ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβιτσιώτης: Οι μεγάλες προκλήσεις απαιτούν συλλογικές απαντήσεις

Την ανάγκη, η Ευρώπη που δοκιμάζεται να βγει από αυτή την κρίση πιο δυνατή, μέσα από την αλληλεγγύη και συλλογικές απαντήσεις στις σημερινές προκλήσεις, υπογραμμίζει με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» για την ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρβιτσιώτης, η πανδημία ήταν μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας, τις κυβερνήσεις, τα θεσμικά όργανα, τα εθνικά συστήματα υγείας, τις κοινωνίες, τις οικογένειες και οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης είναι πρωτοφανείς.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας αποφασίσαμε να τεθεί η ανθρώπινη ζωή υπεράνω της οικονομικής δραστηριότητας. Και αυτό κάναμε – με επιτυχία – στην Ελλάδα», σημειώνει και προσθέτει: «Παρ’ όλα αυτά, η πανδημία αυτή δεν αποτελεί απειλή μόνο για την ανθρώπινη ζωή. Αποδείχτηκε ότι δεν είναι ευάλωτοι μόνο οι άνθρωποι, αλλά και τα κράτη, οι οργανισμοί, τα θεσμικά όργανα, οι οικονομίες. Αποτελεί, επίσης, απειλή για τις αξίες του δημοκρατικού πολιτισμού μας».

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει ότι χρειάστηκε να επιβληθούν μια σειρά περιορισμών που επηρεάζουν αναπόφευκτα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας δημοκρατικής κοινωνίας, που διέπεται από το κράτος δικαίου.

«Για να προστατευτεί το ανθρώπινο δικαίωμα στη ζωή και στην υγεία ως δημόσιο αγαθό, χρειάστηκε να επιβληθούν περιορισμοί στην άσκηση μιας σειράς ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως αυτό της ελευθερίας κίνησης», υπογραμμίζει.

Γι’ αυτό, όπως αναφέρει, αποφασίστηκε οι αρχές της δημοκρατίας και το κράτος δικαίου να βρεθούν στο επίκεντρο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ξεκίνησε επίσημα την Παρασκευή και θα διαρκέσει έξι μήνες.

Θα είναι μία δυναμική, επίκαιρη και κυρίως ψηφιακή Προεδρία (E-Chairmanship), τονίζει ο κ. Βαρβιτσιώτης, ενώ θα δοθεί έμφαση σε μία σειρά από θεματικές προτεραιότητες, που συνδέονται με τη νέα γενιά, όπως είναι: η εκπαίδευση και ο δημοκρατικός πολιτισμός στην ψηφιακή εποχή, τα παιδιά ως ευάλωτα άτομα και το δικαίωμα των νέων γενεών να επωφεληθούν από την πολιτιστική κληρονομιά αλώβητη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Είναι σημαντικό, ότι η σημερινή Ελληνική Προεδρία συμπίπτει με τα 70 χρόνια από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», σημειώνει ο κ. Βαρβιτσιώτης και υπενθυμίζει ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Νοεμβρίου, προγραμματίζεται η διοργάνωση της 130ης Συνόδου της Επιτροπής των Υπουργών και στόχος είναι η υιοθέτηση μίας Διακήρυξης, που θα έχει σαν θέμα τις επιπτώσεις της πανδημίας στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

«Σε αυτές τις στιγμές, που η Ευρώπη δοκιμάζεται, είναι στο χέρι μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να βγει από αυτή την κρίση πιο δυνατή. Είναι καιρός για αλληλεγγύη. Γιατί οι μεγάλες προκλήσεις απαιτούν συλλογικές απαντήσεις. Για να πετύχουμε, όμως, σε αυτή τη μάχη, χρειαζόμαστε την εμπιστοσύνη των πολιτών, προωθώντας τις αρχές και τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης», καταλήγει.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΕΛΛΑΔΑ

Τι δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος κατά την άφιξή του στο Δήλεσι, όπου πραγματοποιεί κοινή επίσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε δομές τ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε προσαγωγές νεαρών ατόμων προχώρησε στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής η Αστυνομία έξω από το χώρο του Παρατήματος στην οδό Κορίνθου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αυτή την . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Συμπληρώνουν σχεδόν ένα μήνα οι σακούλες με μπάζα που είναι τοποθετημένες σε πολλά κεντρικά σημεία της Αχαικής πρωτεύουσας και κυρίως στις οδούς Κορίνθου, Γούναρη και κανακάρη, προ . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την πεποίθησή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές επανέλαβε ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στην εκπομπή “Αυτοψία” του Alpha ενώ για τις ευρύτερες επιδιώξεις τ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε προσαγωγές νεαρών ατόμων προχώρησε στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής η Αστυνομία έξω από το χώρο του Παρατήματος στην οδό Κορίνθου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αυτή την ώρα επικρατεί έντασ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Θύμα απατεώνα έπεσε ηλικιωμένη με αποτέλεσμα να χάσει χιλιάδες ευρώ! H ηλικιωμένη γυναίκα, που διαμένει στο Αίγιο, δέχθηκε χθες τηλεφώνημα από άτομο που ισχυρίστηκε πως η κόρη της είχε τραυματιστεί κ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας με μεγάλη θλίψη  αποχαιρέτα τη συνάδελφο  νηπιαγωγό Κοτσίρη Χριστίνα. Η Χριστίνα υπηρετούσε τα τελευταία χρόνια στο 16 Ν/Γ Πατρών. Όλοι αυτοί  που είχαν την
Image
Image

Search