ΚΟΣΜΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Eκτός ελέγχοι οι ΗΠΑ από τις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Χιλιάδες αστυνομικοί έχουν βγει στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, όπου συνεχίζουν να καταγράφονται σοβαρά επεισόδια, βανδαλισμοί και λεηλασίες, ενώ η Εθνοφρουρά ανακοίνωσε πως 5.000 στρατιώτες και σμηνίτες της έχουν ενεργοποιηθεί σε 15 πολιτείες και στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον και πως άλλοι 2.000 είναι σε ετοιμότητα εφόσον χρειαστεί να αναπτυχθούν, αλλά και πως «οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε επίπεδο πολιτειών και σε τοπικό επίπεδο παραμένουν υπεύθυνες για την ασφάλεια».

Την ίδια ώρα, στην Ατλάντα η οργή μεγάλωσε καθώς τα ΜΜΕ πρόβαλαν ένα ακόμη περιστατικό άσκοπης βίας αστυνομικών σε ζευγάρι που βρισκόταν εντός αυτοκινήτου και δεν είχε προβάλει αντίσταση. Για το περιστατικό η δήμαρχος της πόλης ανακοίνωσε πως οι δύο αστυνομικοί απολύθηκαν.

Οδηγός κατευθύνθηκε προς διαδηλωτές- Τον ξυλοκόπησαν

Στην Μινεάπολις που βρίσκεται στο επίκεντρο των επεισοδίων, καθώς εκεί δολοφονήθηκε από αστυνομικό ο Τζορτζ Φλόιντ, η κατάσταση παραμένει έκρυθμη. Τα ξημερώματα (Ελλάδας) ένας οδηγός δεξαμενοφόρου κινήθηκε μέσα σε πλήθος διαδηλωτών, προκαλώντας την οργή τους. Ο οδηγός βρισκόταν σε μεγάλο αυτοκινητόδρομο και κατευθύνθηκε προς κόσμο, ο οποίος σταμάτησε τελικά τον οδηγό, ο οποίος όταν επιχείρησε να κατέβει, δέχτηκε τον ξυλοδαρμό από αρκετούς εξ αυτών, σύμφωνα με το Reuters.

Εβαλαν φωτιά σε συγκρότημα κατοικιών- Κινδύνεψε ένα παιδί

Την ίδια ώρα, στο Ρίτσμοντ οι συγκρούσεις με την αστυνομία συνεχίστηκαν για άλλη μία ημέρα. Κάποιοι μάλιστα έβαλαν φωτιά σε συγκρότημα κατοικιών, όπου κινδύνεψε σοβαρά ένα παιδί. Η αστυνομία ωστόσο, έκανε λόγο για προβοκάτσια, λέγοντας ότι τα επεισόδια δεν τα προκάλεσαν ντόπιοι, αλλά άτομα που ταξίδεψαν από άλλες πολιτείες.


Συνολικά σε 40 πόλεις έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία τη νύχτα, κάτι που ωστόσο δεν εμπόδισε τους πολίτες να βγουν και να διαδηλώσουν για ένα ακόμη βράδυ. Συνολικά 5.000 μέλη της Εθνοφρουράς βρίσκονται σε 15 Πολιτείες και την πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, ενώ άλλοι 2.000 είναι σε ετοιμότητα εφ’ όσον χρειαστεί. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει σε μεγάλες πόλεις στις πολιτείες: Αριζόνα, Καλιφόρνια, Κολοράντο, DC, Φλόριντα, Τζόρτζια, Ιλινόις, Ιντιάνα, Κεντάκι, Μίσιγκαν, Μινεσότα, Μιζούρι, Οχάιο, Νέα Υόρκη, Ορεγκον, Πενσιλβάνια, Νότια Καρολίνα, Τένεσι, Τέχας, Γιούτα, Βιρτζίνια, Ουάσιγκτον, Γουισκόνσιν. Οι Πολιτείες Αριζόνα, Τέξας και Βιρτζίνια, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τους κυβερνήτες τους.
Λεηλασίες και βανδαλισμοί στις μεγάλες πόλεις

Εκτός των επεισοδίων, οι διαδηλώσεις έχουν σημαδευτεί και από τις λεηλασίες. Στην Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια αναφέρθηκαν λεηλασίες καταστημάτων σε πεζόδρομο, ενώ ίδια ήταν η κατάσταση και σε καταστήματα στο Μανχάταν. Στο κέντρο της Νέας Υόρκης, διαδηλωτές έβαλαν φωτιές σε αυτοκίνητα, ενώ οχήματα της αστυνομίας καταστράφηκαν. Συνολικά, μόνο στη Νέα Υόρκη έγιναν περισσότερες από 300 συλλήψεις.

Στο Τένεσι ο κυβερνήτης ανέφερε πως η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου και πως απειλείται η ασφάλεια των κατοίκων και των περιουσιών τους, ενώ παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί στις περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ όπου γίνονται διαδηλώσεις.


Απολογείται ο αστυνομικός που σκότωσε τον Φλόιντ

Εν τω μεταξύ, σήμερα στη 1 το μεσημέρι, τοπική ώρα, θα βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα ο αστυνομικός που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ. Ο Ντέρεκ Τσόβιν, ο οποίος μάλιστα στο παρελθόν είχε καταγγελθεί για άλλα 18 περιστατικά υπερβολικής βίας, βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία ανθρωποκτονίας τρίτου βαθμού. Ο Τσόβιν, καταγράφηκε από κάμερες περαστικών να πατά με το γόνατο πάνω στον λαιμό του Φλόιντ, ο οποίος λίγο πριν ξεψυχήσει του έλεγε πως δεν μπορεί να αναπνεύσει. Ο αστυνομικός παρά το γεγονός ότι τον απαθανάτιζαν οι περαστικοί και του έλεγαν να τον αφήσει καθώς δυσκολευόταν να αναπνεύσει, έδειχνε να αδιαφορεί, με τον άτυχο Φλόιντ να ξεψυχά στο έδαφος.

Πηγή: iefimerida.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες του Δήμου Πατρέων σχετικά με το περιστατικό ηλεκτροπληξίας μαθητή Λυκείου χθες το μεσημέρι, σε σχολικό συγκρότημα σε προάστιο της Πάτρας. Αμέσως με . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πόλη της Πάτρας μεταμορφώνεται σε έναν ζωντανό κινηματογραφικό προορισμό από τις 28 έως τις 31 Μαρτίου, φιλοξενώντας το Urban Film LUX. Αυτή η μοναδική εκδήλωση προσκαλεί τους κ . . .
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διευρυμένη συνάντηση εργασίας, ενόψει της επικείμενης έναρξης της τουριστικής περιόδου στη Δυτική Αχαΐα, είχε ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο οποίος υποδέχθηκε στ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδαπός άνδρας, διότι σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών ο Νικόλαος Κεραμιδάς, μετά από πολύμηνη μάχη με ασθένεια. Γεννημένος το 1957, ξεκίνησε να εργάζεται σε εκτελωνιστικό γραφείο από το 1969 σε ηλικία 13 ετών. Διετέλεσ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο , από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε, κακουργηματι
Image
Image

Search