ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

«Μια ανάσα» από τα 1.000 κρούσματα η Ελλάδα – Εφιαλτικές οι προβλέψεις

Μια «ανάσα» από τις εφιαλτικές προβλέψεις που κάνουν λόγο για τουλάχιστον 1.000 κρούσματα ημερησίως βρίσκεται η χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει σήμερα 935 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού. Πρόκειται για ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ, το 4ο σε 5 ημέρες, το οποίο ήρθε τη μέρα που στην Ελλάδα τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα της «μάσκας παντού», καθώς και της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο σε όλους, πως η χώρα μας βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή στη «μάχη» της με τον αόρατο εχθρό και αυτός είναι και ο λόγος που τόσο το κυβερνητικό, όσο και το επιστημονικό επιτελείο της χώρας έχουν αρχίσει να εξετάζουν ήδη… τα επόμενα μέτρα, σε περίπτωση που ούτε αυτά αποτύχουν. Στόχος της κυβέρνησης είναι πάση θυσία να αποφευχθεί ένα νέο γενικευμένο lockdown.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες του MEGA, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζουν το «κλείδωμα» των κόκκινων περιφερειών, να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης από τις 9 ή 10 το βράδυ, καθώς και ο περιορισμός των μετακινήσεων για πολίτες άνω των 65 ετών.

Όπως σημειώνουν στελέχη του Μαξίμου, τα ισχύοντα μέτρα, θα φέρουν ή όχι αποτέλεσμα στις επόμενες 15 ημέρες, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να περάσουν 7 – 10 ημέρες για την εξαγωγή συμπερασμάτων και νέες αποφάσεις.

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες

Όπως ήταν λογικό, η αύξηση των κρουσμάτων έχει σημάνει συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα της χώρας μας.

Για μέτρα που δεν απέδωσαν, καθώς δεν τηρήθηκαν, έκανε λόγο η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου.

«Τα μέτρα που έχουμε πάρει μέχρι τώρα οφείλουμε να τα τηρήσουμε για να αποδώσουν. Δεν φαίνεται να το έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Αγνοούμε τα πάντα και γι’ αυτό το αποτέλεσμα είναι πολλά θετικά τεστ» δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha η κ. Κοτανίδου και συνέχισε:

«Να θυμίσουμε ότι τα κρούσματα που βλέπουμε είναι θετικά, όμως το ποσοστό σε σχέση με τους ελέγχους παραμένει στα ίδια επίπεδα. Υπάρχουν περιοχές που διαφέρουν και είναι ο λόγους που μπαίνουν άμεσα σε κόκκινο ή πορτοκαλί επίπεδο».

«Αυτή τη στιγμή κάνουμε 20πλάσια τεστ συγκριτικά με αυτά που γίνονταν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Το σημαντικό είναι ότι έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς και είναι ο μεγάλος κίνδυνος για τη μετάδοση στην κοινότητα», δήλωσε και αναφέρθηκε στους νέους:

«Το πόσο πειθαρχούν οι νέοι φαίνεται από τα ρεπορτάζ που κάνετε. Φταίμε όλοι εμείς. Οι νέοι πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, είναι μεγάλος ο κίνδυνος και εκτός από τον εαυτό τους πρέπει να προστατεύσουν και τους γύρο τους. Τους παππούδες, τις γιαγιάδες και τους γονείς τους που κινδυνεύουν να μπουν στις εντατικές αν κολλήσουν. Κανένας δεν ζει μόνο για τον εαυτό του. Οι νέοι σε αυτή τη φάση, όπως και στην πρώτη, πρέπει να βοηθήσουν».

Σχετικά με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και αν φαίνεται πρόβλημα διαθεσιμότητας στο μέλλον: «Απέχουμε αρκετά από τα όρια. Έχουμε αρκετά κρεβάτια και στην Αττική. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ στο όριο». 

Στο θέμα των νέων και της ευθύνης που εκείνοι έχουν στην μετάδοση του ιού αναφέρθηκε και ο καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος υπογράμμισε ότι εάν φοράμε όλοι μάσκες θα μπορέσουμε να διακόψουμε τη διασπορά.

Αναφερόμενος στις εικόνες συνωστισμού από τη Θεσσαλονίκη σημείωσε πως oδηγός της επιδημίας είναι οι ηλικίες μεταξύ 20 και 40.

«Σε αυτές τις ηλικίες είναι και τα περισσότερα κρούσματα, κυρίως ασυμπτωματικοί διότι οι ηλικίες αυτές δεν συμμορφώθηκαν στην προηγούμενη κλιμάκωση των μέτρων» σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων εάν τους συγκρίνουμε άλλους στην Ευρώπη είναι χαμηλοί.

Οι περιοχές στην Ελλάδα είναι ακόμα στο πρασινοκίτρινο σε σχέση με την κόκκινη Ευρώπη όμως υπάρχει δυναμική για αυτό και πρέπει αν παρθούν τώρα τα μέτρα ενόψει του χειμώνα, είπε.

Ελπίζουμε τις επόμενες δυο εβδομάδες να δούμε απόδοση των μέτρων, σημείωσε και συμπλήρωσε πως αυτό που περιμένουμε είναι να σταθεροποιηθεί και να υποχωρήσει ο αριθμός των κρουσμάτων σε σχέση με τα τεστ.

Επίσης χαρακτήρισε σχετικά καλό το επίπεδο του συστήματος υγείας, σημειώνοντας πως η κάλυψη στις ΜΕΘ έχει πέσει κάτω από το 60% με το πρόβλημα να μετατοπίζεται στις απλές κλίνες Covid λόγω της μεγάλη εισροής απλών περιστατικών, κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως στην περίπτωση των Ιωαννίνων.

«50.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα»

Την ίδια στιγμή, δεν λείπουν και οι εφιαλτικές εκτιμήσεις που κάνουν λόγο ακόμα και για 50.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα.

Στην τρομακτική αυτή εκτίμηση προχώρησε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για συντηρητική πρόβλεψη.

«Θα έλεγα ότι είναι μια συντηρητική πρόβλεψη αυτή που έκανα η οποία οφείλεται σε μια σειρά από διαδικασίες που εφάρμοσα. Ενδεχομένως τα ενεργά κρούσματα, που σημαίνει τα συσσωρευμένα δυνητικά κρούσματα που μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο, είναι 50.000. Αυτή είναι ένα εύρημα που πηγάζει τόσο από εμπειρικές μεθόδους όσο και από στατιστικές επιδημιολογικές μεθόδους» δήλωσε σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι λίγο πάνω από το 1 σε κάποιες περιοχές και σε άλλες λίγο κάτω από το 1, που αυτό σημαίνει, όπως σημείωσε, ότι κάθε ένα από αυτά τα κρούσματα θα μεταδώσει τουλάχιστον σε άλλον έναν άνθρωπο τη νόσο. «Εδώ μπαίνει το θέμα των ατομικών μέτρων προστασίας και της συμπεριφοράς» πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Συγκλονιστική ήταν, για μια ακόμη φορά, η Μαρία Καρυστιανού, η μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου, που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη, στην ομιλία της στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρ . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, Χαράλαμπος Μπονάνος, έκανε μια ιδιαίτερη ανάρτηση στο fb, στον απόηχο του Πατρινού Καρναβαλιού: Μετά το ξεφάντωμα, ώρα για αναστοχασμό κ . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η βουλευτής Αχαΐας της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου, έκανε μια ιδιαίτερη ανάλυση, εν είδει σχολίου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την τακτική της ΝΔ και τα πολιτικά αντ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Ολυμπιακός έχει ως βασική επιλογή στην δεξιά πλευρά της άμυνας τον Ροντινέι, έχει κλείσει ήδη για το καλοκαίρι τον Πορτογάλο Κοστίνια από τη Ρίο Άβε, αλλά στην Βραζιλία τον συνδέ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά ξέσπασε σε σταθμευμένο όχημα στην συμβολή των οδών Ηλείας και Γερμανού στην Πάτρα, το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας. Στο σημείο σπεύδει πυροσβεστική και αστυνομία. Η φωτιά, σύμφωνα με πληροφορίες
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων:  Η μεγάλη γιορτή του Πατρινού Καρναβαλιού, του Καρναβαλιού τηςΕλλάδας, έφθασε στο τέλος της.Όλες οι εκδηλώσεις στέφθηκαν με επιτυχία και ειδικά το τελευταίοτριήμερο, κατ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η περιφερειακή παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» με επικεφαλής τον Κώστα Καρπέτα,θέτει τρία σημαντικά θέματα που απασχολούν τους κατοίκους των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας,Ηλείας και Αιτωλοακ
Image
Image

Search