ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχίζει και πάλι η ενάλια αρχαιολογική έρευνα στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Συνεχίζεται στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων η ενάλια αρχαιολογική έρευνα που είχε διακοπεί από το 2017. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη -το οποίο παραχωρεί για τις ανάγκες της έρευνας το πλοίο «Typhoon»-, «στόχος της πολυαναμενόμενης αρχαιολογικής έρευνας που θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, είναι η ανέλκυση εντοπισμένων αρχαιοτήτων, η επικαιροποίηση της σχεδιαστικής αποτύπωσης του αρχαιολογικού χώρου και η αξιολόγηση της κατάστασης του περίφημου ναυαγίου, έπειτα από δύο χρόνια απουσίας δραστηριότητας». Το «Typhoon» διατηρείται ακίνητος πάνω από οποιοδήποτε σημείο του βυθού, επιτρέποντας στους καταδυόμενους αρχαιολόγους να χρησιμοποιούν σταθερή βάση εξόρμησης ακριβώς επάνω από το αρχαίο ναυάγιο

«Η επί χρόνια διευθύντρια της έρευνας δρ. Αγγελική Σίμωσι, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, αναλαμβάνει δράση πλαισιωμένη από μια εξαιρετική διεπιστημονική ομάδα Ελλήνων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται καταδυόμενοι αρχαιολόγοι, τεχνικοί δύτες, κινηματογραφιστές, καθώς και τετραμελής ομάδα βαθυκαταδυτών της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος», συνεχίζει η ανακοίνωση του ιδρύματος.

Στόχος η αποτύπωσης του αρχαιολογικού χώρου και η αξιολόγηση της κατάστασης του περίφημου ναυαγίου, έπειτα από δύο χρόνια απουσίας

«Πολύτιμος συνεργάτης για την προσεχή ερευνητική εξόρμηση είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, το οποίο παραχωρεί για τις ανάγκες της έρευνας το πλοίο "Typhoon".

 

Ο "Τυφώνας" προσδίδει πλέον άλλη διάσταση στην όλη ερευνητική προσπάθεια καθώς, πέραν του μεγέθους του, έχει τη δυνατότητα να διατηρείται ακίνητος πάνω από οποιοδήποτε σημείο του βυθού, επιτρέποντας στους καταδυόμενους αρχαιολόγους να χρησιμοποιούν σταθερή βάση εξόρμησης ακριβώς επάνω από το αρχαίο ναυάγιο», σημειώνει μεταξύ άλλων το Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη.

Το ναυάγιο των Αντικυθήρων είναι ναυάγιο που χρονολογείται από το 2ο τέταρτο του 1ου αιώνα ΠΚΕ. Ανακαλύφθηκε από σπογγαλιείς στο νησί Αντικύθηρα το 1900.

Μηχανισμός από χάλκινα γρανάζια, ανασύρθηκε με τη μορφή συγκολλημένων θραυσμάτων και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους γρίφους στην ιστορία της τεχνολογίας

Στο ναυάγιο αποκαλύφθηκαν νομίσματα και άλλα τέχνεργα που χρονολογούνται από τον 4ο αι. ΠΚΕ, και ένα σημαντικό εύρημα, ο αναλογικός υπολογιστής, γνωστός ως μηχανισμός των Αντικυθήρων.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ο νέος νόμος για τον αιγιαλό που αφορά στην απομάκρυνση ή μείωση στις ξαπλώστρες στα παραλιακά καταστήματα της Αχαίας, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην μείωση του αριθμού των ερ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση εμφανίστηκε σε βίντεο στο facebook ο βουλευτής της ΝΔ και γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος στην ανάρτησή το . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένας κρατούμενος που είχε τη θέση του αρχιμάγειρα στις φυλακές κράτησης Νέων Αυλώνα και ένας σωφρονιστικός υπάλληλος συνελήφθησαν για εμπόριο ναρκωτικών και κινητών τηλεφώνων μέσα . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ σημειώνει:   H πληθώρα περιστατικών τα οποία σχετίζονται με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων ή την πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών και καταλήγουν σε . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση εμφανίστηκε σε βίντεο στο facebook ο βουλευτής της ΝΔ και γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος στην ανάρτησή του αναφέρεται στην κα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στην απεργία της Ομοσπονδίας τους συμμετέχουν την Τετάρτη και οι δικαστικοί υπάλληλοι της Πάτρας. Κύριο αίτημα είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου για το δικαστικό χάρτη και να μην καταργηθεί – συγχωνευ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, συνέρχεται σε ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής, την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 και ώρα 16.00.  Το Σώμα θα συνεδριάσει στην αίθουσα του Περι
Image
Image

Search