ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πάτρα: «Οι γυναίκες του Λόκερμπι»

Το θεατρικό έργο της Ντέμπορα Μπρεβούρ «Οι γυναίκες του Λόκερμπι», ανεβάζει η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Πάτρας - Αχαΐας, σε μετάφραση που έκανε η ίδια η ομάδα. Στο θέατρο «Αγορά» για πέντε ακόμη παραστάσεις 20 και 24, 25, 26 και 27 Ιανουαρίου.

Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το αληθινό γεγονός της πτώσης αεροσκάφους της Panamerican στο χωριό Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988 χωρίς επιζώντες. Τα πρόσωπα και τα ονόματα είναι φανταστικά, όπως και η πλοκή, μέσα από την οποία αναδεικνύονται τα πανανθρώπινα ιδανικά της αγάπης και της αλληλεγγύης, που συγκρούονται με την «ψυχρή λογική» και τη σκληρή απάνθρωπη στάση της εξουσίας.

«Στις γυναίκες του Λόκερμπι βλέπουμε πως η βία από όπου κι αν προέρχεται, αφήνει πίσω της συντρίμμια, πόνο και ατελείωτη θλίψη...

Αναδεικνύει ταυτόχρονα την αγάπη και την αλληλεγγύη των ανθρώπων στις δύσκολες στιγμές» σημειώνει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης της παράστασης Ηλίας Αναστασόπουλος.

Πρόκειται για την ιστορία μιας ομάδας γυναικών που αγωνίζονται με την αμερικανική γραφειοκρατία για να επιτύχουν έναν απίστευτα απλό, ανθρώπινο στόχο: Να πλύνουν και να επιστρέψουν τα ρούχα των θυμάτων στις οικογένειές τους. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί τη δομή της ελληνικής τραγωδίας για να πει αυτή την ιστορία της θλίψης και της θεραπείας, της αδυναμίας και του ελέγχου, της χαράς και του σκότους.

Η «Π» ζήτησε από τους συντελεστές και ηθοποιούς της παράστασης να περιγράψουν με λίγα λόγια την παράσταση και το νόημά της. «Μας συμβαίνουν πολλά δεινά αλλά η ζωή συνέχιζεται ό,τι και αν γίνει. Ο ήλιος ανατέλλει ξανά. Αυτό που μένει είναι η ελπίδα πως η αγάπη είναι αυτή που νικάει στο τέλος» μας λέει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Σαμολαδάς ενώ από την πλευρά της η Νίκη Καραβούλα τονίζει: «Είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί κάποιος την απώλεια, ο καθένας το κάνει με τον δικό του τρόπο. Δεν υπάρχει λάθος ή σωστό, υπάρχει μόνο η ανάγκη να σταματήσεις να πονάς».

Μιλώντας για τους ήρωες του έργου, η Βάσω Αδαμοπούλου επισημαίνει πως ακροβατούν μεταξύ αγάπης και μίσους, πόνου και εκδίκησης, ζωής και θανάτου και συμπληρώνει: «Τραγικές φιγούρες, ο καθένας με τη δικιά του ιστορία, που όμως εμπλέκονται ο ένας στη ζωή του άλλου, καθώς η μοίρα τους ένωσε αναπάντεχα και οδυνηρά.

Κυρίαρχη μορφή η μάνα, που ψάχνει στον τόπο του αεροπορικού δυστυχήματος έστω και για ένα κόκαλο αό το σαγόνι του γιου της. Μια πολύ λεπτή γραμμή τη χωρίζει από την τρέλα. Είναι ο μόνος δρόμος για να αντέξει την απώλεια. Η δύναμη της αγάπης όμως λειτουργεί ως κάθαρση στο τέλος και γαληνεύει τις ψυχές των ηρώων».

«Ο άνθρωπος δεν φαντάζεται την ψυχική του δύναμη, μέχρι τη στιγμή εκείνη, που δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να φανεί δυνατός» μας λέει χαρακτηριστικά και λακωνικά η Σοφία Λιακοπούλου, ενώ η Νέλλη Βουτσινά θέτει μία σειρά ερωτημάτων όπως: «Πώς αντιμετωπίζουμε την απώλεια αγαπημένων μας ανθρώπων; Πώς μπορούμε να αποδεχτούμε ότι οι τραγωδίες δεν συμβαίνουν μόνο στους άλλους αλλά και σε εμάς; Πώς μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη ζωή μας όταν αυτή, από ένα τυχαίο αναπάντεχο γεγονός, έχει γίνει κομμάτια; Και πώς μπορεί η αγάπη και η αλληλεγγύη να απαλύνουν το πένθος και την οδύνη;». Και μετά τα ερωτήματα σημειώνει: «Αυτά τα ερωτήματα διαπραγματεύεται το εξαιρετικό έργο ''Οι γυναίκες του Λόκερμπι'' της Ντέμπορα Μπρεβούρ. Το έργο δεν δίνει εύκολες απαντήσεις. Αλλωστε εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν. Ο θάνατος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Οσο συμφιλιωμένοι είμαστε με αυτόν τόσο πιο συμφιλιωμένοι θα είμαστε με την ίδια τη ζωή».

«Οι γυναίκες του Λόκερμπι μας μαθαίνουν ότι ο πόνος είναι πιο διαχειρίσιμος, αν μοιράζεται» σημειώνει από την πλευρά της η Μαρία Μητροπούλου και συνεχίζει: «Μας θυμίζουν ότι οι πολλοί σηκώνουν ευκολότερα ό,τι δεν μπορεί να σηκώσει ένας. Μας θυμίζουν ότι ο πόνος είναι μάθημα για εξέλιξη και όχι μίσος. Οτι ο πόνος μπορεί να είναι και ευκαιρία να απομακρυνθούμε από το εγώ και να προσεγγίσουμε το εμείς».

Για τη στάση των γυναικών του Λόκερμπι μας μιλά η Βαΐα Φαρμάκη τονίζοντας πως «αποτελεί ένα δυνατό παράδειγμα γυναικείας ευαισθησίας και αλληλεγγύης αλλά και αντίστασης απέναντι στην εξουσία. Ερχεται να ενωθεί με τις σημερινές φωνές και αγώνες των γυναικών για δικαιοσύνη, ανθρωπιά και αξιοπρέπεια στην Τουρκία, στη Χιλή και αλλού». Συνεχίζοντας επισημαίνει: «Οι γυναίκες του Λόκερμπι είναι αποφασισμένες να βοηθήσουν τις οικογένειες των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας. Νιώθουν χρέος τους να το πράξουν αυτό και κανένα προσωπικό κόστος, καμία εξουσία δεν θα τις σταματήσει. Το μόνο τους όπλο σ΄ αυτό είναι η ενότητά τους, η μόνη τους δύναμη η αποφασιστικότητά τους».

Τέλος, η Ρούλα Λειβαδιώτη επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Οι γυναίκες του Λοκερμπι είναι ένα έργο δυνατό και σκληρό γιατί αναφέρεται στην πιο οδυνηρή απώλεια που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος. Εμείς το αγαπήσαμε από την πρώτη ανάγνωση, ελπίζουμε και να το αποδώσουμε με τον σεβασμό που του αξίζει».

Η μουσική είναι της Μαρίας Αντωνάτου, η οποία τονίζει: «Οταν ο θάνατος χτυπά την πόρτα μιας μάνας, τα λόγια είναι πολύ λίγα για να εκφράσουν τον πόνο της. Θέλησα κι εγώ να εκφράσω αυτόν τον πόνο, μέσα από τους ήχους της μουσικής. Ενα υπέροχο έργο κατά της βίας, ύμνος στην αγάπη».

Info:

Στην παράσταση παίζουν με σειρά εμφάνισης

Μάντλιν: Νέλλη Βουτσινά, Μπιλ: Ηλίας Αναστασόπουλος, Ολιβ: Ρούλα Λειβαδιώτη, Γυναίκες του Λόκερμπι: Μαρία Μητροπούλου, Βαΐα Φαρμάκη, Νίκη Καραβούλια και Σοφία Λιακοπούλου, Χάτι: Βάσω Αδαμοπούλου, Τζωρτζ: Παναγιώτης Σαμολαδάς.

Η ηχογραφημένη φωνή είναι του Αγγελου Αναστασόπουλου, η σκηνοθεσία του Ηλία Αναστασόπουλου, η μουσική της Μαρίας Αντωνάτου, οι φωτισμοί του Μίλτου Σπυρόπουλου, τα σκηνικά των Ηλία Ψυχογιόπουλου και Μανώλη Στεφανάκη, η επιμέλεια προγραμμάτων της Χρύσας Δρίβα, τα ΜΜΕ και την επικοινωνία έχουν αναλάβει οι Χρύσα Δρίβα και Βασίλης Καραβασίλης που έχει επιμεληθεί και την αφίσα, ενώ στις κρατήσεις θέσεων και τα εισιτήρια είναι οι Βασίλης Καραβασίλης και Μανώλης Στεφανάκης.

Ωρα έναρξης: Καθημερινά 9.15 μ.μ. Κυριακές: 8.30 μ.μ. Κρατήσεις θέσεων: 6983405806.

* Τα έσοδα της παράστασης της Δευτέρας 20 Ιανουαρίου θα διατεθούν στην Κίνηση «Πρόταση», προκειμένου να ενισχυθεί το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης του φορέα.

pelop.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες του Δήμου Πατρέων σχετικά με το περιστατικό ηλεκτροπληξίας μαθητή Λυκείου χθες το μεσημέρι, σε σχολικό συγκρότημα σε προάστιο της Πάτρας. Αμέσως με . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πόλη της Πάτρας μεταμορφώνεται σε έναν ζωντανό κινηματογραφικό προορισμό από τις 28 έως τις 31 Μαρτίου, φιλοξενώντας το Urban Film LUX. Αυτή η μοναδική εκδήλωση προσκαλεί τους κ . . .
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διευρυμένη συνάντηση εργασίας, ενόψει της επικείμενης έναρξης της τουριστικής περιόδου στη Δυτική Αχαΐα, είχε ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο οποίος υποδέχθηκε στ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδαπός άνδρας, διότι σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών ο Νικόλαος Κεραμιδάς, μετά από πολύμηνη μάχη με ασθένεια. Γεννημένος το 1957, ξεκίνησε να εργάζεται σε εκτελωνιστικό γραφείο από το 1969 σε ηλικία 13 ετών. Διετέλεσ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο , από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε, κακουργηματι
Image
Image

Search