ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η πιέση προς την κυβέρνηση για άνοιγμα της εστίασης- Τα σενάρια

Πληθαίνουν συνεχώς οι φωνές που ζητούν μερική άρση του lockdown και στην εστίαση, καθώς μόνο με το delivery και το take away οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους. Για ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς, κυρίως εστιατόρια, ταβέρνες και καφέ που λειτουργούν στις μεγάλες πόλεις, το πλήγμα είναι τεράστιο, καθώς τόσο πέρυσι όσο και φέτος οι χειμερινοί μήνες χάθηκαν ενώ στο μικρό διάστημα που λειτούργησαν και εξαιτίας της μειωμένης τουριστικής κίνησης το καλοκαίρι και του lockdown στις γιορτές δεν κατάφεραν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, π.χ. ενοίκια, φορολογία και άλλα πάγια έξοδα που παραμένουν, συσσωρεύονται και απλώς μετατέθηκαν για το μέλλον.

Το θέμα της εστίασης απασχολεί το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς αποτελεί έναν μεγάλο επιχειρηματικό κλάδο που μετρά πάνω από 80.000 επιχειρήσεις και τουλάχιστον 330.000 – 350.000 εργαζομένους, ενώ συντηρεί και μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στον κλάδο των αλκοολούχων και στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών.

Από τις 7 Νοεμβρίου, όταν επιβλήθηκε στη χώρα μας το δεύτερο καθολικό lockdown τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια παραμένουν κλειστά και μπορούν να εξυπηρετούν τους πελάτες του μόνο με τη μέθοδο του delivery και του take away.

Σύμφωνα με στοιχεία, τον μήνα Νοέμβριο εστιατόρια και ταβέρνες είχαν απώλεια τζίρου 72%, ενώ το διάστημα από 13 Δεκεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου η πτώση σε σχέση με το προηγούμενο έτος ήταν 74%. Οι απώλειες αυτές έχουν αντίκτυπο και στα δημόσια ταμεία τόσο από ΦΠΑ και φορολογία όσο και από ασφαλιστικές εισφορές.

Η εστίαση και οι… ελπίδες

Ελπίδες για το άνοιγμα της εστίασης μετά του λιανεμπορίου, αφήνει ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στο Open τόνισε πως αν πάει καλά το άνοιγμα των καταστημάτων θα επανεξεταστεί σε δυο εβδομάδες το θέμα της εστίασης.

Ερωτηθείς για το θέμα αυτό ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης, απάντησε πως η εστίαση θα ανοίξει όταν έρθει η ώρα της, ωστόσο αυτή δεν έχει έρθει ακόμα.

«Στην εστίαση ξέρουμε ότι πρέπει για να φας ή να πιείς να βγάλεις τη μάσκα, άρα είναι μεγαλύτερη η μετάδοση» τόνισε.

«Τώρα δεν είναι η ώρα για την εστίαση. Όταν η εξέλιξη της πανδημίας το επιτρέψει θα προχωρήσουμε και σε αυτό το βήμα. Απέχουμε ακόμα. Είμαστε στον χειμώνα. Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος» κατέληξε.

Πριν λίγες ημέρες άλλωστε και ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, δεν φάνηκε αρνητικός στο άνοιγμα της εστίασης επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να τη συνδέουμε μόνο με τα μπαρ.

«Εάν η εστίαση μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με θερμάστρες, τις οποίες διαθέτει ούτως ή άλλως λόγω των καπνιστών, μπορούμε να συζητήσουμε για το άνοιγμα της σε τρεις εβδομάδες. Μόνο έξω όμως».

Τα σενάρια για την εστίαση

Ένα από τα σενάρια που φαίνεται να έχει πέσει στο τραπέζι, είναι εκείνο του ανοίγματος της εστίασης με λειτουργία μόνο των εξωτερικών χώρων.

Η κίνηση της κυβέρνησης μάλιστα να ενισχύσει τις επιχειρήσεις για αγορά θερμαστρών εξωτερικών χώρων κινήθηκε στην κατεύθυνση οι επιχειρήσεις να ανοίξουν, έστω και σταδιακά, αξιοποιώντας τους εξωτερικούς χώρους που διαθέτουν και με όλα τα απαιτούμενα μέτρα (αποστάσεις, μάσκες κλπ).

Όπως τόνισε και ο κ. Γεωργιάδης «ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει πρόβλημα ΕΣΠΑ, βάσει του οποίου επιδοτούμε όλα τα θερμαντικό σώματα εξωτερικού χώρου, τα οποία οι επιχειρηματίες εστίασης θα ήθελαν τώρα να αγοράσουν, για να τα χρησιμοποιήσουν στον εξωτερικό τους χώρο, όταν θα είμαστε έτοιμοι να επανεκκινήσουμε την εστίαση».

Το αίτημα για την εστίαση λόγω lockdown

Το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την επαναλειτουργία του κλάδου που πλήττεται οικονομικά εξετάζει την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ για την εστίαση ίσως και μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μελετά να παρατείνει περαιτέρω τον μειωμένο ΦΠΑ 13% που ισχύει έως τον Απρίλιο. Με αυτήν την κίνηση θα ενισχυθεί ευθέως η εστίαση.

ΠΗΓΗ – ΤΑ ΝΕΑ

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Συγκλονιστική ήταν, για μια ακόμη φορά, η Μαρία Καρυστιανού, η μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου, που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη, στην ομιλία της στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρ . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, Χαράλαμπος Μπονάνος, έκανε μια ιδιαίτερη ανάρτηση στο fb, στον απόηχο του Πατρινού Καρναβαλιού: Μετά το ξεφάντωμα, ώρα για αναστοχασμό κ . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η βουλευτής Αχαΐας της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου, έκανε μια ιδιαίτερη ανάλυση, εν είδει σχολίου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την τακτική της ΝΔ και τα πολιτικά αντ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Ολυμπιακός έχει ως βασική επιλογή στην δεξιά πλευρά της άμυνας τον Ροντινέι, έχει κλείσει ήδη για το καλοκαίρι τον Πορτογάλο Κοστίνια από τη Ρίο Άβε, αλλά στην Βραζιλία τον συνδέ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά ξέσπασε σε σταθμευμένο όχημα στην συμβολή των οδών Ηλείας και Γερμανού στην Πάτρα, το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας. Στο σημείο σπεύδει πυροσβεστική και αστυνομία. Η φωτιά, σύμφωνα με πληροφορίες
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων:  Η μεγάλη γιορτή του Πατρινού Καρναβαλιού, του Καρναβαλιού τηςΕλλάδας, έφθασε στο τέλος της.Όλες οι εκδηλώσεις στέφθηκαν με επιτυχία και ειδικά το τελευταίοτριήμερο, κατ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η περιφερειακή παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» με επικεφαλής τον Κώστα Καρπέτα,θέτει τρία σημαντικά θέματα που απασχολούν τους κατοίκους των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας,Ηλείας και Αιτωλοακ
Image
Image

Search