ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Ελλάδα αρχαίο αγγείο που είχε δοθεί ως έπαθλο στον Σπύρο Λούη

Επειτα από σχεδόν έναν αιώνα, επέστρεψε στην Ελλάδα- από τη Γερμανία- ένα αρχαίο ελληνικό αγγείο που είχε δοθεί ως έπαθλο στον Σπύρο Λούη.

Πρόκειται για τον μελανόμορφο σκύφο του 6ου αιώνα π.Χ., με παράσταση αγώνα δυο δρομέων, υπό το βλέμμα των κριτών, το οποίο είχε δώσει ως δώρο ο αρχαιοπώλης Ιωάννης Λάμπρος στον Σπύρο Λούη, μετά τη μεγαλειώδη νίκη του στον μαραθώνιο των Ολυμπιακών αγώνων του 1896 στην Αθήνα. Από τότε, ήταν άγνωστη η τύχη του λεγόμενου «Σκύφου του Λούη». Είναι ένα από τα δύο έπαθλα που δόθηκαν στον Σπύρο Λούη. Το άλλο είναι το αργυρό κύπελλο που σήμερα βρίσκεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πώς εντοπίστηκε σε Γερμανία ο σκύφος του Σπύρου Λούη

Το 2014, ο Γιώργος Καββαδίας, Προϊστάμενος του Τμήματος Συλλογών Αγγείων και Έργων Μικροτεχνίας και Μεταλλοτεχνίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αντλώντας πληροφορίες από δημοσιεύματα της εποχής και τη σχετική με τους Ολυμπιακούς Αγώνες βιβλιογραφία, εντόπισε ένα αγγείο που είχε πολλά κοινά στοιχεία με τον «σκύφο του Λούη», στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Μίνστερ στη Γερμανία.

Το αγγείο αυτό ανήκε στη συλλογή του αμφιλεγόμενου Γερμανού φιλολόγου και συλλέκτη Βέρνερ Πέεκ, ο οποίος είχε ζήσει στην Αθήνα από το 1930 ως το 1937. Το 1934, ο σκύφος βγήκε λαθραία από την Ελλάδα, κρυμμένος στα διπλωματικά κιβώτια του Χέρμαν Γκέρινγκ, μετά την επίσκεψη του τελευταίου στη χώρα μας, εξήγησε ο κ. Καββαδίας. Το Πανεπιστήμιο του Μίνστερ είχε αγοράσει ολόκληρη τη συλλογή του το 1986. Από την έρευνα του κ. Καββαδία, με τη στήριξη του πανεπιστημίου, διαπιστώθηκε ότι ο σκύφος που βρισκόταν εκεί ήταν το δώρο που είχε λάβει ο Σπύρος Λούης για τη νίκη του το 1896.

Στην αρχαία Ολυμπία από τον Μάρτιο του 2020
Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρύτανης του πανεπιστημίου του Μίνστερ παρέδωσε το αγγείο στην υπουργό Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Ο «σκύφος του Λούη» θα εκτεθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2020, ενώ από τον Μάρτιο του 2020- με αφορμή την αφή της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο- θα εκτεθεί μόνιμα στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, στην αρχαία Ολυμπία.

«Θεωρούμε ότι η πραγματικά ευγενή χειρονομία του Πανεπιστημίου του Μίνστερ είναι εξαιρετικά σημαντική χειρονομία του γερμανικού λαού προς τον ελληνικό λαό. Η πολιτιστική κληρονομιά ανήκει στους λαούς που τη δημιούργησαν. Με αυτή την έννοια εκφράζω και εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης την ευγνωμοσύνη όλων μας προς εσάς που προβήκατε μέσα σε ένα πλαίσιο εξαιρετικά θετικής συνεργασίας και συναδελφικής αλληλεγγύης στη συγκεκριμένη απόφαση», δήλωσε η κ. Μενδώνη κατά την τελετή παράδοσης.

Πηγή: iefimerida.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζοντας τις επαφές του με κυβερνητικά στελέχη, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας,Φωκίων Ζαΐμης, συναντήθηκε με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και ΠολιτικήςΠροστασίας, Βασίλη Κικίλ . . .
LIFE STYLE

Προσγειώθηκε στην Ελλάδα σήμερα Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024, ο Τάιλερ Μάκμπεθ για να δώσει το παρόν στην αυριανή ορκωμοσία του Στέφανου Κασσελάκη. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελ . . .
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακάλυψε αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι ένοπλοι που σκότωσαν περισσότερους από 140 ανθρώπους στην επίθεση σε αίθουσα σ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας (από 18 έως 24 Μαρτίου) για τη γρίπη, τον κορονοϊό και τον RSV ανακοίνωσε την Πέμπτη, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζοντας τις επαφές του με κυβερνητικά στελέχη, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας,Φωκίων Ζαΐμης, συναντήθηκε με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και ΠολιτικήςΠροστασίας, Βασίλη Κικίλια.Η συνάντηση πραγμ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδαπός άνδρας, διότι σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών ο Νικόλαος Κεραμιδάς, μετά από πολύμηνη μάχη με ασθένεια. Γεννημένος το 1957, ξεκίνησε να εργάζεται σε εκτελωνιστικό γραφείο από το 1969 σε ηλικία 13 ετών. Διετέλεσ
Image
Image

Search