Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Αθώοι για τον αμίαντο στα ΕΛΤΑ Μαιζώνος

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών απάλλαξε χθες ομόφωνα, τους κατηγορούμενους για την υπόθεση του αμίαντου στο κεντρικό κτίριο των ΕΛΤΑ, στην οδό Ζαΐμη της Πάτρας.

Οι κατηγορίες για υποβάθμιση περιβάλλοντος και για παράβαση με πρόθεση, της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, βάρυναν την πρώην πρόεδρο των ΕΛΤΑ, τον τότε διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών της εταιρείας και τον ανάδοχο της εργολαβίας, που είχε κάνει τις εργασίες στο κτίριο της οδού Ζαΐμη. Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών, όταν προ διετίας, στο κεντρικό κτίριο των ΕΛΤΑ στην Πάτρα, έγιναν εργασίες για να καλυφθεί ο αμίαντος που υπήρχε σε επιφάνειες γραφείων, για την προστασία του προσωπικού.

Οι εργασίες έγιναν με επικάλυψη του επικίνδυνου υλικού, με πάνελ γυψοσανίδας, ωστόσο μετά από καταγγελίες υπαλλήλου, ότι δεν έγιναν κατάλληλοι χειρισμοί του επικίνδυνου για την δημόσια υγεία υλικού, παρενέβη η υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), με αποτέλεσμα να επιληφθεί εισαγγελέας και να ασκηθούν διώξεις.

Κάποιοι εργαζόμενοι αρνούνταν τότε να εισέλθουν στα γραφεία όπου είχαν γίνει οι εργασίες, φοβούμενοι για την υγεία τους, παρά τις έγγραφες διαβεβαιώσεις της διοίκησης των ΕΛΤΑ, ότι είχε προβεί σε επιστημονικές μετρήσεις, που απεδείκνυαν ότι δεν υπήρχε διαφυγή αμιάντου στην ατμόσφαιρα.

Η υπόθεση πήρε την οδό της δικαιοσύνης και χθες, στο εδώλιο βρέθηκε ο ανάδοχος του έργου, ενώ η πρώην πρόεδρος των ΕΛΤΑ και ο πρώην διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της εταιρείας, εκπροσωπήθηκαν από δικηγόρους.

Οσον αφορά στην ουσία της υπόθεσης, αν δηλαδή, από τις εργασίες εγκιβωτισμού που έγιναν, υπήρξε διατάραξη του αμιάντου και διαφυγή του στην ατμόσφαιρα, οι συνήγοροι υπεράσπισης των στελεχών των ΕΛΤΑ και του εργολάβου, τόνισαν εξ αρχής, ότι, τρεις έλεγχοι από πιστοποιημένες εταιρείες και εργαστήριο του «Δημόκριτου» ήταν αρνητικοί.

Μάλιστα, υπογράμμισαν ότι οι εργασίες έγιναν με απόφαση των ΕΛΤΑ, για την βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας και υγείας των εργαζομένων.

ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ

Στην δίκη κατέθεσαν ως βασικοί μάρτυρες, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Λυκούργος Σταματελάτος, καθώς επίσης και μια υπάλληλος της εταιρείας, που είχε κάνει τις σχετικές καταγγελίες, ότι δηλαδή, έγινε διάτρηση των πλακών αμιάντου και πιθανόν, διαφυγή του επικίνδυνου υλικού στο περιβάλλον.

Ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, Φώτιος Λεπίδας, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς των μαρτύρων, τονίζοντας ότι απλά έκαναν υποθέσεις, χωρίς να τις στηρίξουν σε κάποια επιστημονικά δεδομένα, σε αντίθεση με τις τρεις αυτοψίες με πιστοποιημένες εταιρείες, που έκανε η διοίκηση των ΕΛΤΑ και βγήκαν αρνητικές.

Δεν αποδείχθηκε η παραμικρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος και δεν έγινε σαφές, αν από τις εργασίες, προκλήθηκε διατάραξη του αμιάντου, τόνισε ο κ. Λεπίδας.

Μάλιστα, ο κ. Λεπίδας άφησε να εννοηθεί, ότι οι καταγγελίες ήταν προϊόν ενδοϋπηρεσιακής διαμάχης στα ΕΛΤΑ, κάτι που η μάρτυρας κατηγορίας διέψευσε, λέγοντας ότι αποτελεί αντικείμενο άλλης δίκης.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώνεται η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενημερωτικά e-mail σε 136.673 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση ταμειακής μηχανής με POS, απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.  . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search