ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απεβίωσε ο Νικήτας Βενιζέλος, εγγονός του Ελευθερίου

 Απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών ο Νικήτας Βενιζέλος, εγγονός του Ελευθερίου Βενιζέλου, πρώην βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής. Ο πολιτικός άφησε την τελευταία του πνοή στο Λαϊκό Νοσοκομείο το πρωί της Τετάρτης, καθώς έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια.

 

Το βιογραφικό του

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1930 και ήταν γιος του Κυριάκου Βενιζέλου, πρωτότοκου γιου του Ελευθερίου Βενιζέλου, και της Μαρίκας Ρούσσου, κόρης του εκ Λέρου μεγαλοεφοπλιστή Νικήτα Ρούσσου. Σπούδασε οικονομικά και διοικητικές επιστήμες στη Γαλλία και τις ΗΠΑ και ασχολήθηκε με ναυτιλιακές επιχειρήσεις, που κληρονόμησε από τη μητέρα του.

 

Με την εγκαθίδρυση της Χούντας στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στο εξωτερικό, από όπου οργάνωσε αντιστασιακό κίνημα κατά της Δικτατορίας. Με προσωπικά του έξοδα και πουλώντας καράβια, περιέθαλψε το Αντιτορπιλικό Βέλος που είχε στασιάσει και διαφύγει στο εξωτερικό, γι' αυτό και του απενεμήθη παράσημο από το ελληνικό κράτος μετά την πτώση της Χούντας.

 

Κατά τη διάρκεια της Χούντας, επέστρεψε κρυφά στην Ελλάδα, μαζί με τον Γραμματέα του και μετέπειτα Υπουργό ΥΜΕ Κώστα Μπαντουβά, προετοιμάζοντας Επανάσταση από την Κρήτη και εφοδιάζοντας με όπλα τους Κρητικούς που αγόρασε ο ίδιος από τον Καντάφι, αλλά οι κινήσεις τους προδόθηκαν και αναγκάστηκαν μεταμφιεσμένοι να διαφύγουν και πάλι στο εξωτερικό.

 

Επέστρεψε το 1974 στην Ελλάδα και έθεσε υποψηφιότητα με την ΕΔΗΚ, με την οποία και εξελέγη. Επανεξελέγη το 1977 και ήταν ο τελευταίος βουλευτής που παρέμεινε πιστός μέχρι τη διάλυσή της. Λίγο πριν τις εκλογές του 1981, το 1980, αποχωρεί από την ΕΔΗΚ και ενεργοποιεί το Κόμμα των Φιλελευθέρων, το οποίο είχε ιδρύσει πρώτος ο παππούς του Ελευθέριος Βενιζέλος. Γενικός γραμματέας του Κόμματος ανέλαβε ο Κώστας Μπαντουβάς.

 

Το κόμμα παίρνει αδιάλειπτα μέρος στις εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι και το 1990, αλλά απέτυχε να λάβει το εκλογικό μέτρο του 3% και να εκλέξει βουλευτές σε όλη τη σύγχρονη πορεία του, σημειώνοντας όμως πολλαπλάσια ποσοστά στο νομό Χανίων σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο. Το 1993 ο Νικήτας Βενιζέλος συνεργάστηκε με την Πολιτική Άνοιξη καταφέρνοντας να εκλεγεί βουλευτής για τελευταία φορά με 10.267 ψήφους στην Α΄ Περιφέρεια Αθηνών. Από αυτή την εκλογή του, διετέλεσε από το 1993 έως το 1996 Ε' Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

 

Ήταν παντρεμένος δύο φορές και έχει οκτώ παιδιά, δύο αγόρια, τον Κυριάκο και τον Ιωάννη, και 6 κορίτσια. Η δεύτερη σύζυγός του Κέιτι Άνταμς είναι απόγονος του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Άνταμς. Μέχρι το 2002 είχε στην ιδιοκτησία του το πατρικό σπίτι των Βενιζέλων στη Χαλέπα Χανίων, το οποίο αγοράστηκε από το ελληνικό δημόσιο και λειτουργεί ως μουσείο.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώνεται η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενημερωτικά e-mail σε 136.673 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση ταμειακής μηχανής με POS, απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.  . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search