπισμός νέων  κρουσμάτων της μετάλλαξης του κορωνοϊού προκαλεί επιπρόσθετη ανησυχία.

Τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά και την Κυριακή και πολλοί ήταν εκείνοι τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας που εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία, αλλά και τον καλό καιρό για να κάνουν τα ψώνια τους. Και μπορεί η πλειοψηφία να τήρησε τα μέτρα κατά του κορωνοϊού φορώντας μάσκες, ωστόσο ήταν δύσκολο, ειδικά σε πολύ εμπορικές περιοχές, να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας.

Έτσι, ο συνωστισμός που προκλήθηκε τόσο την Κυριακή έξω από τα καταστήματα, όσο και τις προηγούμενες ημέρες με το άνοιγμα της αγοράς προβλημάτισε καθώς αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα λόγω των εκπτώσεων που είναι σε ισχύ.

Σχολιάζοντας τις ουρές και τον συνωστισμό που παρατηρήθηκε το Σάββατο, στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε ότι «θα είναι καταστροφικό για όλους ένα τρίτο αυστηρό απαγορευτικό lockdown». «Πρέπει ο καθένας να δείξει αυτοπειθαρχία, να σεβαστεί τον εαυτό του. Μην νομίζει ότι με τα επαναλαμβανόμενα SMS κοροϊδεύει το κράτος, τον εαυτό του κοροϊδεύει» τόνισε κ. Σταμπουλίδης.

Από την πλευρά του, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, έκανε λόγο χθες μιλώντας στον ΣΚΑΪ για «κόφτη» στα SMS αν χρειαστεί. Όπως σχολίασε ο κ. Δερμιτζάκης, αν χρειαστεί θα έπρεπε να μπει κόφτης στα SMS, καθώς δεν μπορεί να βγαίνει ο κόσμος τρεις και τέσσερις φορές επί δύο ώρες. «Θα πρέπει να μπει κόφτης, αν γίνει κατάχρηση που βγαίνει από το σχεδιασμό της επιτροπής» διευκρίνισε.

 

Στο πλαίσιο αυτό,υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω έλεγχο του χρόνου που θα κάνουν τα ψώνια τους οι καταναλωτές, μέσω του e-katanalotis. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο καταναλωτής θα μπαίνει στην ιστοσελίδα και θα κατεβάζει μία εφαρμογή στο κινητό του και με ένα δικό του προσωπικό QR, θα μπορεί να κάνει τα ψώνια του, μόνο που στο κινητό του θα εμφανίζεται και ένα χρονόμετρο το οποίο θα μετρά αντίστροφα για δύο ώρες.

Κορωνοϊός: 32 νέα κρούσματα της μετάλλαξης στην Ελλάδα -Τα 17 στην Αττική

Την ίδια στιγμή, η πανδημία αποκλιμακώνεται με βραδείς ρυθμούς ειδικά στην Αττική όπου χθες αναφέρθηκαν 162 από τα 334 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Επιπρόσθετη ανησυχία έρχεται να προκαλέσει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της μετάλλαξης του κορωνοϊού καθώς ανέρχεται σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ σε 32 και πλέον στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί συνολικά 59 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους.

Από τα 32 νέα κρούσματα της μετάλλαξης, 17 εντοπίζονται στην Αττική, 8 στην Κρήτη, 3 στις πύλες εισόδου και 4 αφορούν σε στενές επαφές διαγνωσμένων μολύνσεων.

Στο μεταξύ προβληματισμό έχει προκαλέσει και η είδηση πως τουλάχιστον ένα από τα κρούσματα μετάλλαξης στην Αττική χαρακτηρίζεται ως «ορφανό», γεγονός που εντείνει την ανησυχία για τη διάδοση στον γενικό πληθυσμό.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις

«Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο της λειτουργίας του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού μετά την επικαιροποιημένη αξιολόγηση του κινδύνου κυκλοφορίας μεταλλαγμένων στελεχών του ιού SARS-CoV-2 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ενημερώνει ότι:

 

Το Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) κατά την εβδομάδα 17-23 Ιανουαρίου 2021  ολοκλήρωσε τη γονιδιωματική ανάλυση 235 δειγμάτων. 

Εξ αυτών, τα 172 δείγματα  αφορούν αναδρομικό έλεγχο της περιόδου από 11/11/2020 έως και 31/12/2020 ενώ 63 δείγματα αφορούν την περίοδο από 11/01/2021 έως και 18/01/2021.

Το σύνολο των 172 δειγμάτων που ελέγχθηκαν αναδρομικά προέρχονται από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ. Από τον έλεγχο αναδείχθηκε ένα δείγμα θετικό για το νέο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2 (μετάλλαξη Μ. Βρετανίας), με ημερομηνία διάγνωσης με μοριακό τεστ PCR στις 23/12/2020.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος 63 πρόσφατων δειγμάτων (11/1/21-18/1/21), εκ των οποίων 3 δείγματα προέρχονται από Πύλες Εισόδου, 4 δείγματα αφορούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος με το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7, 12 δείγματα προέρχονται από την ΥΠΕ Κρήτης και 44 δείγματα από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ.

Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 32 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2. Συγκεκριμένα:

3 δείγματα από τις Πύλες Εισόδου.

4 δείγματα που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου Β.1.1.7 κρούσματος.

8 δείγματα προερχόμενα από την ΥΠΕ Κρήτης.

17 δείγματα από την Αθήνα.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων με το συγκεκριμένο στέλεχος. Το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης θα συνεχίσει την εργαστηριακή επιτήρηση των μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV-2 με ακόμα εντονότερο ρυθμό τις επόμενες εβδομάδες».

Ανάγκη αύξησης της τήρησης των μέτρων

Όπως επισήμανε το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, αυτό που χρειάζεται είναι «να επαυξήσουμε τη σωστή τήρηση των μέτρων».

«Όταν έχει δημιουργήσει τείχος, δεν υπάρχει περιθώριο μεταλλάξεων. Στην ελληνική επικράτεια αν βρεις (το νέο στέλεχος του ιού) γρήγορα το απομονώνεις και δεν το αφήνεις να εξελιχθεί», σημείωσε τονίζοντας ότι για τον λόγο αυτό έγινε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για να ληφθούν μέτρα για την ισχυροποίηση, ανίχνευση και απομόνωση της μετάλλαξης.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συγκάλεσε την Παρασκευή έκτακτη σύσκεψη με θέμα την μετάλλαξη του κορωνοϊού και πώς μπορεί να αντιδράσει η χώρα μας προκειμένου να αναχαιτίσει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Οι "ερυθρόλευκες" κέρδισαν 16-12 την Ματαρό και θα βρουν στον τελικό την κάτοχο του τροπαίου Σαμπαντέλ. Την πρόκριση στον τελικό του Champions League πανηγύρισε, για έκτη φο . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, βρέθηκε στην Καλαμαριά, όπου συζήτησε με τη δήμαρχο Χρύσα Αράπογλου, για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή Πειραιά, ο 47χρονος εργολάβος του κτιρίου στο Πασαλιμάνι, τμήμα του οποίου είχε καταρρεύσει, με αποτέλεσμα να βρει τραγικ . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη στην Ουάσιγκτον, όπου συμμετείχε στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στα τέλη Μαΐου αναμένεται η απολογία του παιδίατρου από την Πάτρα που κατηγορείται ότι ασέλγησε σε βάρος του παιδιού του, όταν αυτό ήταν βρέφος, με την εκδίκαση της υπόθεσης να συνεχίζεται χθες στο Μι
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Για την προσβασιμότητα και την συμπερίληψη μίλησε η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου στην 6η Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της Περιφερειακής Ομοσπονδία
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣ   Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικώνΣυνελήφθη, προχθές το απόγευμα, σε περιοχή της Δυτικής Αχαίας, απόαστυνομικούς της ΟΠΚΕ της Υποδιεύθυνσης Ασ
Image
Image

Search