ΚΟΣΜΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ

«Σύρραξη» στην ΕΕ για τα μέτρα στήριξης: Ποια πρόταση-βόμβα τέθηκε στο τραπέζι

Η υγειονομική κρίση παρατείνεται, τα περιοριστικά μέτρα διατηρούνται, οι καθυστερήσεις στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών προκαλούν εκνευρισμό και αμηχανία, οι βραχυπρόθεσμες- και όχι μόνο- προβλέψεις για τις οικονομίες στην Ευρώπη αναθεωρούνται επί τα χείρω.

Η λογική θα καθιστούσε επιτακτική ή μάλλον αυτονόητη την ανάγκη, να παραταθούν για όσο χρειάζεται τα μέτρα στήριξης και φυσικά να παραμείνουν στο “ψυγείο” οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας έως ότου όχι επανέλθουν σε ισχύ αλλά τροποποιηθούν και προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Οι πληροφορίες αναφέρουν, όμως, ότι η έννοια της λογικής ερμηνεύεται με διαφορετικό τρόπο από πολλούς στην Ευρώπη.

Πηγή από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο αναφέρει ότι αυτήν τη στιγμή οι Ευρωπαίοι μοιάζουν να είναι πάλι χωρισμένοι στα δύο. Από τη μια, είναι οι “παλιοί”, δηλαδή οι εκπρόσωποι των χωρών, που έχουν νιώσει στο πετσί τους τις αναταράξεις, που προκάλεσε στο οικοδόμημα της Ένωσης, η πολύ πρόσφατη τραπεζική και δημοσιονομική κρίση. Η Γερμανία είναι μια από αυτές τις χώρες, που βιώνουν και αυτές τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά έχουν άγχος για την “επόμενη ημέρα”, δηλαδή πώς θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν οι χώρες, μετά από ένα όργιο κρατικών δαπανών και εκτίναξη του κρατικού χρέους. Από την άλλη, είναι οι “νέοι”. Αυτοί προτάσσουν το θέμα της υγειονομικής κρίσης, επιμένοντας ότι το θέμα της οικονομίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αργότερα, σε δεύτερο χρόνο κι αφού θα έχει περάσει το σοκ που βιώνουν οι χώρες.

Η Αθήνα, που συν τοις άλλοις έχει τον πέλεκυ της Ενισχυμένης Εποπτείας να επικρέμαται, έχει διατυπώσει καθαρά τις θέσεις της και προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο:

·διατήρηση των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων- νοικοκυριών για όσο διαρκεί η πανδημία

·διατήρηση της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων για όσο διαρκούν οι επιπτώσεις της πανδημίας

·αντιμετώπιση κάθε χώρας με βάση τα ειδικά χαρακτηριστικά της οικονομίας της και όχι με οριζόντιο τρόπο

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει προ πολλού ασκήσεις επί χάρτου, με στόχο την προσαρμογή των μέτρων στήριξης, στη στρατηγική του συμμαζέματος των επιπτώσεων στο έλλειμμα και στο Χρέος. Ήδη, επιχειρείται να κρατηθεί χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών για το πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών, ενώ με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο Θ. Σκυλακάκης μάλλον “έκλεισε” το θέμα της μείωσης ή κατάργησης της προκαταβολής φόρου και για τη φετινή χρονιά. Από την άλλη, παρά τη βελτίωση του πλαισίου για τις οφειλές της πρώτης καραντίνας (“πάγος” ως 31 Δεκεμβρίου και εξόφληση σε ορίζοντα 4 ετών), εξακολουθεί να προβληματίζει το χρέος που δημιουργήθηκε στη διάρκεια των μηνών της πανδημίας και γι’ αυτό εξετάζεται μια ad hoc ρύθμιση, πιθανότατα άνω των 48 δόσεων, σε συνεννόηση με τους Θεσμούς.

Το... χοντρό παιχνίδι, που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πάει, όμως, πολύ παραπέρα. Εκτός από την πίεση που ασκείται επισήμως και σε θεσμικό επίπεδο (επιστολές Επιμελητηρίων στις Κοινοτικές Αρχές) για τη διαγραφή του ιδιωτικού χρέους, που “γεννήθηκε” στη διάρκεια της πανδημίας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι έχουν ανοίξει και θέμα διαγραφής κρατικών χρεών!

Το θέμα, επί του παρόντος συζητιέται ανεπισήμως, καθώς αποτελεί ταμπού ειδικά για τους Βόρειους. Η πρώτη επίσημη αντίδραση, εκ μέρους της ΕΚΤ που αγοράζει σωρηδόν κρατικό χρέος από τις αγορές, ήταν απολύτως αρνητική, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται. Πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο επισημαίνουν, ωστόσο, ότι πάντα υπάρχουν νομικά “παράθυρα”, υπενθυμίζοντας ότι ανάλογοι αφορισμοί υπήρξαν και στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν αλλά τελικά οι ανάγκες επέβαλαν μια νέα πραγματικότητα...

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο θα ανακοινώσει σήμερα την απόφαση του για μία από τις πιο αποκρουστικές υποθέσεις, με θύμα ένα ανήλικο παιδί, που έχουν απασχολήσει την Δικαιοσύνη. Την υ . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένα σοβαρό ατύχημα είχε ένας αγρότης χθες (28/03) το πρωί, στην Στιμάγκα Κορινθίας, κατά την διάρκεια εργασιών σε χωράφι. Σύμφωνα με πληροφορίες του korinthostv.gr, ο άτυχος ά . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκτός λειτουργίας την θα είναι την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, όλες οι υπηρεσίες της ΗΔΙΚΑ ΑΕ από τις 8:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ., λόγω προγραμματισμένης αναβάθμισης του Πληροφοριακο . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίθεση σκύλων σε γυναίκα εκτυλίχθηκε το πρωί της Τετάρτης, σε πάρκινγκ της οδού Μάντικα στη Ραφήνα. Όπως αναφέρει το irafina.gr, ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε ο Δήμος . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα η οικογένειά της, συγγενέις και φίλοι θα αποχαιρετήσουν την Ντιάνα Καράμπελα - Μαγνησαλή, που έφυγε σε ηλικία 60 ετών. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα (νέο) Πατρών σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
Image
Image

Search