ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιους στόχους έχει θέσει ο Αλέξης Τσίπρας για τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο 2021

Μια σειρά από προτεραιότητες έχει θέσει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας για το τρέχον έτος σε μια προσπάθεια κλεισίματος της δημοσκοπικής ψαλίδας που χωρίζει το κόμμα του από τη Νέα Δημοκρατία.

Καταρχάς θα επιδιώξει να βάλει οριστικά τέλος στην εσωστρέφεια που ταλανίζει την Κουμουνδούρου από την ήττα των εκλογών του Ιουλίου 2019 μέχρι και σήμερα. Βέβαια κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν είναι, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα κράμα από διαφορετικές απόψεις και τάσεις. Παρ’ όλα αυτά κρίνεται σκόπιμο ότι θα πρέπει να ακολουθούν έναν κοινό βηματισμό τουλάχιστον στις κεντρικές πολιτικές αποφάσεις. Πρόσωπα όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης αλλά και μια σειρά από στελέχη της επονομαζόμενης ομάδας των «53+» έχουν βρεθεί κατά καιρούς στο στόχαστρο των «προεδρικών». Τώρα ο ίδιος ο επικεφαλής θα επιχειρήσει να επαναφέρει την ομαλότητα και να αναζητήσει συγκλίσεις ώστε να μπορέσει και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει τη δημιουργία νέων συμμαχιών. Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάσσεται αναφανδόν υπέρ της προσέγγισης με το Κίνημα Αλλαγής και τους όμορους κεντροαριστερούς πολιτικούς χώρους, με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί η μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα μπορούσε σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών να διεκδικήσει την εξουσία, εκμεταλλευόμενη το σύστημα της απλής αναλογικής. «Ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να γίνει πρωθυπουργός ακόμη και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει δεύτερος» λένε με νόημα συνεργάτες του. Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν στελέχη που θεωρούν ότι με τις πάσης φύσεως επιδιωκόμενες συμπλεύσεις ο ΣΥΡΙΖΑ αλλοιώνει τον αμιγώς αριστερό του χαρακτήρα και κρίνουν πως οι συνεργασίες θα πρέπει να διενεργούνται με φειδώ.

Ο τέως πρωθυπουργός πάντως έχει λάβει όπως όλα δείχνουν τις αποφάσεις του και θα συνεχίσει να φλερτάρει πολιτικά την κ. Φώφη Γεννηματά το νέο έτος αλλά θα προβεί και σε έναν ουσιαστικό διάλογο πανευρωπαϊκού επιπέδου με ηγέτες άλλων χωρών της γηραιάς ηπείρου ώστε να επιτευχθεί μια κοινή δράση της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς.

Για την ολοκλήρωση της φιλόδοξης μετεξέλιξης που προσδοκά ο κ. Τσίπρας όμως θα πρέπει πρωτίστως να διεξαχθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που έχει καθυστερήσει πολύ, εξαιτίας της πανδημίας. Θα μπορούσε βέβαια να διεξαχθεί διαδικτυακά, αλλά είναι κάτι που δεν το επιθυμούν αρκετοί από τη στιγμή που οι ψηφιακές διαδικασίες δεν επιτρέπουν τις ζυμώσεις και τον ζωντανό διάλογο. Εάν όλα πάνε καλά με το πρόγραμμα των εμβολιασμών, τότε εντός του δευτέρου εξαμήνου του νέου έτους, θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης, συμβάλλοντας και αυτό με τις αποφάσεις του στο να μπει τέλος στην εσωστρέφεια.

Εντός του 2021 επίσης, το κόμμα θα επιχειρήσει να προσεγγίσει εκ νέου την πληττόμενη μεσαία τάξη, την ευρεία αυτή κοινωνική ομάδα που έφερε την Αριστερά στην εξουσία αλλά και της «γύρισε την πλάτη» στις κάλπες του 2019. Άλλωστε το έχει παραδεχτεί και ο κ. Τσίπρας ότι «ως κυβέρνηση είχαμε πάρει μέτρα που επιβάρυναν τη μεσαία τάξη και κυρίως τους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες. Το κίνημα της γραβάτας είχε ένα μέρος δίκιου». Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν καλά ότι η εν λόγω ομάδα είναι αυτή που θα μπορούσε να αυξήσει και πάλι τα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που θα παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες, θα αφορά ακριβώς τους εν λόγω επαγγελματίες.

Ταυτόχρονα αναμένεται να δοθεί ακόμη μεγαλύτερο βάρος στις κυβερνητικές αστοχίες που θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι καταγράφονται κατά τον χειρισμό του δεύτερου (ή κατ’ άλλους τρίτου) κύματος της πανδημίας εκ μέρους του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δίνοντας έμφαση στα κρίσιμα πεδία της υγείας και της οικονομίας. «Θα πλαγιοκοπούμε την κυβέρνηση με ταυτόχρονη κατάθεση αντιπροτάσεων» υπόσχονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι εκτιμούν ότι για να πειστεί ο κόσμος να επιλέξει και πάλι την Αριστερά, θα πρέπει καταδειχθεί ότι υπάρχει ένα ρεαλιστικό και ταυτόχρονα πιο δελεαστικό πρόγραμμα απ’ αυτό της Νέας Δημοκρατίας.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή Αθηνών ο αντιεξουσιαστής από την Πάτρα ο οποίος είχε συλληφθεί προ ημερών με την κατηγορία της συμμετοχής του σε τρομοκρα . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ 7π.μ. Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Παναγίας Ἀλεξιωτίσσης. Τιμή εἰς τόν Ἐθνομάρτυρα Ἱερέα Γεώργιο, τόν σφαγιασθέντα ὑπό τῶν Τούρκων ἐν ὣρᾳ τῆς Θείας Λειτουρ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τροχαίο σημειώθηκε περίπου στις 2 το μεσημέρι στην οδό Ιωνίας στην Πάτρα. Δίκυκλο συγκρούστηκε με αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα το μηχανάκι να βρεθεί πάνω στο καπό του ΙΧ. Τραυματίστ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Τι δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος κατά την άφιξή του στο Δήλεσι, όπου πραγματοποιεί κοινή επίσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε δομές τ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ 7π.μ. Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Παναγίας Ἀλεξιωτίσσης. Τιμή εἰς τόν Ἐθνομάρτυρα Ἱερέα Γεώργιο, τόν σφαγιασθέντα ὑπό τῶν Τούρκων ἐν ὣρᾳ τῆς Θείας Λειτουργίας, τήν Κυριακή τῶ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε προσαγωγές νεαρών ατόμων προχώρησε στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής η Αστυνομία έξω από το χώρο του Παρατήματος στην οδό Κορίνθου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αυτή την ώρα επικρατεί έντασ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θύμα απατεώνα έπεσε ηλικιωμένη με αποτέλεσμα να χάσει χιλιάδες ευρώ! H ηλικιωμένη γυναίκα, που διαμένει στο Αίγιο, δέχθηκε χθες τηλεφώνημα από άτομο που ισχυρίστηκε πως η κόρη της είχε τραυματιστεί κ
Image
Image

Search