ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πάτρα: Ο Φώτης Δημητρόπουλος παρουσιάζει το νέο του βιβλίο

 Ο Σύλλογος Φίλων Αμπέλου & Οίνου Πάτρας "Ο Οινοπίων" και το βιβλιοπωλείο Discover σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του φιλολόγου

Φώτη Δημητρόπουλου ΟΙΝΟΣ ΚΑΤΟΠΤΡΟΝ ΝΟΥ την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου & ώρα 7:30μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου Βυζαντινό. (Πεζόδρομος Ρήγα Φεραίου 106, Τηλ.:2610243000)

 

Θα μιλήσουν οι:

Αλέξης Λυκουργιώτης, πρ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών,

Κωνσταντίνος Κολλιόπουλος, Οινολόγος, Γευσιγνώστης.

Την παρουσίαση προλογίζει και συντονίζει ο Κωνσταντίνος Μάγνης, Δημοσιογράφος.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Ανδρέας Καράβολας, πρ. Δήμαρχος Δήμου Πατρέων.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

 

ΟΙΝΟΣ ΚΑΤΟΠΤΡΟΝ ΝΟΥ

 

Οίνος και Συμπόσια στην Ελληνική Αρχαιότητα

 

... θα διαπιστώσει ο αναγνώστης ότι στον τόπο μας δεν κληρονομήσαμε μόνον αγάλματα και μαρμαροκολόνες  ενός ηρωικού μεγαλείου ή συγγράμματα λογοτεχνίας επιστημονικής σκέψης και φιλοσοφικού στοχασμού, αλλά και ήθος ανθρώπου που η κοινωνικότητα του επεκτεινόταν πέρα από το βουλευτήριο και την εκκλησία του δήμου και ολοκληρωνόταν σχεσιοδυναμικά στην ελεύθερη συναναστροφή της αγοράς, της γιορτής και του συμποσίου. Και θα βρει ότι και σήμερα ρέει στις φλέβες του κάτι από το DNA της συμπεριφοράς των προγόνων του στα αρχαία συμπόσια και της στάσης ζωής απέναντι στον οίνο, στάσης που θα μπορούσε επιγραμματικά να αποδοθεί με πανάρχαιους στίχους όπως "Τέρπου και πίνε .. εύ και επισταμένως..."

 

Σε όλες τις ελλαδικές και ελληνικές ευρύτερα περιοχές, σε κάθε πόλη και οικισμό, οι αναρίθμητες και παντοειδείς τελετές , παρόλο τις διαφορετικές μορφές λατρείας, διατηρούν δυο βασικά χαρακτηριστικά. Τις συνδέει η πίστη σε θεότητα αφενός και το κρασί ή ο άκρατος οίνος , αφετέρου. Ο Διόνυσος και τα δώρα του είναι ο συνδετικός κρίκος για όλα τα λατρευτικά έθιμα, οπουδήποτε και μ' όποιον τρόπο γίνονταν. 

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος ο 45χρονος που κατηγορείται για το θάνατο του 65χρονου Γερμανού στα Φέρμα Ιεράπετρας. Με τη διαδικασία τ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε στη διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας παραγγελία προκειμένου να διενεργηθεί πειθαρχική ευθύνη της Εισαγγελέως Πρωτ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τον δρόμο προς τη φυλακή έδειξε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε 48χρονο που καταδικάστηκε τελεσίδικα επειδή παρενόχλησε σεξουαλικά και εξύβρισε μία νεαρή γυναίκα, μέ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τη διερεύνηση αδικημάτων όπως αυτό της ανθρωποκτονίας διά παραλείψεως από τα αστυνομικά όργανα, ζητούν οι συνήγοροι της οικογένειας της Κυριακής Γρίβα που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, στις 11 το πρωί, θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο για τους έξι Πατρινούς που βρήκαν πριν από 33 χρόνια, τραγικό θάνατο από τη φονική έκρηξη βόμβας στην οδό Βότση.   Το
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

 Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας – Δυτικής Αχαΐας σε ανακοίνωσή της αναφέρει: Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της πολύμορφης δράσης της, που βρίσκε
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.   Για σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου προγραμματίζονται δειγμ
Image
Image

Search