ΚΟΣΜΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Κόλαση πυρός στη Συρία - 33 Τούρκοι στρατιωτικοί νεκροί

Συνολικά 33 άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας σκοτώθηκαν στον αεροπορικό βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν εναντίον τους συριακές κυβερνητικές δυνάμεις χθες Πέμπτη στην επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε ο κυβερνήτης της τουρκικής επαρχίας Χατάι, ο Ραχμί Ντογάν, ο οποίος είχε κάνει λόγο νωρίτερα για 29 απώλειες.

Ο Ντογάν πρόσθεσε ότι ουδείς από τους δεκάδες άλλους τούρκους στρατιωτικούς που τραυματίστηκαν βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Άμεση ήταν η απάντηση της Άγκυρας. Οι ένοπλες δυνάμεις της σφυροκοπούν με βαριά πυροβόλα θέσεις των στρατευμάτων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, λίγες ώρες αφότου υπέστησαν τις βαρύτατες απώλειες στον αεροπορικό βομβαρδισμό στην Ιντλίμπ, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Η Άγκυρα απαίτησε από τη διεθνή κοινότητα να "αναλάβει τις ευθύνες της" ως προς την Ιντλίμπ με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα και αναμεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu .

Κατά την ίδια ανακοίνωση, η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να "ανταποδώσει" στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις το πλήγμα που δέχθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις της, με "τον ίδιο τρόπο" και "όλοι οι γνωστοί" στόχοι στην περιοχή βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο πληγμάτων από την τουρκική πολεμική αεροπορία, το πυροβολικό και άλλα στοιχεία.

Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχε κάνει λόγο αργά χθες βράδυ, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο, για τουλάχιστον 34 νεκρούς και δεκάδες ακόμη τραυματίες στις τάξεις του τουρκικού στρατού στον βομβαρδισμό από αέρος και με πυροβολικό εναντίον οχηματοπομπής του τουρκικού στρατού στην τοποθεσία Τζάμπαλ αλ Ζαουίγια, νότια της πόλης Σαρακέμπ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε χθες βράδυ έκτακτη δίωρη σύσκεψη του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), με στελέχη της κυβέρνησής του, τους επιτελάρχες και τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών, μετά τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, μετέδωσε το Anadolu.

Οργανώσεις σύρων αντικαθεστωτικών, με την υποστήριξη της Τουρκίας, απέσπασαν την Πέμπτη τη Σαρακέμπ από τα χέρια του συριακού στρατού, ο οποίος την είχε ανακαταλάβει προ ημερών. Η Δαμασκός διεμήνυσε ότι θα άρχιζε νέα επιχείρηση για να θέσει ξανά αυτήν την πόλη καίριας σημασίας, από όπου διέρχονται μεγάλοι οδικοί άξονες, υπό τον έλεγχό της.

Ο απολογισμός του χθεσινού βομβαρδισμού των συριακών δυνάμεων εναντίον της τουρκικής οχηματοπομπής είναι ο βαρύτερος που είναι γνωστό πως έχουν υποστεί ποτέ οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στη Συρία.

Ο Ερντογάν, ο οποίος είχε κρίνει νωρίτερα χθες πως η ανάκτηση της Σαρακέμπ έδειχνε πως η κατάσταση μεταβάλλεται "προς όφελος" της Άγκυρας, είχε απευθύνει προχθές τελεσίγραφο στις συριακές ένοπλες δυνάμεις να σταματήσουν να πολιορκούν τις "θέσεις παρατήρησης" — τις βάσεις — του τουρκικού στρατού στην Ιντλίμπ μέχρι το τέλος του τρέχοντα μήνα.

"Ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει", είπε ο Ερντογάν την Τετάρτη, πριν διαμηνύσει "σχεδιάζουμε να απελευθερώσουμε τις πολιορκημένες θέσεις παρατήρησής μας, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ως το τέλος του μήνα".

Πολλές από τις τουρκικές θέσεις βρίσκονται πλέον πίσω από τις γραμμές των μετώπων, μετά την προέλαση τις τελευταίες εβδομάδες του στρατού της Συρίας, που υποστηρίζεται από τη ρωσική πολεμική αεροπορία. Σύροι και Τούρκοι έχουν εμπλακεί επανειλημμένα σε εχθροπραξίες το τελευταίο διάστημα.

Η κλιμάκωση στην Ιντλίμπ, όπου από τον Δεκέμβριο σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν σκοτωθεί 400 άμαχοι και σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχουν εκτοπιστεί άλλοι 948.000, αυξάνει την πίεση προς την τουρκική κυβέρνηση, κυρίως διότι αναμένεται να ωθήσει ακόμα περισσότερους πρόσφυγες στο έδαφός της — η τουρκική κυβέρνηση λέει πως φιλοξενεί ήδη 3,6 εκατ. Σύρους. Η Άγκυρα απείλησε χθες ότι θα πάψει να εφαρμόζει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα επιτρέπει πλέον στους σύρους πρόσφυγες να κινούνται ανεμπόδιστοι διά θαλάσσης και μέσω χερσαίων οδών προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

Οι βαριές απώλειες που υπέστη χθες η Τουρκία — αυξάνουν σε πάνω από 50 τον αριθμό των στρατιωτικών της που έχουν σκοτωθεί στην Ιντλίμπ τον Φεβρουάριο — απειλεί να βαθύνει κι άλλο το χάσμα ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα, τον βασικό σύμμαχο της Δαμασκού. Ο νέος γύρος συνομιλιών ρώσων και τούρκων αξιωματούχων για την επαρχία ολοκληρώθηκε χθες Πέμπτη στην Άγκυρα, χωρίς να ανακοινωθεί κανένα απτό αποτέλεσμα. Η εκεχειρία που είχαν συμφωνήσει να κηρυχθεί οι δύο πλευρές έχει καταρρεύσει πλήρως προ πολλού.

Παράλληλα, η συριακή κρατική τηλεόραση μεταδίδει ότι ισραηλινά ελικόπτερα εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους εναντίον θέσεων του συριακού στρατού σε τουλάχιστον τρεις τοποθεσίες, στην αλ Καχτανίγια, στην αλ Χουρία και στην Κουνέιτρα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τρεις σύροι στρατιώτες να τραυματιστούν. Τα ελικόπτερα του Ισραήλ άνοιξαν πυρ ενώ βρίσκονταν στον εναέριο χώρο του κατεχόμενου τμήματος του υψιπέδου του Γκολάν, μετέδωσε από την πλευρά του το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Έκκληση του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση πυρός

Ο κίνδυνος κλιμάκωσης θα συνεχίσει να "αυξάνεται από ώρα σε ώρα", προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

"Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει την έκκλησή του να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός και δηλώνει πως ανησυχεί ιδιαίτερα όσον αφορά τον μεγεθυνόμενο κίνδυνο για τον άμαχο πληθυσμό εξαιτίας των κλιμακούμενων στρατιωτικών συγκρούσεων" στην επαρχία Ιντλίμπ, ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του Στεφάν Ντουζαρίκ.

"Εάν δεν αναληφθεί δράση γρήγορα, ο κίνδυνος ακόμη μεγαλύτερης κλιμάκωσης θα αυξάνεται ώρα με την ώρα", κρίνει ο Γκουτέρες, αναφέρεται στο κείμενο που διένειμε ο εκπρόσωπος.

Η Άγκυρα διεμήνυσε ότι θα "ανταποδώσει" το πλήγμα εναντίον των δυνάμεών της από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή το τουρκικό πυροβολικό έπληττε στόχους.

Καταδικάζει την επίθεση το ΝΑΤΟ

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τα "αεροπορικά πλήγματα [που εξαπέλυσαν] αδιακρίτως το συριακό καθεστώς και η σύμμαχός του Ρωσία" στην Ιντλίμπ χθες σκοτώνοντας 33 τούρκους στρατιωτικούς και απηύθυνε έκκληση για "αποκλιμάκωση".

Ο Στόλτενμπεργκ συνομίλησε χθες βράδυ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, κράτους-μέλους του NATO, ενημέρωσε εκπρόσωπος της συμμαχίας.

"Καταδίκασε τη συνέχιση των αεροπορικών πληγμάτων που γίνονται αδιακρίτως από το συριακό καθεστώς και τη σύμμαχό του Ρωσία στην επαρχία της Ιντλίμπ και κάλεσε (τη Δαμασκό και τη Μόσχα) να σταματήσουν την επίθεσή τους, να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για να εξευρεθεί ειρηνική λύση", πρόσθεσε η εκπρόσωπος του NATO Οάνα Λουνγκέσκου.

Ακόμη, ο Στόλτενμπεργκ "παρότρυνε όλα τα μέρη να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης και να αποφύγουν την περαιτέρω επιδείνωση της φοβερής ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή", πρόσθεσε η ίδια.

Τουλάχιστον 33 τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό χθες στην επαρχία Ιντλίμπ. Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι ανταποδίδει το πλήγμα σφυροκοπώντας τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή "όλες" τις "γνωστές" θέσεις του συριακού στρατού στην περιοχή, εντείνοντας τις ανησυχίες περί μείζονος κλιμάκωσης.

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενημερωτικά e-mail σε 136.673 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση ταμειακής μηχανής με POS, απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.  . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, υπέβαλαν πριν από λίγο στον Πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκη τις παραιτήσεις τους . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search