Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στα Business Elite Awards η Α. Μακρυγεώργου απο την Πάτρα!

Τα «Business Elite Awards» ανακοίνωσαν τον Νοέμβριο την λίστα των βραβευθέντων επιχειρηματιών, για το έτος 2020 στην κατηγορία «40 under 40». Αναμεσά τους, για την περιοχή της Νοτιοδυτικής Ευρώπης ήταν και η Πατρινή Μακρυγεώργου Αλεξάνδρα, ιδρύτρια & πρόεδρος της Κοινωνικής Επιχείρησης Liofyllo (www.liofyllo.com ).
Η Αλεξάνδρα είναι κάτοχος πτυχίου στη Λογιστική με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA), καθώς και μητέρα δύο μικρών κοριτσιών. Μετά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η ανεργία είχε αυξηθεί και οι περισσότεροι νέοι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα. Αυτή, αποφάσισε να αγωνιστεί για ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές και ειδικά για τις κόρες της, δημιουργώντας κάτι νέο, με ανθρώπους που είχαν το ίδιο όνειρο.


Το σπίτι της βρίσκεται στα περίχωρα της Πάτρας, μέσα σε έναν μεγάλο ελαιώνα και με το αίσθημα της ανησυχίας για το πώς μπορεί να προστατευθεί το περιβάλλον, αποφεύγοντας το γραμμικό μοντέλο κατανάλωσης γεννήθηκε, στις αρχές του 2018, η ιδέα της Liofyllo. Η ομάδα αποτελείται από γυναίκες με διαφορετικό ακαδημαϊκό υπόβαθρο, επαγγελματική εμπειρία και δεξιότητες που συνδυάζονται στον βέλτιστο δυνατό βαθμό για την ταχεία ανάπτυξη της επιχείρησης.


Όπως μας αναφέρει η Αλεξάνδρα, ένας άλλος λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε η ελιά είναι γιατί το δέντρο αυτό, στη Μεσόγειο, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία και την κουλτούρα των ανθρώπων της, ενώ θεωρείται από πολλούς το «χρυσό» δέντρο της Μεσογειακής λεκάνης.
Η Liofyllo «εκμεταλλεύεται» τα φύλλα της ελιάς, ένα αγροτικό απόβλητο, που προκύπτει αποκλειστικά από ανθρώπινες ενέργειες, αφού βάσει ερευνών, πάνω από 150.000 τόνοι φύλλων ελιάς απορρίπτονται ετησίως στην Ελλάδα, κατά την παραγωγή του ελαιόλαδου.(https://youtu.be/7ZyENS5Nu40 )
Έτσι, η ομάδα της Liofyllo δημιουργεί ένα καινοτόμο, φιλικό προς το περιβάλλον υλικό, το οποίο χρησιμοποιεί για να κατασκευάζει δύο είδη πάνελ: το Welia πάνελ (τύπου ξύλο) και το Marelia (τύπου πλακάκι). Τα πάνελ έχουν δυνατότητες εφαρμογής σε ένα μεγάλο εύρος προϊόντων. Έως τώρα, το πάνελ Welia χρησιμοποιείται στα κουτιά Premium συσκευασίας, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δώσει προστιθέμενη αξία σε πράσινα, και όχι μόνο, προϊόντα.


Επιπλέον η Liofyllo, εναρμονισμένη με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, επεξεργάζεται τα πάνελ που καταστρέφονται κατά την παραγωγική διαδικασία και τα επαναχρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη για να δημιουργεί μοναδικά κομμάτια τέχνης και διακόσμησης.
Τα προϊόντα, ως ιδιαίτερα σουβενίρ, βραβεία, αναμνηστικά δώρα και έργα τέχνης, είναι εμπνευσμένα από τον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας συνδυάζοντας μία εναλλακτική μορφή τέχνης, πολιτισμού, υλικού και οικολογίας.


Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία προσπαθούσε να κλείσει τις πληγές της από την καταστροφική οικονομική κρίση, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την ανάπτυξη μιας startup. Μέχρι τώρα, οι διεξαγωγή των εργαστηριακών δοκιμών, η απόκτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας, η αγορά μηχανημάτων και αναλώσιμων καθώς και όλες οι δράσεις της Liofyllo, χρηματοδοτήθηκαν από ιδία κεφάλαια.


Οι δυσκολίες όμως δεν περιορίστηκαν στο οικονομικό κομμάτι αλλά και στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που διέπουν την Ελληνική νομοθεσία. Η επιλογή της δημιουργίας της Κοιν.Σ.Επ. Liofyllo, ως νομική μορφή, τόσο λόγω της φύσης του αντικειμένου όσο και της φιλοσοφίας των γυναικών διήρκησε περισσότερο από 3 μήνες. Ενώ σε πολλές Ευρωπαϊκές Χώρες η αντίστοιχη διαδικασία δεν ξεπερνάει το χρονικό διάστημα λίγων ημερών, δυστυχώς δεν συνέβη το ίδιο και στο Ελληνικό γίγνεσθαι.
Το γυναικείο «πάθος» για δημιουργικότητα όμως δεν κάμφθηκε ούτε και αυτή την φορά, αφού την περίοδο εκείνη η Liofyllo είχε επιλεγεί στους 22 φιναλίστ (best good practices) ανάμεσα σε 1000+ αιτήσεις σε πρόγραμμα για την κοινωνική επιχειρηματικότητα που διοργάνωσε ο Βιομηχανικός Τομέας των Ηνωμένων Εθνών (U.N.I.D.O.).
Ερχόμενοι στο σήμερα, σε έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει ραγδαία προς το άγνωστο, λόγω εμφάνισης του covid-19, η ομάδα της Liofyllo ενώ σχεδόν τα πάντα στον πλανήτη εισήλθαν στην εποχή του lockdown κατάφερε και δημιούργησε το ηλεκτρονικό της κατάστημα αναβαθμίζοντας παράλληλα την ιστοσελίδα της, ενώ αυτή την περίοδο, ετοιμάζει νέα project με καινούργια προϊόντα, ώστε να δώσουν μια «πράσινη λύση», σε χρηστικά αντικείμενα εντός του σπιτιού.
Η διαδρομή της Αλεξάνδρας, τα τελευταία 2,5 χρόνια ως μητέρα, ως σύζυγος, ως ιδρύτρια και ως συν εφευρέτης ενός καινοτόμου υλικού, το οποίο έχει μια τεράστια δυναμική ανάπτυξης, με πολλαπλά ανταγωνιστικά οφέλη σε αρκετούς τομείς, ήταν τα στοιχεία που την ανέδειξαν στην λίστα των «40 under 40», επιχειρηματιών, οραματιστών και γενικότερα ανθρώπων οι οποίοι προσφέρουν στην κοινωνία τους.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων αναφέρονται τα εξής: Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, έχοντας ως προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες, συνεχίζει να σχεδιάζει και να υλοποιεί, ολοκληρωμένες . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 18-04-2024/1230 και κοινοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Τη Δευτέρα 22 Απριλίου προγραμματίζοντα . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός επικράτησε νωρίτερα στο λιμάνι της Πάτρας, με τον υπεύθυνο τουριστικού γραφείου με έδρα τη Ζάκυνθο, γονείς αλλά και καθηγητές του Λυκείου Βραχνεϊκων να καταλήγουν στο αστυν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων αναφέρονται τα εξής: Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, έχοντας ως προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες, συνεχίζει να σχεδιάζει και να υλοποιεί, ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, στα σχ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Τη Δευτέρα 22 Απριλίου προγραμματίζονται δειγματοληπτικοί έ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός επικράτησε νωρίτερα στο λιμάνι της Πάτρας, με τον υπεύθυνο τουριστικού γραφείου με έδρα τη Ζάκυνθο, γονείς αλλά και καθηγητές του Λυκείου Βραχνεϊκων να καταλήγουν στο αστυνομικό τμήμα. Το λύκ
Image
Image

Search