ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Εκτός ελέγχου η αύξηση των κρουσμάτων: Σε «κόκκινο» συναγερμό κυβέρνηση και ειδικοί – Έρχονται νέα μέτρα


Την «παγωμάρα» του χθεσινού αριθμού των 667 κρουσμάτων ήρθε να διαδεχτεί μέσα σε μόλις 24 ώρες ένα νέο δυνατό σοκ με τη χώρα μας να σημειώνει για δεύτερη συνεχόμενη μέρα αρνητικό ρεκόρ. Τα 865 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ,198 περισσότερα από χθες, σήμαναν συναγερμό στην κυβέρνηση και στο επιστημονικό επιτελείο και αναζωπύρωσαν τη συζήτηση για επιβολή νέων μέτρων.

 

Η αύξηση κρουσμάτων που παρατηρείται είναι εκθετική, καθώς μέσα σε 6 ημέρες αυξήθηκαν κατά 40%. Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο πως η χώρα είναι αναγκασμένη να περάσει σε νέα φάση, με κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους να κάνουν έκκληση στους νέους, που έχουν αναδειχθεί σε αυτό το δεύτερο κύμα πανδημίας στον κύριο φορέα του ιού, να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε λεπτομερώς για την κατάσταση, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Κύπρο.

 

Ο πρωθυπουργός, μαζί με την επιτροπή λοιμωξιολόγων, αναμένεται να αποφασίσουν νέα, ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, για τον περιορισμό του κοροναϊού, αφού τα ήδη υπάρχοντα δεν δείχνουν, εκ του αποτελέσματος, να αποδίδουν.

 

Σύμφωνα με της πληροφορίες, το πρωί της Πέμπτης θα είναι η… ώρα των αποφάσεων, όπου και θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και την επιτροπή λοιμωξιολόγων για να γίνει αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης.

 

Τα μέτρα που βρίσκονται προ των πυλών

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα, έως τις 5 το πρωί. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε πολλές πόλεις του πλανήτη με πιο πρόσφατη το Παρίσι, όπου από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 06:00 δεν… κινείται τίποτα.

 

Το νυχτερινό lockdown θεωρείται ότι θα «βοηθήσει» να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού από τους νέους, καθώς από τη μία θα «αδειάσουν» τα κέντρα διασκέδασης, όπου παρατηρείται συνωστισμός, αλλά και θα αντιμετωπιστεί ο συγχρωτισμός στις πλατείες και τα πάρκα μετά τα μεσάνυχτα, όταν κλείνουν τα μαγαζιά.

 

Ακόμα, εξετάζεται η ευρύτερη χρήση μάσκας, δηλαδή το να γίνει υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και σε περιοχές χαμηλότερου επιπέδου κινδύνου.

 

Μάλιστα, αναφορικά με την εστίαση, εξετάζεται το ενδεχόμενο να κατεβάζουν ρολά τα καταστήματα νωρίτερα απ’ ότι συμβαίνει τώρα.

 

Ένα επιπλέον μέτρο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι ο διπλασιασμός του προστίμου για όσους δεν φορούν μάσκα, δηλαδή από τα 150 ευρώ η «καμπάνα» να πάει στα 300, καθώς και η αυστηροποίηση των ελέγχων από τις αρχές για την τήρηση όλων των μέτρων.

 

 

Το «ακορντεόν» και το «καρουζέλ»

Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να εφαρμόσει σύστημα πίεσης – αποσυμπιέσης, το λεγόμενο σύστημα «ακορντεόν», με μεγάφωνα για απομάκρυνση συγκεντρωμένων σε «κόκκινες» πλατείες και ανοιχτούς δημοσίους χώρους ευρύτερα σε όλη την Ελλάδα.

 

Τα κλιμάκια της ΕΛΑΣ θα προβαίνουν μέσω μεγαφώνων σε εντονότερες εκκλήσεις για απομάκρυνση, ενώ σε δεύτερη φάση θα προχωράνε σε προληπτική κατάληψη παρουσίας στις πλατείες.

 

Θα υπάρχει κλιμακωτή αστυνομική εγκατάσταση με το… μέτρο, δηλαδή θα καταλαμβάνουν με στατικές δυνάμεις περισσότερο χώρο από τους πολίτες για να τους εξαναγκάσουν να απομακρυνθούν. Θα υπάρχει διαβούλευση με τους πολίτες, και σε περίπτωση αντιδράσεων θα επιβάλλονται πρόστιμα 150 ευρώ για συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων με παραδειγματικές προσαγωγές απέναντι στους υπόλοιπους συγκεντρωμένους. Τελικό στάδιο η απώθηση με ήπια μέσα. 

 

Παράλληλα, θα υπάρχουν καθημερινές επιχειρήσεις «καρουζέλ» σε τρεις με τέσσερις περιοχές την ημέρα και κάθε νύχτα στις «κόκκινες» πλατείες και εντατικοί έλεγχοι με μεικτά κλιμάκια στα καταστήματα (Εθνική Αρχή Ασφάλειας, ΕΛΑΣ, ΥΠΑΝΕ) για την αυστηρή τήρηση του ωραρίου με κλείσιμο του καταστήματος στις 12.

 

Εστίες υπερμετάδοσης τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα ως τις πρώτες πρωινές ώρες ουσιαστικά βρίσκεται στο οπλοστάσιο της κυβέρνησης και είναι πιθανόν να ανακοινωθεί αύριο επειδή παραβιάζουν το ωράριο λειτουργίας τα κέντρα διασκέδασης και δεν κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και η αστυνομία αδυνατεί να επιβάλλει την τήρηση των μέτρων.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σε κοινό αγώνα για μόνιμες προσλήψεις καλεί ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης του πρώην συμβασιούχους των κοινωφελή προγραμμάτων της Πάτρας, ο οποίος μιλώντας στο «achaianews.gr» . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Γεμάτοι με ξερά χόρτα και κλαδιά που δημότες κλαδεύουν από τις αυλές και τους κήπους τους τα περιβόλια τους, έχουν γεμίσει τα σημεία περιμετρικά των κάδων, ακόμα και δίπλα από παιδ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος ο 45χρονος που κατηγορείται για το θάνατο του 65χρονου Γερμανού στα Φέρμα Ιεράπετρας. Με τη διαδικασία τ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε στη διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας παραγγελία προκειμένου να διενεργηθεί πειθαρχική ευθύνη της Εισαγγελέως Πρωτ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, στις 11 το πρωί, θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο για τους έξι Πατρινούς που βρήκαν πριν από 33 χρόνια, τραγικό θάνατο από τη φονική έκρηξη βόμβας στην οδό Βότση.   Το
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας – Δυτικής Αχαΐας σε ανακοίνωσή της αναφέρει: Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της πολύμορφης δράσης της, που βρίσκε
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.   Για σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου προγραμματίζονται δειγμ
Image
Image

Search