ΚΟΣΜΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Επιτεύχθηκε συμφωνία για εκεχειρία 5 ημερών στη Β Συρία

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ανακοίνωσε χθες πως επιτεύχθηκε συμφωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για εκεχειρία διάρκειας 5 ημερών στη βορειοανατολική Συρία. Όπως εξήγησε, η Τουρκία θα παύσει για 120 ώρες τη στρατιωτική της επιχείρηση ώστε να επιτρέψει την απόσυρση των δυνάμεων της συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

ΟΜάικ Πενς τόνισε ότι η συμφωνία που κλείστηκε με την Τουρκία για τη Συρία δεν συμπεριλάμβανε κάποια διευθέτηση για το ζήτημα των κατηγοριών που απήγγειλαν προ ημερών αμερικανοί εισαγγελείς σε βάρος της τουρκικής τράπεζας Halkbank.

Οι κατηγορίες σε βάρος της τράπεζας - το μεγαλύτερο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της οποίας ανήκει στο τουρκικό δημόσιο - για την παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν είναι ζήτημα που επαφίεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την ομοσπονδιακή εισαγγελία της Νέας Υόρκης, ξεκαθάρισε ο Πενς.

Η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός προβλέπει μόνο την άρση πρόσφατων αμερικανικών κυρώσεων και όχι το να μπει στο αρχείο η δίωξη που ασκήθηκε στη Χάλκμπανκ, επέμεινε ο αμερικανός αντιπρόεδρος.

Οπως δήλωσε ο Τζέιμς Τζέφρι, ο αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για τη συριακή σύρραξη, σε δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η κυβέρνηση της Τουρκίας υποσχέθηκε σε αυτή των ΗΠΑ ότι η «ζώνη ασφαλείας» που θα εγκαθιδρυθεί στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας θα έχει προσωρινή διάρκεια και δεν θα προκαλέσει μαζικούς εκτοπισμούς πληθυσμού, δήλωσε ο Τζέιμς Τζέφρι, ο αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για τη συριακή σύρραξη, σε δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εν πτήσει από την Τουρκία προς το Ισραήλ.

«Οι Τούρκοι μας διαβεβαίωσαν επανειλημμένα ότι δεν έχουν πρόθεση, απολύτως καμία πρόθεση - ούτε ο πρόεδρος [της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν, ούτε άλλοι κατώτεροι αξιωματούχοι - να μείνουν στη Συρία για μεγάλο διάστημα», είπε ο Τζέφρι.

Σύμφωνα με τον αμερικανό ειδικό απεσταλμένο, στοιχεία της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ) θα υποχωρήσουν νότια της «ζώνης ασφαλείας» που θα ελέγχουν οι τούρκοι στρατιωτικοί. Ο Τζέφρι διαβεβαίωσε ότι «ενημερώσαμε τις ΜΠΛ για αυτό». Πρόσθεσε πως δεν έχει αμφιβολία πως οι Κούρδοι ήθελαν να παραμείνουν στην περιοχή, αλλά η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εκτιμά πως δεν ήταν σε θέση από στρατιωτική σκοπιά να την κρατήσουν.

Κατά τον Τζέιμς Τζέφρι, δεν συζητήθηκε στις αμερικανοτουρκικές διαπραγματεύσεις εάν θα προστεθούν και άλλες περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της Μάνμπιτζ, στην «ασφαλή ζώνη». Αυτή τη στιγμή, διευκρίνισε ο ίδιος, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι αυτή η «ασφαλής ζώνη» εκτείνεται ως τα όρια της περιοχής όπου διεξάγει επιχειρήσεις ο στρατός της Τουρκίας, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα, στο κεντρικό τμήμα της περιοχής της βορειοανατολικής Συρίας.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) γνωστοποίησαν ότι η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία τέθηκε σε εφαρμογή στη βορειοανατολική Συρία.

Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στις 22:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], ενημέρωσε η κουρδοαραβική συμμαχία, κύρια συνιστώσα της οποίας είναι η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ).

Οι ΣΔΔ δεσμεύθηκαν να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός και εξέφρασαν την ελπίδα ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πράξει το ίδιο με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

 ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Συγκλονιστική ήταν, για μια ακόμη φορά, η Μαρία Καρυστιανού, η μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου, που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη, στην ομιλία της στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρ . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, Χαράλαμπος Μπονάνος, έκανε μια ιδιαίτερη ανάρτηση στο fb, στον απόηχο του Πατρινού Καρναβαλιού: Μετά το ξεφάντωμα, ώρα για αναστοχασμό κ . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η βουλευτής Αχαΐας της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου, έκανε μια ιδιαίτερη ανάλυση, εν είδει σχολίου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την τακτική της ΝΔ και τα πολιτικά αντ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Ολυμπιακός έχει ως βασική επιλογή στην δεξιά πλευρά της άμυνας τον Ροντινέι, έχει κλείσει ήδη για το καλοκαίρι τον Πορτογάλο Κοστίνια από τη Ρίο Άβε, αλλά στην Βραζιλία τον συνδέ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά ξέσπασε σε σταθμευμένο όχημα στην συμβολή των οδών Ηλείας και Γερμανού στην Πάτρα, το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας. Στο σημείο σπεύδει πυροσβεστική και αστυνομία. Η φωτιά, σύμφωνα με πληροφορίες
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων:  Η μεγάλη γιορτή του Πατρινού Καρναβαλιού, του Καρναβαλιού τηςΕλλάδας, έφθασε στο τέλος της.Όλες οι εκδηλώσεις στέφθηκαν με επιτυχία και ειδικά το τελευταίοτριήμερο, κατ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η περιφερειακή παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» με επικεφαλής τον Κώστα Καρπέτα,θέτει τρία σημαντικά θέματα που απασχολούν τους κατοίκους των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας,Ηλείας και Αιτωλοακ
Image
Image

Search