ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πάτρα: Η Στέγη Γραμμάτων Κ. Παλαμάς προκηρύσσει Πανελλήνιο Διαγωνισμό ποίησης

Η Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς στην οδό Κορίνθου στην Πάτρα και η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών Ε.Ε.Λ., προκηρύσσουν τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης ‘Κωστής Παλαμάς’  για το 2021.

Τον διαγωνισμό αφιερώνουν στο μεγάλο ιστορικό γεγονός της Επανάστασης του 1821. Το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση   ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης ιστορίας μας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ιστορίας του 19ου  αιώνα,  που προσδιόρισε βασικά χαρακτηριστικά της εθνικής, πολιτικής, κοινωνικής, και φιλοσοφικής ταυτότητας του Ελληνικού Έθνους.  Οι στίχοι του Κωστή Παλαμά 

«Αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλο κανένα,

μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα»,

που γράφτηκαν λίγο μετά την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, μας παραπέμπουν σε ένα μεγάλο ζήτημα, την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και πώς την αντικρίζουμε περίπου 200 χρόνια μετά.

Γι’ αυτό, τον λόγο με δύο εμβληματικούς στίχους του Κωστή Παλαμά η Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς  καλεί όλους σε μια τιμητική ποιητική συστράτευση για τη θυσία, το μεγαλείο, την ηθική αρετή - την υπέρβαση - που εκπέμπει το γεγονός της Επανάστασης, σεμνό δείγμα κατάθεσης της οφειλόμενης τιμής.

OΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

•             Οι διαγωνιζόμενοι /-ες να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι Έλληνες της διασποράς.

•             Συμμετοχή στον διαγωνισμό με ένα ποίημα μέχρι 45 στίχους.

•             Τα ποιήματα που θα υποβληθούν να είναι γραμμένα στην Ελληνική γλώσσα, με θέμα του διαγωνισμού :

‘’ Μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα ‘’ Ο τίτλος του ποιήματος μπορεί να είναι διαφορετικός, αλλά σύμφωνος με το θέμα του διαγωνισμού

•             Το διαγωνιζόμενο ποίημα δεν θα πρέπει να έχει εκδοθεί ή δημοσιευτεί σε οποιοδήποτε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο ή να έχει βραβευτεί σε άλλο διαγωνισμό.

•             Το ποίημα θα πρέπει να αποσταλεί μέχρι τις 30 Μαρτίου 2021,  σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίγραφα, στα οποία θα αναγράφεται μόνον το ψευδώνυμο του διαγωνιζόμενου (κάτω δεξιά). Τα αντίγραφα θα αποσταλούν μέσα σε φάκελο, στον οποίο θα αναγράφεται, στη θέση του αποστολέα, μόνον το ψευδώνυμο. 

•             Σε μικρότερο φάκελο σφραγισμένο, στον οποίο θα αναγράφεται το ψευδώνυμο του διαγωνιζόμενου, θα περιέχονται δακτυλογραφημένα  τα πλήρη στοιχεία του διαγωνιζόμενου  (ψευδώνυμο, όνομα, επώνυμο, έτος γέννησης, ταχυδρομική διεύθυνση, τηλεφώνα   και κινητό  -, e mail. Επίσης ένα σύντομο - μέχρι 90 λέξεις - βιογραφικό του).

•             Η ταχυδρομική διεύθυνση στην οποία θα αποσταλεί ο φάκελος είναι: Προς τη Στέγη Γραμμάτων ‘Κωστής Παλαμάς’ Κορίνθου 241 ΠΑΤΡΑ 26 221

( Υπόψη κ. Σωτήρη Νικολακόπουλου )  Για τον 1ο  Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό  ‘‘Κ Παλαμάς’’.

•             Η επιλογή των ποιημάτων θα γίνει από πενταμελή επιτροπή ειδικών.

•             Θα απονεμηθούν τρία βραβεία μετά χρηματικού ποσού (800,οο, 500,οο και 300,οο Ευρώ αντίστοιχα, μετά διπλώματος και πλακέτας)

•             τρεις έπαινοι μετά διπλώματος και πλακέτας.

•             Και θα απονεμηθεί με το ίδιο θέμα, ειδικό βραβείο στο όνομα ‘’ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ’’   σε νέο η νέα 18 έως 30 ετών πρωτοεμφανιζόμενου, ης, μετά  Διπλώματος, πλακέτας και έκδοση του πρώτου του, ης  βιβλίου.

         Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τέλος Μαΐου 2021. Μέσω της σελίδας της Στέγης  http://www.sgkpalamas.gr

•             Η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει (αρχές Φθινοπώρου του 2021) σε πανηγυρική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Πάτρας με πρώτη παρουσίαση του CD του μουσικοσυνθέτη και Λογοτέχνη Γιώργου Μαρινάκη σε στίχους Κ. Παλαμά.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Συγκλονιστική ήταν, για μια ακόμη φορά, η Μαρία Καρυστιανού, η μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου, που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη, στην ομιλία της στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρ . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, Χαράλαμπος Μπονάνος, έκανε μια ιδιαίτερη ανάρτηση στο fb, στον απόηχο του Πατρινού Καρναβαλιού: Μετά το ξεφάντωμα, ώρα για αναστοχασμό κ . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η βουλευτής Αχαΐας της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου, έκανε μια ιδιαίτερη ανάλυση, εν είδει σχολίου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την τακτική της ΝΔ και τα πολιτικά αντ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Ολυμπιακός έχει ως βασική επιλογή στην δεξιά πλευρά της άμυνας τον Ροντινέι, έχει κλείσει ήδη για το καλοκαίρι τον Πορτογάλο Κοστίνια από τη Ρίο Άβε, αλλά στην Βραζιλία τον συνδέ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά ξέσπασε σε σταθμευμένο όχημα στην συμβολή των οδών Ηλείας και Γερμανού στην Πάτρα, το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας. Στο σημείο σπεύδει πυροσβεστική και αστυνομία. Η φωτιά, σύμφωνα με πληροφορίες
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων:  Η μεγάλη γιορτή του Πατρινού Καρναβαλιού, του Καρναβαλιού τηςΕλλάδας, έφθασε στο τέλος της.Όλες οι εκδηλώσεις στέφθηκαν με επιτυχία και ειδικά το τελευταίοτριήμερο, κατ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η περιφερειακή παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» με επικεφαλής τον Κώστα Καρπέτα,θέτει τρία σημαντικά θέματα που απασχολούν τους κατοίκους των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας,Ηλείας και Αιτωλοακ
Image
Image

Search