ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πάτρα: Στα... κύματα της Αχαΐα Κλάους

Οχι στου Δουνάβεως, αλλά «Στα κύματα του Καρναβαλιού» θα... χορέψει το Καραγκιόζης. Αιτία; Η ομώνυμη παράσταση του Θεάτρου Σκιών του Χρήστου Καλπουζάνη, που θα φιλοξενηθεί από τις 24 έως τις 28 Φεβρουαρίου στην Αχάια Κλάους, στο πλαίσιο του Καρναβαλιού των Μικρών.

Οι παραστάσεις θα δίνονται τις πρωινές ώρες, καθώς απευθύνονται σε σχολεία (τα οποία θα μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στα γραφεία της Κοινωφελούς Επιχείρησης Καρναβάλι Πάτρας) και θα πραγματοποιηθούν στον κεντρικό χώρο της Αχάια Κλάους, η οποία θα έχει διαμορφωθεί ειδικά για την περίσταση ενώ θα υπάρχει και θέρμανση για τους μικρούς φίλους του Καραγκιόζη.

«Είναι ωραίο να διασκεδάζεις, αλλά θα πρέπει να διασκεδάζει και η γη στην οποία μένεις και ζεις, το μεγάλο σπίτι σου» αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Π» ο Χρήστος Καλπουζάνης, μιλώντας για το θέμα της παράστασης. Σε αυτή, θα δούμε να συναντιέται ο θεός της διασκέδασης Διόνυσος με τον θεό της θάλασσας Ποσειδώνα, με τη δράση να είναι... αμφίβια καθώς εξελίσσεται τόσο υποθαλάσσια όσο και χερσαία. Στο πλάι του, όπως σημειώνει ο Χρήστος Καλπουζάνης, ο Διόνυσος έχει τους δύο βοηθούς του, τον Καρνάβαλο και τον Καραγκιόζη και στόχος τους είναι να πείσουν τον Ποσειδώνα πως ναι μεν θα διασκεδάσουν, αλλά μετά θα μαζέψουν και τα σκουπίδια τους. «Οταν μιλάμε για διασκέδαση, δεν εννοούμε μόνο το Καρναβάλι. Διασκέδαση είναι και το καλοκαιρινό μπάνιο και όλοι βλέπουμε τι κατάσταση επικρατεί στις παραλίες, αλλά και στον βυθό» επισημαίνει ο Χρήστος Καλπουζάνης και συνεχίζει: «Βλέπουμε συνέχεια εικόνες από δελφίνια, άλλα ψάρια αλλά και χελώνες να τρώνε πλαστικά και σακούλες και να πεθαίνουν. Στην οικολογική καταστροφή που ζούμε, έχουμε βάλει και εμείς το χέρι μας, και αυτό το χέρι τώρα θα μαζέψει τα σκουπίδια».

Η ιδέα για την πραγματοποίηση της παράστασης ήταν της προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Ηρας Κουρή, με αφορμή και το θέμα του Καρναβαλιού των Μικρών που είναι η οικολογία και η ανακύκλωση. «Εμείς εμπνευστήκαμε από αυτό και κυρίως από αυτό που βλέπουμε στη δική μας καθημερινότητα» σημειώνει ο γνωστός καραγκιοζοπαίκτης συμπληρώνοντας: «Θέλουμε να περάσουμε απλά μηνύματα στα παιδιά. Οπως οι γονείς τους τούς λένε να μαζεύουν το δωμάτιό τους μετά το παιχνίδι, έτσι θα πρέπει να μαζεύουν τα σκουπίδια τους από κάθε γωνιά της γης και να μην περιμένουν κάποιον άλλο να το κάνει. Αλλωστε, δεν είμαστε μόνοι μας, υπάρχουν οι συνάνθρώποι μας αλλά και τα ζώα με τα οποία μοιραζόμαστε αυτή τη γη».

ΜΕ ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΤΩΝ

Τα παιδιά θα μάθουν με έναν απλό και κατανοητό τρόπο, μέσα από το παιχνίδι αλλά και μέσα από τη μουσική. Και αυτό γιατί στην παράσταση συμμετέχει και ο Βαγγέλης Γκούμας με την ομάδα του «Ρόπτρο». Μάλιστα, κάποια από τα σκουπίδια που θα ανασυρθούν από τον βυθό θα αποτελέσουν τα «οικολογικά» κρουστά με τα οποία τα παιδιά θα δημιουργήσουν τη δική τους μουσική.

«Θα υπάρχει πολύ ελεύθερο κείμενο, χωρίς φανφάρες, θα διασκεδάσουμε και θα παίξουμε» υπόσχεται ο Χρήστος Καλπουζάνης συμπληρώνοντας πως «ο Καραγκιόζης είναι ροκ». Και αν μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει τις παραστάσεις Καραγκιόζη να συνοδεύονται από ζωντανή ορχήστρα, εδώ τη θέση της θα πάρουν τα κρουστά, δίνοντας αυτή τη ροκ διάθεση. Ο Βαγγέλης Γκούμας και η ομάδα του έχουν αναλάβει να ντύσουν μουσικά τις παραστάσεις, με παλμό σαν αυτόν της καρδιάς, ενώ αναλαμβάνει και τα διάφορα ηχητικά εφέ, τόσο με τα τύμπανά του όσο και με διάφορα άλλα κρουστά.

Και μετά την παράσταση, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ομάδα και τον κόσμο των κρουστών μαζί με τον Βαγγέλη Γκούμα, ενώ θα υπάρχει και ξενάγηση στην Αχάια Κλάους και ανάλογα με τη συμμετοχή θα πραγματοποιείται και εργαστήριο ζωγραφικής.

Ολοκληρώνοντας, ο Χρήστος Καλπουζάνης σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ευχαριστούμε τους φίλους μας, που μας άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες της Αχάια Κλάους για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και συνεχίζουμε μια παράδοση που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στα παιδιά, γιατί αν ξεχάσουμε τα παιδιά και πως και εμείς είμαστε παιδιά, τότε δεν υπάρχει μέλλον».

Στην παράσταση, τον Διόνυσο εκτός μπερντέ υποδύεται ο Μιχάλης Παπαγεωργίου, ενώ τα σκηνικά έχουν δημιουργήσει οι Μιχάλης Παπαγεωργίου, Χρήστος Καλπουζάνης και Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Πηγή: pelop.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η εισαγγελέας εφετών Λάρισας διαβίβασε στην εισαγγελία του Αρειου Πάγου, την μήνυση γονέα θύματος της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών προκειμένου να αποσταλεί στην Βουλή για να . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Η αμέλεια του κατηγορούμενου είναι βαρύτατη και είναι σωρευτική. Η μοτοσυκλέτα δεν είχε κανένα περιθώριο ελιγμού. Το όχημα που οδηγούσε ο κατηγορούμενος έφραξε όλο το μήκος της λω . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποινή φυλάκισης 5 ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων στην τέως εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας Μαρία Τατάκη, η οποία κάθισε στο εδώλιο κατηγορούμενη για κακο . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου, Δημήτριου Καλλιάνου ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή ανακοίνωσε η διοίκηση του  . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα που συνδιοργάνωσε η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, το Π
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εργασίες σύνδεσης νέου δικτύου ύδρευσης θα πραγματοποιηθούν στην Εγλυκάδα, σήμερα Παρασκευή 26 Απριλίου. Λόγω των εργασιών, από την ΔΕΥΑΠ, ανακοινώνεται ότι από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ. θα υπάρξει π
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για σήμερα Παρασκευή 26 Απριλίου προγραμματίζονται δειγματο
Image
Image

Search