ΚΟΣΜΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: 11.369 κρούσματα κορονοϊού σε 24 ώρες – «Απόλυτο lockdown» εισηγούνται επιστήμονες

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κρουσμάτων στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 11.369 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.052.028, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Παράλληλα, ακόμη 989 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 47.622 νεκρούς.

Παράλληλα, την κατεπείγουσα λήψη ακόμη αυστηρότερων μέτρων περιορισμού, ακόμη και «απόλυτο lockdown της κοινωνίας», συστήνουν επιστήμονες στην Γερμανία. Αυτό συμβουλεύουν την καγκελάριο Άνκγελα Μέρκελ και τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων για την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, η ομάδα των ειδικών που συνεδρίασε νωρίτερα απόψε με την καγκελάριο και τους 16 επικεφαλής των κρατιδιακών της κυβερνήσεων της Γερμανίας ενόψει της λήψης, σήμερα Τρίτη (19/1), αποφάσεων για το προσεχές διάστημα, εισηγήθηκε την εφαρμογή αυστηρότατου lockdown, απευθύνοντας έκκληση να μην υπερτιμηθεί η τάση μείωσης των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα.

Οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, π Λόταρ Βίλερ, και ο διευθυντής του Τμήματος Μικροβιολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charité στο Βερολίνο, ο Αντρέας Ντίφενμπαχ, επέστησαν στους πολιτικούς την προσοχή κυρίως στον κίνδυνο από τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, που έχουν μεγάλη ταχύτητα εξάπλωσης. «Η μοναδική δυνατότητα πλέον είναι η περαιτέρω μείωση των επαφών και ο περιορισμός των μετακινήσεων», συνέστησαν, σύμφωνα με πληροφορίες του δικτύου RND, με σημείο αιχμής την επέκταση της εργασίας στο σπίτι. Το RND μεταδίδει ακόμη ότι στους κύκλους των κρατιδιακών κυβερνήσεων συζητούνται ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα μέτρα, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας και το κλείσιμο των σχολείων μακροπρόθεσμα.

Η καθηγήτρια Ψυχολογίας Κορνέλια Μπετς, η οποία συμμετείχε στην συνάντηση, υποστήριξε, σύμφωνα με την Bild, ότι η συζήτηση για την πανδημία θα πρέπει πλέον να γίνει διαφορετικά, ώστε οι πολίτες να αντιληφθούν ότι τα μέτρα περιορισμού είναι προς το συμφέρον τους, ενώ τόνισε ότι οι κανόνες που επιβάλλονται πρέπει να είναι απλούστεροι.

Η καθηγήτρια Γενετικής Μελανί Μπρίνκμαν προειδοποίησε από την πλευρά της για τον κίνδυνο το 2021 να είναι χειρότερο από το 2020, «εάν δεν δράσουμε άμεσα» και σημείωσε ότι το εμβόλιο δεν θα βοηθήσει πριν από το τέλος του χρόνου. Ο καθηγητής Φυσικής Μίχαελ Μάιερ-Χέρμαν εκτίμησε ακόμη ότι, εάν τώρα ανοίξουν σχολεία και επιχειρήσεις, είναι αδύνατον τα κρούσματα να πέσουν κάτω από 50 ανά 100.000 κατοίκους. «Υπολογίζω ότι θα είναι μεταξύ 50 και 100. Και αυτή είναι η ακριβότερη συνταγή για την οικονομία», είπε χαρακτηριστικά. Αν, αντιθέτως, το lockdown παραταθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου, τότε γύρω στις 10 Μαρτίου η Γερμανία θα μετρά 50 κρούσματα, επισήμανε, εξηγώντας ωστόσο ότι αυτά τα μέτρα δεν βοηθούν ιδιαίτερα να περιοριστούν οι συνεχείς μεταλλάξεις του ιού. «Το μόνο που μπορεί τώρα να βοηθήσει είναι ένα απόλυτο κλείσιμο της κοινωνίας. Με κάτι τέτοιο, στις αρχές Μαρτίου θα φτάναμε στα 10 κρούσματα», ανέφερε.

Η κυρία Μέρκελ θα έχει αύριο το απόγευμα νέα τηλεδιάσκεψη με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να ληφθούν ενδεχομένως νέα μέτρα περιορισμού.

Οι αποφάσεις δεν αναμένεται να είναι εύκολες: όπως έχει διαρρεύσει, υπάρχουν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις. Κατά τη Bild, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και νεοεκλεγέντος αρχηγού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ εισηγούνται τη χαλάρωση των μέτρων, λόγω «κόπωσης της κοινωνίας» και αντιμετώπιση τυχόν εξελίξεων κατά περίπτωση.

Από την άλλη πλευρά, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD) υποστήριξε χθες ότι το ισχύον lockdown πρέπει να παραταθεί για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Συγκλονιστική ήταν, για μια ακόμη φορά, η Μαρία Καρυστιανού, η μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου, που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη, στην ομιλία της στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρ . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, Χαράλαμπος Μπονάνος, έκανε μια ιδιαίτερη ανάρτηση στο fb, στον απόηχο του Πατρινού Καρναβαλιού: Μετά το ξεφάντωμα, ώρα για αναστοχασμό κ . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η βουλευτής Αχαΐας της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου, έκανε μια ιδιαίτερη ανάλυση, εν είδει σχολίου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την τακτική της ΝΔ και τα πολιτικά αντ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Ολυμπιακός έχει ως βασική επιλογή στην δεξιά πλευρά της άμυνας τον Ροντινέι, έχει κλείσει ήδη για το καλοκαίρι τον Πορτογάλο Κοστίνια από τη Ρίο Άβε, αλλά στην Βραζιλία τον συνδέ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά ξέσπασε σε σταθμευμένο όχημα στην συμβολή των οδών Ηλείας και Γερμανού στην Πάτρα, το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας. Στο σημείο σπεύδει πυροσβεστική και αστυνομία. Η φωτιά, σύμφωνα με πληροφορίες
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων:  Η μεγάλη γιορτή του Πατρινού Καρναβαλιού, του Καρναβαλιού τηςΕλλάδας, έφθασε στο τέλος της.Όλες οι εκδηλώσεις στέφθηκαν με επιτυχία και ειδικά το τελευταίοτριήμερο, κατ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η περιφερειακή παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» με επικεφαλής τον Κώστα Καρπέτα,θέτει τρία σημαντικά θέματα που απασχολούν τους κατοίκους των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας,Ηλείας και Αιτωλοακ
Image
Image

Search