ΚΟΣΜΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Εξαπλώνεται ραγδαία ο κοροναϊός: 132 νεκροί, σχεδόν 6.000 κρούσματα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας του νέου κοροναϊού σε όλη την επικράτεια της χώρας της Ασίας αυξήθηκε σε 132 ενώ επιβεβαιώθηκαν 1.459 νέα κρούσματα ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Οαριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανερχόταν σε 5.974 έως χθες το βράδυ, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Εθνική Επιτροπή Υγεία.

Ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων ανερχόταν σε 9.239, κατά την ίδια πηγή.

Τα στοιχεία αυτά σημαίνουν πως το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό ξεπέρασε αυτόν των κρουσμάτων του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ).

Νέα κρούσματα στη Μαλαισία

Το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν άλλα τρία κρούσματα του νέου κοροναϊού που προκαλεί επιδημία ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα, γεγονός που αυξάνει το σύνολό τους στη χώρα αυτή σε 7.

Όλοι οι ασθενείς είναι υπήκοοι της Κίνας, σημείωσε η Κουάλα Λουμπούρ.

Τα τρία νέα κρούσματα είναι ένα κοριτσάκι τεσσάρων ετών, ένας 52χρονος άνδρας και η μητέρα δύο παιδιών που είχε ήδη επιβεβαιωθεί ότι έχουν μολυνθεί, διευκρίνισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας.

Τέσσερα κρούσματα στη Γερμανία

Τέσσερα είναι μέχρι στιγμής τα εξακριβωμένα περιστατικά ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον νέο κινεζικό κοροναϊό στη Γερμανία. Όλοι οι ασθενείς εργάζονται στο ίδιο τμήμα της εταιρίας εξαρτημάτων αυτοκινητοβιομηχανίας Webasto, η οποία έχει έδρα το Λάντσμπεργκ της Βαυαρίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βαυαρικού υπουργείου Υγείας, ο 33χρονος άνδρας που διαγνώσθηκε ήδη προχθές (Δευτέρα) το βράδυ, θεωρείται ότι επιμολύνθηκε από τον ιό από Κινέζα συνεργάτιδα, η οποία είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στην Γερμανία κατά το διάστημα 18η-23η Ιανουαρίου. Η ίδια παρουσίασε συμπτώματα της νόσου κατά την επιστροφή της στην Κίνα, αλλά διαγνώστηκε μόλις τρεις μέρες μετά, όπως και οι γονείς της.

Οι γερμανικές υγειονομικές αρχές εξέτασαν περίπου 40 άτομα του στενού επαγγελματικού και οικογενειακού περιβάλλοντος του εργαζόμενου και σε αυτόν τον κύκλο ανήκουν οι υπόλοιποι τρεις άλλοι ασθενείς.

Η εταιρία Webasto αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας της τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, ενώ ακύρωσε όλα τα ταξίδια εργαζομένων της από και προς την Κίνα, όπου διατηρεί 13 εργοστάσια, ένα εκ των οποίων στην περιοχή της πόλης Ουχάν, που είναι το επίκεντρο του κοροναϊού.

Στο μεταξύ ύποπτο περιστατικό εξετάζεται στην Βρέμη, όπου 47χρονος εμφάνισε προβλήματα του αναπνευστικού και υψηλό πυρετό, ενώ εργαζόταν στο ναυπηγείο της πόλης μαζί με εργάτες που είχαν φθάσει τις προηγούμενες ημέρες από την Κίνα. Τόσο ο άνδρας, όσο και οι συνεργάτες του έχουν τεθεί προληπτικά σε καραντίνα, ενώ το απόγευμα σήμανε για λίγη ώρα συναγερμός στο λιμάνι της πόλης. Δέκα ακόμη περιστατικά εξετάστηκαν στην Κάτω Σαξονία, μεταξύ προσώπων που είχαν επισκεφθεί την Κίνα, χωρίς ωστόσο να βρεθεί κάποιος φορέας του κοροναϊού.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες, εκφράζοντας μεν κατανόηση για την αγωνία τους, αλλά τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος για υπερβολική ανησυχία», παρά το γεγονός ότι τα ύποπτα περιστατικά αναμένεται να αυξηθούν.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Υγείας είναι η υποχρέωση των κυβερνητών αεροσκαφών που φθάνουν στην Γερμανία από την Κίνα να αναφέρουν στον πύργο ελέγχου την κατάσταση της υγείας των επιβατών και η απαίτηση προς τους επιβάτες να συμπληρώνουν ειδικό έντυπο και να δηλώνουν πού θα βρίσκονται τις προσεχείς 30 ημέρες.

Η εξάπλωση του κοροναϊού φαίνεται ταυτόχρονα ότι επηρεάζει ήδη το παγκόσμιο εμπόριο. «Ο κοροναϊός θα μπορούσε να επηρεάσει όχι μόνο το διμερές εμπόριο με την Κίνα, αλλά και το παγκόσμιο εμπόριο», προειδοποίησε ο Πρόεδρος του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK) Μάρτιν Βανσλέμπεν, μιλώντας στα έντυπα του Ομίλου Funke.

Σε απομόνωση στο Νησί των Χριστουγέννων

Την ίδια ώρα, οι Αρχές της Αυστραλίας θα βοηθήσουν υπηκόους τους που το επιθυμούν να εγκαταλείψουν την επαρχία Χουμπέι της Κίνας, επίκεντρο του νέου κοροναϊού, και θα τους θέσει σε απομόνωση στο Νησί των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε ο αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον  σήμερα, αφού ενημερώθηκε για την πορεία της επιδημίας από τις κινεζικές αρχές.

«Αποφασίσαμε (...) να καταρτίσουμε σχέδιο για τη διεξαγωγή επιχείρησης» προκειμένου να «αναχωρήσουν απομονωμένοι και ευάλωτοι Αυστραλοί» από την πόλη Ουχάν και την επαρχία Χουμπέι, δήλωσε ο Μόρισον σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

Αεροσκάφος με 206 Ιάπωνες, κατοίκους της Ουχάν, προσγειώθηκε στο Τόκιο

Αεροσκάφος που έστειλε η ιαπωνική κυβέρνηση και μετέφερε 206 ιάπωνες υπηκόους από την κινεζική πόλη Ουχάν, εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα, προσγειώθηκε σήμερα το πρωί στο Τόκιο, διαπίστωσε ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στις 08:40 [τοπική ώρα· 01:40 ώρα Ελλάδας] στο διεθνές αεροδρόμιο Χανέντα στο Τόκιο.

Το ναυλωμένο αεροσκάφος ταξίδεψε από το Τόκιο στην Ουχάν κατόπιν συνεννόησης των κυβερνήσεων της Ιαπωνίας και της Κίνας. Σε αυτό επέβαινε ιατρικό προσωπικό που έκανε ερωτήσεις στους ιάπωνες υπηκόους που επαναπατρίστηκαν για να εξακριβώσει αν κάποιος έχει συμπτώματα μόλυνσης.

Οι άνθρωποι που επαναπατρίστηκαν οδηγήθηκαν με λεωφορεία σε νοσοκομεία για να υποβληθούν σε εξετάσεις, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ.

Δεν προβλέπεται να τεθούν σε υποχρεωτική καραντίνα, αλλά η κυβέρνηση τους έχει ζητήσει να μη βγουν από τα σπίτια τους στην Ιαπωνία για δύο εβδομάδες ώστε να αποφευχθεί η δυνητική εξάπλωση του κοροναϊού αν είναι φορείς του ακόμη κι αν δεν έχουν εμφανίσει κανένα σύμπτωμα που να αφήνει να γίνει σαφές πως ασθενούν.

Περίπου 650 Ιάπωνες που κατοικούν στην Ουχάν, μητροπολιτική περιοχή 11 εκατομμυρίων κατοίκων και βιομηχανικό κέντρο, εξέφρασαν την επιθυμία να επιστρέψουν στο αρχιπέλαγος, εν μέσω των αυστηρών μέτρων περιορισμού της κίνησης των προσώπων που επέβαλαν οι αρχές μετά την εμφάνιση τον Δεκέμβριο νέου στελέχους κοροναϊού που προκαλεί δυνητικά θανατηφόρα πνευμονία.

Στην Ιαπωνία ο αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού ανέρχεται σε επτά. Το ένα κρούσμα είναι εξηντάρης Ιάπωνας που δεν επισκέφθηκε την Κίνα — μολύνθηκε στο αρχιπέλαγος. Είναι οδηγός και μετέφερε τουρίστες από την Ουχάν σε δύο περιπτώσεις, εξήγησε το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τοσιμίτσου Μοτέγκι δήλωσε ότι η κυβέρνηση κάνει ήδη διευθετήσεις για νέες πτήσεις. Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε διαβεβαιώνει ότι όλοι οι πολίτες της χώρας που το επιθυμούν θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να επαναπατριστούν το συντομότερο δυνατόν.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP



Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώνεται η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενημερωτικά e-mail σε 136.673 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση ταμειακής μηχανής με POS, απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.  . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search