ΚΟΣΜΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος οι έρευνες στα συντρίμμια της Αλβανίας

 Σταμάτησαν οι έρευνες των σωστικών συνεργείων μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Αλβανία, τα ξημερώματα της Τρίτης.

Σύμφωνα μάλιστα με το Associated Press δεν πιστεύεται πως υπάρχουν άλλοι εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα.

Ο επίσημος απολογισμός ανέρχεται πια σε 50 νεκρούς, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα. Επίσης, υπάρχουν περίπου 2.000 τραυματίες. Όπως έγινε γνωστό 41 άτομα παραμένουν στο νοσοκομείο με διάφορα τραύματα, ενώ τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό για εξειδικευμένη νοσηλεία.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός κατά τη σημερινή πρωινή σύσκεψη είπε ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως περίπου 900 κτίσματα στο Δυρράχιο και περισσότερα από 1.465 στην ευρύτερη περιοχή των Τιράνων έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περίπου 4.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι από τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ. Εξ αυτών περίπου 2.500 άνθρωποι έχουν καταλύσει σε ξενοδοχεία, ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν στο γειτονικό Κόσοβο ή σε άλλες περιοχές της Αλβανίας.

Ο Ράμα ανακοίνωσε ότι οι οικογένειες των θυμάτων θα στεγαστούν άμεσα σε καινούργια σπίτια ενώ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την περιφέρεια της Λέζιας βόρεια των Τιράνων.

Η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αποζημιώσεις ύψους 1 εκατομμυρίου λεκ (8.154 ευρώ) στις οικογένειες των θυμάτων, ειδικές συντάξεις για τους ηλικιωμένους και υποτροφίες για τα παιδιά.

Επιπλέον, ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο που προβλέπει βαρύ πέλεκυ σε κατασκευαστές, αρχιτέκτονες και εργολάβους για την παραβίαση των κανόνων πολεοδομίας.

 

Επίσης, άρχισαν σήμερα οι επιθεωρήσεις των ξένων κλιμακίων για την αξιολόγηση των κτιρίων που δέχτηκαν ζημιές στις πληγείσες περιοχές. Πρώτα κλιμάκια είναι η 16 μελής ομάδα της Ελλάδας, καθώς και της Ιταλίας και της Γαλλίας.

 

Ο Αλβανός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες στα νεόχτιστα κτίρια και αποδίδει τα αίτια στην παραβίαση κάθε οικοδομικής αρχής και νομοθεσίας στο όνομα της κερδοσκοπικής απληστίας.

 

Τέλος, ευχαρίστησε τους διασώστες που έσπευσαν για βοήθεια από άλλες χώρες. «Πρέπει να ευχαριστήσω τις ομάδες διασωστών που ήρθαν από το εξωτερικό. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει τους κατοίκους από τα ερείπια. Αυτό βέβαια δεν μειώνει το έργο των δικών μας σωστικών συνεργείων, αλλά οι στρατιώτες χρειάζονται εξειδικευμένα εργαλεία», δήλωσε.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μια από τις μεγαλύτερες εξόδους των τελευταίων ετών, θεωρείται η φετινή, με εκατοντάδες χιλιάδες εκδρομείς να εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα και το λεκανοπέδιο προκειμένου να περάσ . . .
LIFE STYLE

Οι πρόβες των χωρών που διεκδικούν τη θέση τους στον μεγάλο τελικό της Eurovision έχουν ολοκληρωθεί κι όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στους ημιτελικούς που θα πραγματοποιηθο . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Έπειτα από έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, εξιχνιάστηκαν συνολικά δέκα διαρρήξεις σπιτιών, που έγιναν από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως τον Νοέμβριο του . . .
ΕΛΛΑΔΑ

Με το πρόσχημα ότι ήθελαν να ψωνίσουν μπήκαν τρεις γυναίκες Ρομά σε ένα κατάστημα παιδικών ρούχων στην Άρτα, το βράδυ της Μ. Τετάρτης, αλλά όταν έφυγαν χωρίς να αγοράσουν κάτι, η ι . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Δυτικής Αχαίας, 30 περιπτώσεις φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, που διαπράχθηκαν σε κοιμητήριο στη Δυτική Αχαία. Για την υπόθ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η Ιερά Μητρόπολη Πατρών σε ανακοίνωσή της αναφέρει: Τό Μέγα Σάββατο τό πρωί, στούς κατάμεστους ἀπό εὐσεβεῖς Χριστιανούς Ναούς τῶν Πατρῶν, ἐτελέσθη ἡ Θεία Λειτουργία τοῦ Μεγάλου Βασιλείου καί ἡ πρώτ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ένας άνδρας 62 ετών καιπατέρας δύο παιδιών, εντοπίστηκε νεκρός το Μ.Σάββατο σε στάβλο από γείτονά του, στη θέση Αγριλιά Βασιλικού. Δίπλα του βρέθηκε η κυνηγετική καραμπίνα, ενώ ο ίδιος έφερε τραύματα
Image
Image

Search