Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

«Οι ιερόσυλοι» δικάζονται στην Πάτρα - Η... αφρόκρεμα της αρχαιοκαπηλίας

Στα χέρια της δικαιοσύνης έχει φτάσει η δικογραφία, για το τεράστιο κύκλωμα αρχαιοκαπήλων με διεθνείς διασυνδέσεις σε πέντε χώρες της Ευρώπης, που εξάρθρωσε τον Οκτώβριο του 2016 η υποδιεύθυνση ασφαλείας Πατρών, επί διοικητή Απόστολου Μαρτζάκλη.

Η συνταρακτική υπόθεση, στην οποία κατηγορούνται 42 άτομα και εμπλέκονται τέσσερις οίκοι δημοπρασιών του εξωτερικού, έφτασε προ ημερών στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πάτρας. Ομως, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο του 2021.

«Εγκέφαλοι» της εγκληματικής οργάνωσης, φέρονται είναι, ένας 73χρονος Ελληνογερμανός, αποκαλούμενος ως «παππούς», μαζί με την 55χρονη Γερμανίδα σύζυγό του. Επίσημα εμφανίζονται ως φιλότεχνοι, αλλά, μαζί με τον γιό τους που βρίσκεται στη Γερμανία, κατηγορούνται ότι κινούσαν τα νήματα της διεθνούς αρχαιοκαπηλίας στην Ελλάδα, για τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Μαζί τους στο εδώλιο, θα κάτσουν ως συγκατηγορούμενοι, 39 Ελληνες από πολλές περιοχές της χώρας και κάποιοι αλλοδαποί, που φέρονται να είχαν ρόλους τυμβωρύχων, μεσαζόντων και εμπόρων αρχαιοτήτων. Κατηγορούνται για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ότι εμπλέκονται σε υποομάδες ή κατά περίπτωση, σε τουλάχιστον 93 περιπτώσεις λαθρανασκαφής, μεταφοράς και εμπορίας περίπου 1000 αρχαίων αντικειμένων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που περιλάμβαναν μεγάλο αριθμό νομισμάτων, κοσμήματα ανεκτίμητης αξίας, αγάλματα και άλλες αρχαιότητες.

ΟΙΚΟΙ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ

Στην υπόθεση εμπλέκονται και τέσσερις διεθνείς οίκοι δημοπρασιών από την Ελβετία, την Αυστρία, την Γερμανία και την Μεγάλη Βρετανία. Ιδιοκτήτες, μέλη διοικήσεων και εκπρόσωποι κατονομάζονται στο βούλευμα, όμως, κανένας εξ' αυτών δεν θα βρεθεί στο εδώλιο, γιατί το Συμβούλιο Εφετών Πατρών, έκρινε ότι «δεν υπήρξαν αποχρώσες- επαρκείς ενδείξεις» για να ασκηθεί δίωξη εναντίον τους.

Πρόκειται για μια συνταρακτική υπόθεση, με δαιδαλώδεις και σκοτεινές διαδρομές, για την διαλεύκανση της οποίας έγιναν παρακολουθήσεις τηλεφώνων και διευθύνσεων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, διορίστηκαν αρχαιολόγοι ως πραγματογνώμονες, ενώ ζητήθηκε δικαστική συνδρομή από τις Αρχές της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Βουλγαρίας και ταυτοποιήθηκαν σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες, πλήθος αρχαίων νομισμάτων και αρχαιολογικοί θησαυροί μεγάλης αξίας, που είχαν κλαπεί από την Ελλάδα.

ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΗΓΑΔΙ

Η υπόθεση βγήκε στο φως της δημοσιότητας, στις 4 Οκτωβρίου του 2016, μετά την ανεύρεση δύο μαρμάρινων μεσαιωνικών αγαλμάτων, ενός πολεμιστή και μιας γυναίκας, που εντοπίστηκαν από την αστυνομία, μέσα σε ένα πηγάδι βάθους 8 μέτρων γεμάτο με νερό, σε αμπελώνα στην περιοχή της Νεμέας. Οι αρχαιοκάπηλοι τα είχαν κρύψει εκεί, για να τα πουλήσουν στο ζευγάρι των Ελληνογερμανών, φερόμενων ως εγκεφάλων του διεθνούς κυκλώματος, που θα τα διοχέτευε στη συνέχεια, σε οίκους δημοπρασιών στο εξωτερικό ή σε κάποιον ιδιώτη συλλέκτη.

ΠΛΟΚΑΜΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

Ακολούθησαν δεκάδες συλλήψεις και η εξιχνίαση μιας εγκληματικής οργάνωσης διεθνικού χαρακτήρα. Οπως αποκαλύπτεται σήμερα, στη δικογραφία της υπόθεσης, η συντριπτική πλειοψηφία των αρχαιοτήτων που διακινήθηκαν και εξήχθησαν παράνομα από την χώρα, από τους λαθρέμπορους, είχε ως τελικούς αποδέκτες εταιρείες δημοπρασιών στο Μόναχο Γερμανίας, στη Ζυρίχη Ελβετίας, στη Βιέννη Αυστρίας και στο Λονδίνο Αγγλίας, που στη συνέχεια τα έθεταν προς πώληση σε καταλόγους τους, μέσω διαδικτυακών δημοπρασιών.

Οι Ελληνες λαθρέμποροι, για να παρουσιάσουν τα αρχαία αντικείμενα στους καταλόγους δημοπρασιών, προσκόμιζαν στους οίκους πλαστούς τίτλους κατοχής, τους οποίους δέχονταν άκριτα και στην ουσία «ξέπλεναν» τα κλεμμένα αρχαία.

Σε κάποιες περιπτώσεις, στις δημοπρασίες αυτές, λάμβαναν μέρος οι ίδιοι οι αρχαιοκάπηλοι, προκειμένου να ανεβάζουν τεχνητά το ποσό της προσφοράς, εν γνώσει των ίδιων των οίκων δημοπρασίας.

Στην υπόθεση, ταυτοποιήθηκαν και κάποιοι αλλοδαποί ιδιώτες, με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, που αγόραζαν απευθείας αρχαιότητες από τους Ελληνες λαθρέμπορους. Μάλιστα, ένας εξ αυτών, φέρεται να είναι Βούλγαρος ολιγάρχης, γνωστός συλλέκτης έργων τέχνης και πολύτιμων αντικειμένων στην πατρίδα του.

Σε μια από τις δεκάδες περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας, που παρουσιάζονται στην ογκώδη δικογραφία, οι λαθρανασκαφείς είχαν βρει ένα αρχαίο αργυρό νόμισμα της Αρχαίας Ηλιδας, κοντά στο χωριό Χρυσοβίτσι Αρκαδίας στις 14 Νοεμβρίου 2015. Του έδωσαν και όνομα, το αποκαλούσαν «Ολυμπία». Πουλήθηκε από μεσάζοντες στις 23 Νοεμβρίου έναντι ποσού 8.000 ευρώ στον 73χρονο Ελληνογερμανό και στις 7 Μαρτίου του 2016, το νόμισμα εντοπίστηκε σε ηλεκτρονική δημοπρασία, οίκου στο Μόναχο Γερμανίας, με τιμή εκκίνησης ποσό 12.000 ευρώ και τιμή πώλησης σε άγνωστο άτομο 34.000 ευρώ.

Μάλιστα, το ίδιο βράδυ, οι λαθρέμποροι από την Ελλάδα, μαθαίνοντας την τιμή πώλησης του νομίσματος, μιλούσαν απογοητευμένοι στα τηλέφωνά τους, για το πόσο τους έπιασε κορόιδα ο «παππούς» και στη συνέχεια συζητούσαν για το πως θα χειριστούν στο μέλλον αντίστοιχης μεγάλης αξίας νομίσματα.

Ηδη από το καλοκαίρι του 2015 οι αστυνομικοί, είχαν θέσει υπό παρακολούθηση τις τηλεφωνικές κλήσεις υπόπτων για αρχαιοκαπηλία. Σε κάποιες από τις ηχογραφήσεις τους άκουγαν επί το έργον.

Ενα χρόνο αργότερα, η αστυνομική έρευνα οδήγησε σε δεκάδες συλλήψεις. Από ελέγχους σε σπίτια, αποθήκες και αυτοκίνητα κατασχέθηκαν 2.024 νομίσματα και 126 αρχαία αντικείμενα, ενώ έπειτα από μεθοδικές προσπάθειες διεκδίκησης επαναπατρίστηκε το 2017 από την Γερμανία, μέρος της λείας που είχε καταλήξει στο εξωτερικό.

Στις 2.546 σελίδες του παραπεμπτικού βουλεύματος περιγράφεται διεξοδικά η αλυσίδα της διακίνησης και αναλύεται ο ύποπτος ρόλος μεγάλων οίκων δημοπρασιών. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ορισμένοι οίκοι δάνειζαν χρήματα σε Ελληνες λαθρεμπόρους για να προβαίνουν σε παράνομες αγορές, επέτρεπαν εικονικά χτυπήματα σε δημοπρασίες για να χειραγωγηθεί η τελική τιμή ενός αντικειμένου και αποδέχονταν χωρίς πολλές ερωτήσεις πλαστά πιστοποιητικά προέλευσης.

Στις 29 Μαΐου του 2016 σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο των Καλαβρύτων και στην συνέχεια στο χωριό Καμενιάνους Αροανίας, συνελήφθησαν επ΄αυτοφώρο, τέσσερα άτομα από την Αχαΐα, να διενεργούν παράνομη ανασκαφή με ανιχνευτές μετάλλων, κατά την οποία αποκάλυψαν και αφαίρεσαν πέντε αρχαία νομίσματα.

Η υποδιεύθυνση ασφαλείας Πατρών, έφτασε στα ίχνη τους, μετά από πληροφορίες, ότι ομάδα ανδρών, πραγματοποιεί λαθρανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας και την ημέρα εκείνη επρόκειτο να συναντηθούν σε καφετέρια στην οδό Ακρωτηρίου στην Πάτρα και από εκεί, να μεταβούν στην ορεινή Αχαΐα για να ψάξουν για αρχαία.

Το πρωί της 29ης Μαΐου, ομάδα αστυνομικών τους έθεσε υπό παρακολούθηση, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι διενήργησαν παράνομη έρευνα και ανασκαφή στο «Κάστρο» Καλαβρύτων, που είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος και το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πιάστηκαν στο χωριό Καμενιάνους Αροανίας Αχαΐας, να διενεργούν έρευνα με την χρήση ανιχνευτών μετάλλων όπου και συνελήφθησαν.

Στο εσωτερικό των δύο αυτοκινήτων που κατείχαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο ανιχνευτές μετάλλων καθώς επίσης και πέντε αρχαία νομίσματα που είχαν αποκαλύψει και αφαιρέσει από κοινού.

Κατά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του ενός, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ως πειστήρια, αρχαία νομίσματα, ξενόγλωσσοι κατάλογοι δημοπρασιών αρχαίων νομισμάτων και ένας ψηφιακός δίσκος DVD ο οποίος περιείχε βιντεοληπτικό υλικό, όπου ο δράστης κατέγραφε παράνομες ανασκαφές του, μαζί με άλλο άτομο.

pelop.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας προγραμματίζει για αύριο Τετάρτη 20 Μαρτίου, στις 11το πρωί στον ΕΛΓΑ Πάτρας και στις 12 το μεσημέρι στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγί . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

"Η ειλικρινής σχέση που θέλουμε να έχουμε με τους συμπολίτες μας, θα είναι ο οδηγός μας και στο τέλος της θητείας μας, θα μας εμπιστευτούν ξανά." Αυτό επεσήμανε στην πρώτη του συνέ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

523 περιστατικά, τα περισσότερα αφορούσαν µέθη και πτώσεις Σε 523 ανήλθαν τα περιστατικά που κλήθηκαν να διαχειριστούν το τελευταίο τριήµερο του Πατρινού Καρναβαλιού οι ιατροί και . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βαρύ πένθος έχει σκεπάσει την πόλη του Αγίου Νικολάου της Κρήτης αφότου το ξέφρενο γλέντι του καρναβαλιού κατέληξε σε τραγωδία με τον θάνατο του 33χρονου Μανώλη από ναυτική φωτοβολ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας προγραμματίζει για αύριο Τετάρτη 20 Μαρτίου, στις 11το πρωί στον ΕΛΓΑ Πάτρας και στις 12 το μεσημέρι στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος Ντρί
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μικρή ήταν η ποσότητα ναρκωτικών που βρήκαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας στο σπίτι ενός άνδρα σε περιοχή του Αγρινίου, ωστόσο κατέσχεσαν παράνομα όπλα και ερευνούν αν εμπλέκεται σε άλλα αδικήματα. Συ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Παράταξη Πάτρα Ενωμένη και ο επικεφαλής της Κώστας Σβόλης αναφέρουν:   Tο Πατρινό Καρναβάλι ολοκληρώθηκε για μια ακόμη χρονιά, με τη συμμετοχή χιλιάδων Καρναβαλιστών από
Image
Image

Search