ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΙΑΤΑ προτρέπει την ΕΕ να στηρίξει την πρωτοβουλία Μητσοτάκη για ένα κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) παρότρυνε σήμερα όλους τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξουν την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και να συμφωνήσουν στην υιοθέτηση ενός κοινού, ψηφιακού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για την Covid-19, με το οποίο θα μπορούν όσοι έχουν εμβολιαστεί να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ευρώπης χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλονται σε τεστ για τον νέο κορονοϊό.

 

Σε ανοιχτή επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία εστάλη και σε πρόσωπα υπεύθυνα για τη χάραξη πολιτικής στην ΕΕ, ο γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της ΙΑΤΑ Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ καλεί τις χώρες-μέλη να συντονίσουν την πολιτική τους ώστε η Ευρώπη να κερδίσει με ασφάλεια τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την επανέναρξη των ελεύθερων μετακινήσεων, αρχής γενομένης από εκείνους που έχουν εμβολιαστεί.

 

«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού (της Ελλάδας, Κυριάκου) Μητσοτάκη θα πρέπει να υιοθετηθεί επειγόντως από την Κομισιόν και όλες τις χώρες μέλη. Οι εμβολιασμοί είναι ένας θεμελιώδης παράγοντας για το ασφαλές άνοιγμα και πάλι των συνόρων και την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης. Ένα πανευρωπαϊκό, αμοιβαίως αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ήταν ένα σημαντικό βήμα που θα έδινε στις κυβερνήσεις την εμπιστοσύνη να ανοίξουν με ασφάλεια τα σύνορά τους και στους επιβάτες την εμπιστοσύνη να ταξιδεύουν αεροπορικώς χωρίς το φράγμα της καραντίνας», σημειώνει ο ντε Ζουνιάκ στο κείμενο αυτό που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ΙΑΤΑ.

 

Η ελληνική πρόταση αφορά ένα εναρμονισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα μπορούσε να συμβάλει «στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε παγκόσμια κλίμακα, κάτι που είναι θεμέλιο για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την κρίση». Η απαίτηση για την εναρμονισμένη, ασφαλή επανέναρξη των αεροπορικών πτήσεων επείγει περισσότερο από ποτέ, με φόντο την παράταση των λοκντάουν και των ταξιδιωτικών περιορισμών σε όλον τον κόσμο.

 

Καθώς ο ιός θα τίθεται τελικά υπό έλεγχο, οι δυνατότητες για εξετάσεις θα βελτιώνονται και ο πληθυσμός που θα εμβολιάζεται θα αυξάνεται, ο ντε Ζουνιάκ υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο οι κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας, με ένα καλά συντονισμένο σχέδιο. Στον σχεδιασμό αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο πιο αποτελεσματικός συνδυασμός του εμβολιασμού και των δυνατοτήτων για τεστ.

 

«Βρισκόμαστε σε πολύ σκοτεινές ημέρες αυτής της πανδημίας. Αλλά τα σκληρά μέτρα που λαμβάνονται, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού, πρέπει να μας δώσουν την ελπίδα ότι μπορούμε με ασφάλεια να αποκαταστήσουμε την ελευθερία της μετακίνησης. Κάτι τέτοιο θα σώσει θέσεις εργασίας, θα μετριάσει την ψυχική οδύνη, θα επανενώσει οικογένειες και θα αναζωογονήσει την οικονομία. Για να το κάνουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, το κλειδί είναι ο σχεδιασμός. Η πρόταση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα είναι βασικός παράγοντας που θα το επιτρέψει αυτό. Η πρόοδος για την εξάλειψη ή τη μείωση της καραντίνας μπορεί να επιτευχθεί μέσω των πρωτοκόλλων για τις εξετάσεις. Αλλά αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι οι κυβερνήσεις να αρχίσουν να συνεργάζονται πολύ πιο αποτελεσματικά. Οι μονομερείς κυβερνητικές ενέργειες κατάφεραν να αποσυνθέσουν πολύ γρήγορα την παγκόσμια συνδεσιμότητα. Για την αποκατάστασή της θα χρειαστεί συντονισμός», σημείωσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ, η οποία εκπροσωπεί περίπου 290 αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν το 82% των πτήσεων παγκοσμίως.

 

Οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ θα συνεδριάσουν την Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου και η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, με την ελπίδα ότι θα αναθέσουν στην Κομισιόν να αναλάβει δράση για να προωθήσει ένα κοινό πιστοποιητικό.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας προγραμματίζει για αύριο Τετάρτη 20 Μαρτίου, στις 11το πρωί στον ΕΛΓΑ Πάτρας και στις 12 το μεσημέρι στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγί . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

"Η ειλικρινής σχέση που θέλουμε να έχουμε με τους συμπολίτες μας, θα είναι ο οδηγός μας και στο τέλος της θητείας μας, θα μας εμπιστευτούν ξανά." Αυτό επεσήμανε στην πρώτη του συνέ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

523 περιστατικά, τα περισσότερα αφορούσαν µέθη και πτώσεις Σε 523 ανήλθαν τα περιστατικά που κλήθηκαν να διαχειριστούν το τελευταίο τριήµερο του Πατρινού Καρναβαλιού οι ιατροί και . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βαρύ πένθος έχει σκεπάσει την πόλη του Αγίου Νικολάου της Κρήτης αφότου το ξέφρενο γλέντι του καρναβαλιού κατέληξε σε τραγωδία με τον θάνατο του 33χρονου Μανώλη από ναυτική φωτοβολ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας προγραμματίζει για αύριο Τετάρτη 20 Μαρτίου, στις 11το πρωί στον ΕΛΓΑ Πάτρας και στις 12 το μεσημέρι στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος Ντρί
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μικρή ήταν η ποσότητα ναρκωτικών που βρήκαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας στο σπίτι ενός άνδρα σε περιοχή του Αγρινίου, ωστόσο κατέσχεσαν παράνομα όπλα και ερευνούν αν εμπλέκεται σε άλλα αδικήματα. Συ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Παράταξη Πάτρα Ενωμένη και ο επικεφαλής της Κώστας Σβόλης αναφέρουν:   Tο Πατρινό Καρναβάλι ολοκληρώθηκε για μια ακόμη χρονιά, με τη συμμετοχή χιλιάδων Καρναβαλιστών από
Image
Image

Search