Πάτρα - Δυτ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Η πόλη παίρνει πίσω την κληρονομιά με απόφαση του ΣτΕ

Το Δ/ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκρινε μη νόμιμη τη μεταβίβαση 10.119 ακινήτων του Δημοσίου από τους Δήμους στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), καθώς εντόπισε νομικές πλημμέλειες, εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για τη γνωστή απόφαση που είχε υπογράψει το 2018 ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η οποία είχε προκαλέσει σάλο, καθώς, μεταβιβαζόταν η κυριότητα και νομή χιλιάδων ακινήτων του δημοσίου, στο λεγόμενο «Υπερταμείο», στο πλαίσιο εκπλήρωσης των δεσμεύσεων της χώρας, για έξοδο από το μνημόνιο.

Μεταξύ αυτών των ακινήτων, περιλαμβάνονταν και αρχαιολογικά μνημεία της Πάτρας, όπως το Κάστρο, το Αρχαίο Ωδείο, το Ρωμαϊκό Ιπποδρόμιο, υποδομές μεγάλης σημασίας, όπως το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνικού (ΚΕΤχ), το κτίριο της Πυροσβεστικής Πατρών, το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Ακτή Δυμαίων, κ.ά.

Επίσης, είχαν εκχωρηθεί αιγιαλοί και παραλίες στα όρια του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Πατρέων, τρία σχολεία στην περιοχή της Ανθούπολης, το σεισμόπληκτο και ετοιμόρροπο κτίριο του πρώην Λιμεναρχείου στο παλιό λιμάνι, ένα τμήμα γης, νότια του νέου Λιμανιού της Πάτρας, τμήματα μεγάλων οδών, τα οποία παλιά ήταν αιγιαλός που έχει μπαζωθεί, όπως η Ηρώων Πολυτεχνείου, από τη Νόρμαν έως την οδό Ναυμαχίας Ελλης και η Οθωνος-Αμαλίας, από την οδό Νόρμαν έως την οδό Ζαΐμη, εκεί όπου βρίσκεται το υπεραστικό ΚΤΕΛ, κ.ά.

Οι σύμβουλοι Επικράτειας έκριναν μη νόμιμη τόσο τη σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όσο και άλλες σχετικές αποφάσεις, ενώ η απόφαση ακυρώνεται στο σύνολό της, ανεξάρτητα από το εάν προσέφυγε κάποιος δήμος ή όχι.

Η ακύρωση της μεταβίβασης των 10.119 ακινήτων τα οποία είναι κατοχυρωμένα στο Εθνικό Κτηματολόγιο, έγινε από το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με μια σειρά αποφάσεων του (929-934/2020), απορρίπτοντας και την παρέμβαση υπέρ του κύρους της υπουργικής απόφασης της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο).

Στο σκεπτικό του ΣτΕ, αναφέρεται ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση πρέπει να ακυρωθεί γιατί στην ουσία, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, έφτιαξαν μια τυχαία λίστα με 10.119 κρατικά ακίνητα, στα μέσα του 2018, προκειμένου να καλύψουν, έπειτα από πολυετή καθυστέρηση, τις απαιτήσεις των δανειστών και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση «εξόδου από τα μνημόνια».

Η υπουργική απόφαση, είχε υπογραφεί σε εφαρμογή του νόμου 4389/2016, όπου στο άρθρο 196 προβλεπόταν η μεταβίβαση της κυριότητας και νομής, όλων των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο στην ΕΤΑΔ, χωρίς αντάλλαγμα, όπως αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Ramsar και Natura, αρχαιολογικοί χώροι, αμιγώς δασικές εκτάσεις, κ.ά.

Η τότε ηγεσία του Υπ. Οικονομικών, είχε δηλώσει, ότι η μεταβίβαση, ήταν μια τυπική διαδικασία και πως, σε μια δεύτερη φάση θα εξαιρούντο τα ακίνητα με αρχαιολογική και άλλη σημασία. Ωστόσο, με πρόσφατη απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) θεώρησε πως το ξεκαθάρισμα, έπρεπε να γίνει εκ των προτέρων και όχι αφού δημοσιευθούν οι δύο υπουργικές αποφάσεις του τότε υπουργού Οικονομικών.

Πάντως, για να γίνει το ξεκαθάρισμα που απαιτεί το ΣτΕ θα απαιτηθούν χρόνια. Επί δεκαετίες η ΕΤΑΔ δεν έχει καταφέρει να ξεκαθαρίσει τον κατάλογο των περίπου 75.000 ακινήτων που διαθέτει προκειμένου να τα αξιοποιήσει. Μένει να απαντηθεί, βέβαια, αν έχει αξιοποιηθεί / μεταβιβαστεί κάποιο από τα 10.119 ακίνητα γιατί αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο το μπλέξιμο θα είναι μεγάλο μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενημερωτικά e-mail σε 136.673 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση ταμειακής μηχανής με POS, απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.  . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, υπέβαλαν πριν από λίγο στον Πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκη τις παραιτήσεις τους . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search