ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία από ΗΠΑ και ΕΕ: Τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Η Τουρκία επιμένει για τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, με διπλωμάτη να παρουσιάζει στο Twitter χάρτη που είχε η χώρα στον ΟΗΕ σχετικά με την υφαλοκρηπίδα της, αλλά και τα δεδομένα της αίτησης της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου για ποιες περιοχές θέλει να κάνει γεωτρήσεις.

Ειδικότερα, ο υπεύθυνος Ναυτιλίας του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγκατάι Ερσιγές, ανάρτησε τους παρακάτω χάρτες τη στιγμή που ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι δήλωνε πως η Τουρκία είναι «αποφασισμένη να προστατέψει τα δικαιώματά της, αλλά και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο». Σχολίασε δε πως η άδεια για έρευνες και γεωτρήσεις είναι «εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας που ορίζει ο ΟΗΕ για την Τουρκία».

«Εμείς θα συνεχίσουμε να ενεργούμε για τα δικαιώματα που έχουμε στην περιοχή», συνέχισε ο Ακσόι, με το πρακτορείο Anadolu να αναφέρει πως με αυτόν τον τρόπο θέλησε να απαντήσει στον ΥΠ.ΕΞ της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, που χαρακτήρισε «παράνομες» της ενέργειες της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, ο πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα, Μπουράκ Οζουγεργκίν, ανέφερε πως η Αγκυρα κάλεσε την Αθήνα για διάλογο, αλλά δεν πήρε απάντηση.

Η απάντηση των ΗΠΑ για τις τουρκικές προκλήσεις,στήριξη από ΕΕ

Υπενθυμίζεται ότι χθες οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για προκλητική ενέργεια από πλευράς Τουρκίας, διά μέσου του υφυπουργού Εξωτερικών Φράνσις Φάνον ο οποίος κάλεσε την γείτονα χώρα να μην συνεχίσει την τακτική της.

 

«Δεν σχολιάζουμε τα θαλάσσια σύνορα των χωρών αλλά ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή. Δεν σχολιάζουμε μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να συμβούν ή όχι, ενθαρρύνουμε τα κράτη να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις. Η Τουρκία, κατέληξε, είναι σημαντική χώρα και θέλουμε να παραμείνει σε προσανατολισμό προς τη Δύση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Φράνσις Φάνον σε διαδικτυακή ομιλία για τον East Med.

Και η Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω του Ζοσέπ Μπορέλ, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, σχετικά με εξαγγελθείσες έρευνες στα νοτιοανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, παραπέμποντας στα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών της 15ης Μαΐου.

«Ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται», είπε μεταξύ άλλων ο Μπορέλ.

Οι αντιδράσεις της Αθήνας

Από την πλευρά του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπως τόνισαν χθες διπλωματικές πηγές «παρακολουθεί στενά κάθε ενέργεια της Τουρκίας, στο πλαίσιο της κλιμακούμενης παραβατικότητας της γείτονος, παραμένοντας διαρκώς προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενη πρόκληση».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «έχει καταρτισθεί λεπτομερής κατάλογος ενεργειών και ακριβές σχέδιο διπλωματικής δράσης, το οποίο εκδηλώνεται σταδιακά. Ήδη έχει ξεκινήσει νέος κύκλος επαφών της Ελληνικής Διπλωματίας με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και με τους Ευρωπαίους εταίρους, σχετικά με την πιο πρόσφατη παράνομη και προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, να δημοσιεύσει στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σειρά αιτήσεων για χορήγηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

«Παράλληλα, έχουν γίνει και ενέργειες στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με επιστολές προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Α. Guterres, τον οποίον ενημερώνει για την πιο πρόσφατη παράνομη ενέργεια της Άγκυρας (σε συνέχεια και πρόσφατων συναφών επιστολών προς τον ΓΓΗΕ από Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο 2020), όσο και τον νυν Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, αναφορικά με την επικείμενη εκλογή του Τούρκου υποψηφίου κ. Bozkir στη θέση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ζητώντας να διακοπεί η σιωπηρά διαδικασία. Στις εν λόγω επιστολές, τονίζονται επίσης, μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα».

«Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει το προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, στις 15/6», καταλήγουν οι διπλωματικές πηγές

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε από την πλευρά του ότι η Ελλάδα τηρεί αποφασιστική στάση και εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσει ένα νέο πνεύμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. «Ο κ. Ερντογάν πριν λίγους μήνες έκανε μια προκλητική δήλωση, ότι οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ) δεν έχουν δικαίωμα να υπογράψουν τη συμφωνία για τον αγωγό East Med. Εμείς υπογράψαμε τη συμφωνία επειδή πιστεύουμε ότι αυτός ο αγωγός δεν στρέφεται ενάντια σε καμία χώρα αλλά υπηρετεί το συμφέρον και των τριών χωρών. Είναι έργο συνεργασίας και ειρήνης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλεξανδρος Διακόπουλος, μιλώντας στο Open, τόνισε πως αν θα προχωρήσει, τελικά, η Τουρκία στις έρευνες και στις γεωτρήσεις που έχει προαναγγείλει, εντός της ελληνική υφαλοκρηπίδας, «θα αντιδράσουμε όπως ήδη έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ακόμα και στρατιωτικά, αν και θεωρούμε πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί».

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή Αθηνών ο αντιεξουσιαστής από την Πάτρα ο οποίος είχε συλληφθεί προ ημερών με την κατηγορία της συμμετοχής του σε τρομοκρα . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ 7π.μ. Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Παναγίας Ἀλεξιωτίσσης. Τιμή εἰς τόν Ἐθνομάρτυρα Ἱερέα Γεώργιο, τόν σφαγιασθέντα ὑπό τῶν Τούρκων ἐν ὣρᾳ τῆς Θείας Λειτουρ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Τροχαίο σημειώθηκε περίπου στις 2 το μεσημέρι στην οδό Ιωνίας στην Πάτρα. Δίκυκλο συγκρούστηκε με αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα το μηχανάκι να βρεθεί πάνω στο καπό του ΙΧ. Τραυματίστ . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Τι δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος κατά την άφιξή του στο Δήλεσι, όπου πραγματοποιεί κοινή επίσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε δομές τ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ 7π.μ. Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Παναγίας Ἀλεξιωτίσσης. Τιμή εἰς τόν Ἐθνομάρτυρα Ἱερέα Γεώργιο, τόν σφαγιασθέντα ὑπό τῶν Τούρκων ἐν ὣρᾳ τῆς Θείας Λειτουργίας, τήν Κυριακή τῶ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε προσαγωγές νεαρών ατόμων προχώρησε στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής η Αστυνομία έξω από το χώρο του Παρατήματος στην οδό Κορίνθου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αυτή την ώρα επικρατεί έντασ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θύμα απατεώνα έπεσε ηλικιωμένη με αποτέλεσμα να χάσει χιλιάδες ευρώ! H ηλικιωμένη γυναίκα, που διαμένει στο Αίγιο, δέχθηκε χθες τηλεφώνημα από άτομο που ισχυρίστηκε πως η κόρη της είχε τραυματιστεί κ
Image
Image

Search