ΚΟΣΜΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις: Νέα NAVTEX για το Oruc Reis

Η Τουρκία εξακολουθεί απτόητη της προκλήσεις της σε Αιγαίο και ανατ. Μεσόγειο, καθώς αργά το βράδυ του Σαββάτου εξέδωσε νέα παράνομη Navtex, με την οποία παρατείνει τις έρευνες του σεισμογραφικού «Oruc Reis» στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέχρι τις 4 Νοεμβρίου.

Με τη νέα Navtex, η Άγκυρα δεσμεύει την περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά-νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Η προηγούμενη οδηγία προς ναυτιλλομένους που είχε εκδώσει ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, είχε ισχύ μέχρι την 27η Οκτωβρίου.

Την Παρασκευή, σε μία κίνηση που δείχνει τις προθέσεις της, η Τουρκία προχώρησε σε προαναγγελία ασκήσεων ανατολικά του Καστελλόριζου για το διήμερο 27-28 Οκτωβρίου.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε και την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, σε συνέχεια της νέας παράνομης NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για παράνομες έρευνες πλησίον του Καστελλόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά επανέλαβε ότι οι παράνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς αποτελούν μια κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, την οποία η ελληνική πλευρά καταδικάζει απερίφραστα.

Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είχε ανακοινώσει συμφωνία για μορατόριουμ των δύο χωρών για στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο στις εθνικές εορτές. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία αποφάσισαν να ακυρώσουν στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, τις ημέρες των εθνικών εορτών», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ και επαίνεσε την Αθήνα και την Άγκυρα για την «ευελιξία και την εποικοδομητική τους στάση».

Την πορεία του τουρκικού σκάφους παρακολουθεί στενά το ελληνικό Πεντάγωνο. Στην περιοχή που κινείται το «Oruc Reis» έχει σχηματιστεί κλοιός από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Η νέα NAVTEX για το Oruc Reis

TURNHOS N/W : 1332/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 24-10-2020 23:30)

TURNHOS N/W : 1332/20

MEDITERRANEAN SEA

1. SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZHAN FROM 252101Z OCT 20 TO 042059Z NOV 20 IN AREA BOUNDED BY;

1) 35 34.82 N-028 08.93 E

2) 35 34.80 N-028 00.13 E

3) 34 08.98 N-028 00.15 E

4) 33 48.08 N-028 18.02 E

5) 33 46.33 N-028 24.35 E

6) 33 40.98 N-028 46.45 E

7) 33 44.23 N-029 14.83 E

6 NM BERTH REQUESTED.

2. CANCEL THIS MESSAGE 042059Z NOV 20.

Παράλληλα, η Τουρκία απάντησε με δική της Navtex σε ελληνική Navtex, που είχε εξαγγείλει αεροναυτικές ασκήσεις στις 26 Οκτωβρίου. Με την τουρκική Navtex, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι «έχει κλείσει» νωρίτερα την περιοχή για ναυτικές ασκήσεις.

Με αντί-Navtex απάντησε η Αθήνα στη νέα τουρκική πρόκληση

Για «μη εγκεκριμένη και παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα» κάνει λόγο ο σταθμός του Ηρακλείου

Με αντί-Navtex απάντησε η Αθήνα στη νέα τουρκική πρόκληση

προσθήκη στα αγαπημένα

Άμεση ήταν η απάντηση της ελληνικής πλευράς στην παράνομη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε νέα Navtex, ενώ χαρακτηρίζει την τουρκική κίνηση ως «μη εγκεκριμένη και παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Υπογραμμίζεται, δε, ότι ο σταθμός του Ηρακλείου «έχει την αρμοδιότητα για να εκδίδει μηνύματα Navtex στην περιοχή».

Υπενθυμίζεται ότι η Navtex της Τουρκίας αφορά την περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά-νοτιοανατολικά της Καρπάθου, δεσμεύοντάς την έως τις 4 Νοεμβρίου.

Αναλυτικά η ελληνική Navtex:

ZCZC HA11

242140 UTC OCT 20

IRAKLEIO STATION NAVWARN 624/20 SOUTHEAST CRETAN SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA22-1332/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF.

IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX

MESSAGE NUMBER FA22-1332/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 042059 UTC NOV 20.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, εκφράζει την θλίψη του για τον θάνατο του Ηρακλή Σίψα, πρώην εκδότη της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας «Πατρινές Ώρες», και απευθύνει συλλυπη . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στην μνήμη των θυμάτων” αναφέρο . . .
ΑΠΟΨΕΙΣ

Δεν πέρασαν λίγα 24ωρα από την κιτς φιέστα του κ. Γεωργιάδη με τα απογευματινά χειρουργεία και η πολιτική της κυβέρνησης που υπονομεύει τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής επιτίθεται με σφοδρότητα προς τους υπευθύνους για την παράνομη δράση πλανοδίων. Συγκεκριμένα αναφέρει: Το τριήμερ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, εκφράζει την θλίψη του για τον θάνατο του Ηρακλή Σίψα, πρώην εκδότη της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας «Πατρινές Ώρες», και απευθύνει συλλυπητήρια από καρδιάς, σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής επιτίθεται με σφοδρότητα προς τους υπευθύνους για την παράνομη δράση πλανοδίων. Συγκεκριμένα αναφέρει: Το τριήμερο της κορύφωσης των
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας προγραμματίζει για αύριο Τετάρτη 20 Μαρτίου, στις 11το πρωί στον ΕΛΓΑ Πάτρας και στις 12 το μεσημέρι στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος Ντρί
Image
Image

Search