Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πατρών-Πύργου: Αποζημίωση μετά θάνατον - Η Πολιτεία σκοτώνει, η Περιφέρεια πληρώνει

Το χρηματικό ποσό των 160 χιλιάδων ευρώ (συν τους τόκους) θα λάβει από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η οικογένεια θυμάτων, πατέρα και γιου, που έχασαν την ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα τον Απρίλιο του 2009. Γιατί από την Περιφέρεια; Ας όψεται η μεταβίβαση από το κράτος της αρμοδιότητας για την συντήρηση και λειτουργία του δρόμου, πριν από μερικά χρόνια.

ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ

Ας δούμε όμως πρώτα την υπόθεση που απασχόλησε την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας. Στα τέλη Απριλίου του 2009, σε τροχαίο δυστύχημα στο ύψος του Απιδεώνα Αχαΐας, έχασαν τη ζωή τους οι Νίκος και Αρης Κολοκούτσας, πατέρας και γιος αντίστοιχα (66 ετών ο πρώτος και 33 ο δεύτερος). Η οικογένειά τους προσέφυγε στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να καταλογιστεί ευθύνη στον φορέα που έχει την αρμοδιότητα για την συντήρηση και την ασφαλή λειτουργία του οδικού δικτύου.

ΕΥΘΥΝΕΣ

Η υπόθεση εκδικάστηκε σε δύο βαθμούς και δικαίωσε την οικογένεια των θυμάτων, με πιο πρόσφατη απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου Πατρών το 2020. Στο σκέλος του συμβάντος διερευνήθηκε αν υπήρξε πλημμέλεια εκ μέρους της Περιφέρειας και των υπηρεσιών της. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», κρίθηκε ότι υπήρξε ζήτημα με το στηθαίο ασφαλείας και η ευθύνη αποδόθηκε στον φορέα που έχει την αρμοδιότητα για αυτό, δηλαδή την Περιφέρεια. Μάλιστα, μια εβδομάδα αργότερα σημειώθηκε νέο τροχαίο στο ίδιο σημείο από οδηγό που πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και καρφώθηκε σε στύλο, χωρίς να τραυματιστεί. Η τροχαία ζητούσε τότε να αντικατασταθεί ο ασφαλτοτάπητας.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Στην οικονομική επιτροπή τέθηκε προς συζήτηση αν θα έπρεπε να εγκριθεί η άσκηση αναίρεσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απόφαση που υποχρέωνε την Περιφέρεια να καταβάλει την αποζημίωση στην οικογένεια των δύο θυμάτων. Εκτιμήθηκε ότι το μόνο που ίσως θα προκαλούσε η αναίρεση της απόφασης στο ΣτΕ, θα ήταν να καθυστερήσει για λίγα χρόνια η ολοκλήρωση της υπόθεσης. Η καταβολή της αποζημίωσης θα γινόταν έτσι και αλλιώς, αφού για το γεγονός και την υπαιτιότητά του, η υπόθεση είχε κριθεί σε δύο βαθμούς. Αποφασίστηκε, λοιπόν, ομόφωνα να μην προχωρήσει η Περιφέρεια στην άσκηση αναίρεσης και να αναγνωρίσει την υποχρέωσή της, καταβάλλοντας στους ενάγοντες το ποσό των 160 χιλ. ευρώ.

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ

Το ζήτημα, πέρα από τον ανθρώπινο παράγοντα, έχει τουλάχιστον δύο ενδιαφέρουσες πτυχές. Η πρώτη σχετίζεται με την ευθύνη για τον δρόμο. Η ευθύνη ανήκε πιο παλιά στην πρώην διεύθυνση ελέγχου συντήρησης έργων (ΔΕΣΕ) που αναφερόταν διοικητικά στο κράτος. Η αρμοδιότητα μεταβιβάστηκε στην Περιφέρεια και μαζί με αυτή «κληρονόμησε» και τις αξιώσεις που απορρέουν τόσο για τροχαία δυστυχήματα, όπως αυτό για το οποίο αποζημιώνεται η οικογένεια από την Αμαλιάδα, όσο και για ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν από μια… λακκούβα.

pelop.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Ολυμπιακός έζησε το πιο μαγικό, το πιο ιστορικό του βράδυ, μέχρι το επόμενο. Οι ερυθρόλευκοι τρέλαναν την Ευρώπη, επικράτησαν 4-2 της Άστον Βίλα μέσα στο Μπέρμιγχαμ και πλέον έχο . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Καθυστέρηση υπήρξε στην έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ανάμεσα στην Άστον Βίλα και τον Ολυμπιακό καθώς σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι Άγγλοι υπήρξε φίλος των γηπεδούχων που έπαθε καρδια . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Die hard! Unbreakable! Πείτε το όπως θέλετε. Ο Παναθηναϊκός AKTOR έδειξε τεράστια αποθέματα ενέργειας, ψυχής και χαρακτήρα, άλωσε το Βελιγράδι στο Game 4 με 95-88 (είχε τον χαρακτή . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Άστατος θα είναι ο καιρός τις επόμενες ημέρες, «χαλώντας» τα σχέδια των εκδρομέων για μια ανοιξιάτικη Ανάσταση και Κυριακή του Πάσχα.  Ειδικότερα, ο βροχερός που ξεκίνησε απ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πατρών ‘’ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ΄΄, εκ μέρους όλης της νοσοκομειακής κοινότητας, αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσειτις ευχαριστίες της  προς τις αρχές, εκπαιδευτικές κοι
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

https://www.youtube.com/watch?v=wP6PIqx7tio&ab_channel=%CE%9B%CE%A5%CE%A7%CE%9D%CE%9F%CE%A3%CE%A4%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%8C%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωση του ΚΟΔΗΠ, αναφέρονται τα εξής: Οι Συνεχιζόμενες Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών, το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ και η δομή  ΣΥΣΣΙΤΙΟΥ στάθηκαν  και πάλι αρωγοί στους οικονομικά αδύναμους συμπολ
Image
Image

Search