ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συμπληρώθηκαν 73 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα

Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου σήμερα Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, στο Δημαρχείο, με αφορμή την έναρξη των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 76 χρόνων απελευθέρωσης της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του ανάφερε μεταξύ άλλων:

«Βλέπουμε την απελευθέρωση της πόλης μας από την ναζιστική κατοχή ως επετειακό γεγονός, ως γεγονός μνήμης που πρέπει να συνδέεται με το σήμερα.

Καλούμε όλο τον λαό της πόλης να συμμετέχει στις εκδηλώσεις για να βγάλουμε τα συμπεράσματα που έχουν άμεση σχέση με αυτό που βιώνουμε σήμερα, με τους αγώνες που χρειάζεται να συνεχίσουμε για μια χώρα ελεύθερη, με το λαό να κάνει κουμάντο στον τόπο του.

Για να γίνουν οι εκδηλώσεις χρειάστηκε να εργαστούν οι εργαζόμενοι στον Δήμο και στον Πολιτιστικό Οργανισμό και τους ευχαριστούμε.

Το πρόγραμμα είναι πλούσιο και θα ικανοποιήσει όλους. 

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις και να κάνουμε τις συγκρίσεις και τη σύνδεση του χθες και του σήμερα για να καταλήξουμε σε χρήσιμα συμπεράσματα και να συνεχίσουμε τους αγώνες μας».   

 

Αναφερόμενη αναλυτικά στις εκδηλώσεις η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, Κατερίνα Γεροπανγιώτη, είπε:

«Α. Για τις εκδηλώσεις της απελευθέρωσης 

Η Πάτρα γιορτάζει την απελευθέρωσή της από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής και θυμάται. Οι μνήμες ξυπνούν και «ταξιδεύουν» σε χώρους, εικόνες και ήχους, ταυτισμένους με την ζωή  της πόλης 76 χρόνια πριν. Οι θύμισες από τους αγώνες του λαού της Πάτρας έρχονται στο προσκήνιο.

Ο Πολιτιστικός οργανισμός του Δήμου Πατρέων διοργανώνει τριήμερες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις από την Παρασκευή 2 έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, με σημεία αναφοράς το καταφύγιο κάτω από τα Υψηλά Αλώνια, την πλατεία Υψηλών Αλωνίων και το αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.

Στόχος είναι και φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, να αναδειχθούν και να έρθουν στο προσκήνιο χώροι και κτίρια, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την αντίσταση του λαού και τους αγώνες για να απαλλαγούν από τα δεινά της κατοχής.

Φέτος έχει επιλεγεί το ιστορικό καταφύγιο για τον οποίο στις προθέσεις του Δήμου είναι να μετατραπεί σε μόνιμο εκθεσιακό χώρο. Ήδη έχει καθαριστεί και «αναβίωσε» προκειμένου να γίνει χρηστικό. Ο χώρος ανοίγει με αυτή τη μορφή για πρώτη φορά φέτος και δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στο κοινό.

Το καταφύγιο στα Υψηλά Αλώνια είναι τα παλαιότερα και πιο σημαντικά καταφύγια στην πόλη της Πάτρας. Δημιουργήθηκε περίπου στο 1930 και έπαιξε κομβικό ρόλο στην προστασία του λαού της Πάτρας κατά τους βομβαρδισμούς στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής. Να σημειωθεί ότι η Πάτρα ήταν από τις πρώτες πόλεις που βομβαρδίστηκαν τον Οκτώβρη του 1940.

Ο κύκλος των εκδηλώσεων ξεκινά την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου στις 8.30 το βράδυ στο αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, με την πραγματοποίηση συναυλίας από το συγκρότημα «Της γης Ανάσα».

Στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα, το Σάββατο 3 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία από το συγκρότημα «Ρεπλίκα». Είναι σχήματα της πόλης μας από την ενότητα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας «Βήμα στους καλλιτέχνες της πόλης μας».

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Κυριακή 4 Οκτωβρίου. Στις 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία υψηλών Αλωνίων, στον τόπο εκτέλεσης  των αγωνιστών της αντίστασης, κατάθεση στεφάνων. 

Στη συνέχεια, ο χώρος του καταφυγίου θα ανοίξει τις πύλες του καθώς και η έκθεση αρχειακού υλικού, το οποίο προέρχεται από το Μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, το Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», καθώς και από το Αρχείο της Δημοτικής Πινακοθήκης, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Δήμου Πατρέων. 

Η έκθεση θα διαρκέσει από την ημέρα του εορτασμού 4 Οκτωβρίου 2020, μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020 και θα υπάρχει η δυνατότητα κατόπιν συνεννόησης να την επισκεφθούν οι συμπολίτες μας. 

Μέσα από το φωτογραφικό υλικό και τα ντοκουμέντα που παρατίθενται, γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν πλευρές από την ιστορία της πόλης, κατά τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την κατοχή και την απελευθέρωση.

Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 8.30 το βράδυ της Κυριακής στο αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, με την προβολή της ταινίας - από την ενότητα του Δημοτικού Κινηματογράφου -  «Η μπαλάντα ενός λαού».

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους και όσες συνέβαλαν, βοήθησαν, επιμελήθηκαν της έκθεσης. Ευχαριστούμε το Μιχάλη Βασιλάκη, πρόεδρο του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ για το υλικό που μας παραχώρησε, τους εργαζόμενους στο Τμήμα Παραγωγής του Πολιτιστικού Οργανισμού, την προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, την υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης και τους εργαζόμενους στα αντίστοιχα τμήματα καθώς και τον Γρηγόρη Αναγνώστου, μέλος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης, τους εργαζόμενους στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. για τη συμβολή τους στην υλοποίηση της έκθεσης. Συγχαρητήρια επίσης αξίζουν οι εργαζόμενοι του Δήμου στην υπηρεσία Πρασίνου, Ηλεκτροφωτισμού, Καθαριότητας, Αυτεπιστασίας που παρά τα γνωστά και οξυμένα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού, επιμελήθηκαν του χώρου για να μπορεί να είναι επισκέψιμος. 

Β. Για το Δημοτικό Ωδείο

Κλείνουν ακριβώς τρία χρόνια από τη μεγάλη ζημιά που σημειώθηκε στο νεοκλασικό κτήριο επί της οδού Μαιζώνος 42 (η πτώση τμήματος οροφής του), που οδήγησε στο κλείσιμο του κτηρίου και στην παύση λειτουργίας όχι μόνο της αίθουσας του συμβάντος, αλλά ολόκληρου, μαζί με το όμορο κτήριο επί της οδού Αράτου 23. Ήταν ένα «φυσιολογικό» αποτέλεσμα της ανύπαρκτης συντήρησης των κτηριακών υποδομών που παραλάβαμε.

 

Η εύρεση κατάλληλου χώρου δεν ήταν καθόλου απλή υπόθεση, καθώς οι προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν οι χώροι διδασκαλίας γενικώς και ειδικώς ενός ωδείου, είναι εξειδικευμένες και ορθώς αυστηρές. Ταυτόχρονα η τεράστια γραφειοκρατία που απαιτείται να ξεπεραστεί για τη μίσθωση κτηρίου είναι μεγάλη και πρώτη φορά εκπονήθηκε τέτοια εργασία από τις υπηρεσίες μας. 

 

Ολοκληρώνεται αυτή η πολύμηνη διαδικασία και προχωράμε στη μίσθωση ενός ακινήτου κατάλληλου για τη στέγαση του Δημοτικού Ωδείου, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης των ακινήτων στην Αράτου και Μαιζώνος.

 

Πρόκειται για ένα θαυμάσιο νεοκλασικό κτήριο που ανακαινίστηκε για να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Και η επιλογή του χώρου να αντανακλά την αναγνώρισή μας στο σημαντικό εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό έργο που παράγει το Δημοτικό Ωδείο Πατρών, όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του, που το έχει καταγράψει ως ένα από τα πλέον αξιόπιστα Μουσικά Ιδρύματα της χώρας. Για τους 450 μαθητές που φοιτούν σε αυτό και τους εκατοντάδες μουσικούς που έχουν αποφοιτήσει από αυτό, συνεχίζουμε να διεκδικούμε από την κυβέρνηση να καλύψει το κόστος της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού διδασκόντων. 

 

Θεωρούμε ότι το σύνολο της καλλιτεχνικής παιδείας πρέπει να καλύπτεται με αντίστοιχες πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό και να δίνεται αδάπανα (χωρίς οικονομική επιβάρυνση)».  

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την πρωινή σεισμική ακολουθία που αναστάτωσε το νομό Ηλείας, και με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκου Κοροβέση, όλα τα σχολεία του νομού εκκενώνονται, ενώ τα παιδιά . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

29.3.24 | 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης»Το 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης», διοργανώνεται από το «Olympia Forum», υπό την αιγίδα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με συν . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

  Ισόβια κάθειρξη είναι η ποινή που επιβλήθηκε στη Ρούλα Πισπιρίγκου για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και την ανθρωποκτονία της κόρης της Τζωρτζίνας. Η απόφαση είναι ομόφωνη. . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την πρωινή σεισμική ακολουθία που αναστάτωσε το νομό Ηλείας, και με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκου Κοροβέση, όλα τα σχολεία του νομού εκκενώνονται, ενώ τα παιδιά που δεν μπορούν να α
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

29.3.24 | 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης»Το 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης», διοργανώνεται από το «Olympia Forum», υπό την αιγίδα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με συνδιοργανώτρια την Περ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εντοπίστηκε πτώμα στην οδό Προύσσης στην Πάτρα. Στο σημείο έσπευσε  η ΕΛ.ΑΣ. για να διαπιστώσει τι ακριβώς έχει συμβεί. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο άνδρας που βρέθηκε νεκρός ήταν ηλικίας 37 ετώ
Image
Image

Search