ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Καθαρά 33,4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα - «Μπαζούκας» 750 δισ. για την αντιμετώπιση της κρίσης

Τη χορήγηση στην Ελλάδα του ποσού των 43,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του σχεδίου που παρουσίασε για το Ταμείο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ, προτείνει η Κομισιόν και να… επιστρέψει 10,1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των δανείων.

Πράγματι, το καθαρό όφελος για την Ελλάδα με βάση την πρόταση αυτή ανέρχεται σε 33,4 δισ. ευρώ, καθώς η συνεισφορά της για την αποπληρωμή των 750 δισ. ευρώ που θα δανεισθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις αγορές, προβλέπεται στα 10,1 δισ. ευρώ.

Η ανάλυση της πρότασης από την Κομισιόν

Σε ανάλυσή της για τις ανάγκες ανάκαμψης της Ευρώπης, η Κομισιόν προτείνει να δοθεί στην Ελλάδα ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σε σχέση με τη συμμετοχή της χώρας στο ΑΕΠ της ΕΕ, καθώς προβλέπει ότι η μείωση του ΑΕΠ της φέτος θα είναι μεγαλύτερη από τον μέσο όσο των χωρών της ΕΕ καθώς και το γεγονός ότι το κατά κεφαλήν εισόδημά της είναι μικρότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και ότι έχει υψηλό χρέος.

 

Συγκεκριμένα, το ποσό των 43,5 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό 5,8% των 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΑΕΠ της ΕΕ ανέρχεται σε 1,3%. Το καθαρό ποσό των 33,4 δις. ευρώ αντιστοιχεί στο 17,8% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ μόνο η Κροατία και η Βουλγαρία προτείνεται να έχουν μεγαλύτερο καθαρό όφελος ως ποσοστό του ΑΕΠ τους (22,4% και 19,3%, αντίστοιχα), αλλά με μικρότερα απόλυτα ποσά (12,1 και 11,7 δισ. ευρώ, αντίστοιχα). Τα μεγαλύτερα ποσοστά από το Ταμείο Ανάκαμψης προτείνεται να λάβουν δύο άλλες μεσογειακές χώρες, η Ιταλία (20,4%) και η Ισπανία (19,9%).

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, το 93,5% του συνολικού ύψους του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί για δημόσιες επενδύσεις, κυρίως μέσω επιχορηγήσεων αλλά και με ένα σημαντικό ποσό δανείων προς τις χώρες – μέλη. Το υπόλοιπο 6.5% προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων από το EFSI και το InvestEU. Αυτές οι εγγυήσεις θα επιτρέψουν την κινητοποίηση ενός σημαντικά μεγαλύτερου όγκου χρηματοδότησης.

Κομισιόν: Μόνιμο το θετικό αποτέλεσμα στο πραγματικό ΑΕΠ των χωρών

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πιθανό να έχει ένα μόνιμο θετικό αποτέλεσμα στο πραγματικό ΑΕΠ των χωρών της ΕΕ. Οι επενδύσεις που θα κινητοποιηθούν αναμένεται να αυξήσουν τα επίπεδα του πραγματικού ΑΕΠ της ΕΕ κατά περίπου 1,75% το 2021 και το 2022, ποσοστό που θα αυξηθεί στο 2,25% έως το 2024. Ακόμη και μετά από δέκα χρόνια, τα επίπεδα του πραγματικού ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον κατά 1% υψηλότερα σε σύγκριση με το βασικό σενάριο. Οι χώρες με χαμηλότερο από τον μέσο όρο κατά κεφαλήν ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα έχουν τη μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα μεσοπρόθεσμα, με τα επίπεδα του ΑΕΠ να κινούνται 4,5% υψηλότερα από το βασικό σενάριο έως το 2024 για τις χώρες της κατηγορίας αυτής που έχουν χαμηλότερο χρέος και στο 4,25% για τις χώρες, όπως η Ελλάδα, με υψηλότερο χρέος.

Εκτιμάται, επίσης, ότι θα δημιουργηθούν έως δύο εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας συνολικά στην ΕΕ με τη χρήση των πόρων του Ταμείου μεσοπρόθεσμα. Τα επίπεδα απασχόλησης στην περίοδο 2021-2024 αναμένεται να είναι κατά 1% υψηλότερα κατά μέσο όρο σε σχέση με το βασικό σενάριο. Το Ταμείο Ανάκαμψης εκτιμάται ότι δεν θα αυξήσει το βάρος του χρέους σημαντικά στην ΕΕ. Τα ποσοστά του χρέους ως προς το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθούν στην ομάδα χωρών με υψηλότερο χρέος κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και για τη ομάδα χωρών με χαμηλότερο χρέος κατά 3,25 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2024.

Πέτσας: Δεν θα ξοδέψουμε το πακέτο της Κομισιόν -Θα το επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα

«Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωφελούνται περισσότερο από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς το ενισχυμένο «χρηματοδοτικό πακέτο» που της αναλογεί, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, αντανακλά την ενισχυμένη αξιοπιστία της» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

 

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε παράλληλα ότι το φιλόδοξο «Ταμείο Ανάκαμψης» ύψους 750 δισ. ευρώ πληρούν τις 4 προϋποθέσεις που είχε θέσει εξ αρχής η Ελλάδα.

Αναλυτικά η δήλωση Πέτσα:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα ένα φιλόδοξο «Ταμείο Ανάκαμψης» ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πληρούν τις τέσσερις προϋποθέσεις που από την αρχή είχε θέσει η Ελλάδα για το «Ταμείο Ανάκαμψης»:

Να είναι μεγάλο και φιλόδοξο.

Να είναι ευέλικτο.

Να βασίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και λιγότερο σε δάνεια.

Να χρηματοδοτηθεί από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως ένα γενναίο βήμα το οποίο αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μπορεί να δράσει αποφασιστικά προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών. Με κινητήριες δυνάμεις την αλληλεγγύη, τη σύγκλιση και τη συνοχή, η ΕΕ μπορεί να βγει πιο ισχυρή και από αυτή την κρίση.

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωφελούνται περισσότερο από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς το ενισχυμένο «χρηματοδοτικό πακέτο» που της αναλογεί, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, αντανακλά την ενισχυμένη αξιοπιστία της. Η Κυβέρνηση θα το αξιοποιήσει για να πυροδοτήσει τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας προς όφελος όλων των Ελλήνων. Με σύνεση και υπευθυνότητα, δεν θα το ξοδέψουμε, αλλά θα το επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα.

Ικανοποίηση Μητσοτάκη

Σημειώνεται, ότι νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση της Κομισιόν. Με ανάρτησή του στο twitter, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει τολμηρή την πρόταση της Κομισιόν για ένα πακέτο 750 δισεκατομμυρίων ευρώ και τονίζει ότι ο πήχης έχει μπει ψηλά. «Τώρα εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» σημειώνει ο Πρωθυπουργός.

ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει σήμερα ένα πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 750 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί η πιο βαθιά ύφεση λόγω της πανδημίας. Πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν ότι αναμένεται να δοθούν στα κράτη-μέλη της ΕΕ 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και επιπλέον 250 δισεκ. ευρώ σε δάνεια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο, η Ιταλία θα λάβει 81,8 δισεκατομμύρια ευρώ βάσει της πρότασης, η Ισπανία 77,3 δισεκατομμύρια ευρώ, η Ελλάδα 22,5 δισεκατομμύρια ευρώ και η Γαλλία 39 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η Επιτροπή θα προτείνει ο νέος κοινοτικός προϋπολογισμός για την περίοδο 2021-27 να ανέλθει στο 1,1 τρισεκατομμύριο ευρώ.

Η χρηματοδότηση του πακέτου θα γίνει από την Κομισιόν, η οποία θα δανειστεί έως 750 δισ. ευρώ από τις αγορές, ενώ το σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 14.30.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου προβλέπει ότι ένα μεγάλο τμήμα από τα κονδύλια του προγράμματος θα κατευθυνθεί στη μείωση των εισφορών και των φόρων προκειμένου να ελαφρυνθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι και να συμπιεστεί το μισθολογικό κόστος.

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τόνιζε χαρακτηριστικά ότι κεντρική επιδίωξη είναι «έως το τέλος του έτους να έχουν εισρεύσει στη χώρα από το μερίδιο που δικαιούται πόροι ύψους 4 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να έχουμε τη χρηματοδοτική άνεση να προχωρήσουμε σε μέτρα ελάφρυνσης στον παραγωγικό ιστό και στην αγορά εργασίας, καθώς και σε ειδικές απαλλαγές και κίνητρα για την ενίσχυση των επενδύσεων».

Κατά προτεραιότητα οι πόροι από το Ταμείο θα κατευθυνθούν σε νευραλγικούς κλάδους που επλήγησαν δραστικά από την πανδημία, όπως ο τουρισμός, η εστίαση, οι μεταφορές και οι μικρομεσαίοι στο λιανικό εμπόριο. Στη πρώτη γραμμή βρίσκεται το ψαλίδισμα των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, καθώς το μέτρο θεωρείται ότι έχει υψηλό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι μειώσεις στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και στον συντελεστή για τα εταιρικά κέρδη.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακάλυψε αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι ένοπλοι που σκότωσαν περισσότερους από 140 ανθρώπους στην επίθεση σε αίθουσα σ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας (από 18 έως 24 Μαρτίου) για τη γρίπη, τον κορονοϊό και τον RSV ανακοίνωσε την Πέμπτη, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Κυριακή (31/3, 21:00) αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ, . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέθανε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Πιερία Γεώργιος Τερζόπουλος. «Με οδύνη αποχαιρετούμε το ιδρυτικό μας στέλεχος Γεώργιο Τερζόπουλο. Με καταγωγή από τον Πόντο, πήρε μέρος στη . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδαπός άνδρας, διότι σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών ο Νικόλαος Κεραμιδάς, μετά από πολύμηνη μάχη με ασθένεια. Γεννημένος το 1957, ξεκίνησε να εργάζεται σε εκτελωνιστικό γραφείο από το 1969 σε ηλικία 13 ετών. Διετέλεσ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο , από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε, κακουργηματι
Image
Image

Search