ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αχαΐα: Ο Τουρισμός... χάνει το Πάσχα και μάλλον και το καλοκαίρι - Οι εκτιμήσεις

Ο κορωνοϊός απειλεί με εξαφάνιση (και) το τουριστικό προϊόν στην Ελλάδα, σε κάθε επίπεδο. Οι προβλέψεις για την καλοκαιρινή σεζόν είναι μαύρες κι άραχνες. Οι περισσότεροι, αν δεν γίνει ένα θαύμα στον επόμενο μήνα, ανησυχούν ότι πάμε ολοταχώς σε τουριστικό-οικονομικό κραχ.

Η Δυτική Αχαϊα παραδοσιακά, λόγω των μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων σε Λακκόπετρα, Νιφορέικα, Καλόγρια, λόγω του αεροδρομίου του Αράξου και λόγω και των πιο μικρών καταλυμάτων και των πάσης φύσεως καταστημάτων εστίασης και αναψυχής, ποντάρει πολλά κάθε καλοκαίρι στον τουρισμό, ειδικά τον εξωτερικό. Η επέλαση, όμως, του κορωνοϊού πάει να τα τινάξει όλα στον αέρα.

Η «Π» απευθύνθηκε σε 4 πρόσωπα της «πιάτσας» και τους ζήτησε να τοποθετηθούν:

-Πόσο ακριβά μπορεί να κοστίσει στη Δυτική Αχαϊα η πρωτοφανής περιπέτεια με τον κορωνοϊό;

-Πόσο μεγάλες πληγές μπορεί να προκαλέσει στην οικονομία της περιοχής η επικείμενη κατακόρυφη και ελεύθερη πτώση της τουριστικής ζήτησης;

Απαντούν:

*Γιώργος Τελώνης, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Ελλάδας.

-«Η ευχή μου, από τα βάθη της ψυχής μου, είναι να τελειώσει πολύ σύντομα αυτή η οδυνηρή περιπέτεια. Μακάρι να συμβεί κάτι τέτοιο μέσα τον Μάιο, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει σταδιακά η επιχείρηση επανεκκίνησης και στο τουριστικό πεδίο. Άλλο η ευχή, όμως, κι άλλο η ωμή πραγματικότητα. Η οποία, πολύ φοβάμαι, δεν είναι ευοίωνη, ρόδινη…».

-«Ακόμα, πάντως, κι αν πάμε στο πλέον ιδεατό σενάριο και μέσα στον Μάιο αρχίσει σιγά-σιγά η διαδικασία επανεκκίνησης, υπάρχουν δύο κεφαλαιώδη ζητήματα. Πρώτον: περιμένει, άραγε, κανείς ότι μετά από ένα τέτοιο ισχυρό και πρωτόγνωρο σοκ οι αγορές της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας και της Ισπανίας θ' ανοίξουν ξαφνικά προς την Ελλάδα, και δη προς την περιοχή μας; Ποιος πιστεύει πως θα ρισκάρουν ευρωπαίοι τουρίστες να βγουν απ' τη χώρα τους για τουριστικό σκοπό; Και δεύτερον: ακόμα κι αν βρεθούν κάποιοι να ρισκάρουν, θα επιτρέψει η Ελλάδα την αθρόα και ελεύθερη είσοδο τουριστών, και ειδικά μάλιστα εάν δεν έχει ανάψει πράσινο φως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για εξάλειψη του κινδύνου μεταδοτικότητας του ιού και τους καλοκαιρινούς μήνες;».

-«Θεωρώ, κατά συνέπεια, πως πρέπει ν' αρχίσουμε να προσαρμοζόμαστε στην ιδέα πως χάνεται οριστικά για όλη τη σεζόν ο τουρισμός εξωτερικού. Είναι πικρό, καταστροφικό, αλλά δυστυχώς προς τα εκεί φαίνεται πως πάμε… Ο τουρισμός εξωτερικού χάθηκε για φέτος και το πλήγμα είναι ανεπανόρθωτο. Δεν χρειάζεται, νομίζω, να εξηγήσω τους λόγους…».

-«Υπό αυτές τις διαμορφούμενες συνθήκες, μας μένει μόνο μία επιλογή. Να επενδύσουμε, ο καθένας από την πλευρά του, και να ρίξουμε όλο το βάρος μας στον εσωτερικό τουρισμό. Είναι η μοναδική ελπίδα του τουριστικού κλάδου και για την δική μας Περιφέρεια. Υπό την προϋπόθεση, φυσικά, πως μέχρι τέλη Μαϊου θα εξελιχθούν με το καλό σενάριο τα πράγματα από ιατρικής πλευράς. Γιατί αν δεν γίνει αυτό και παραταθεί η καραντίνα ή μέρος της καραντίνας, τότε και το χαρτί του εσωτερικού τουρισμού κινδυνεύει να καεί. Αν, λοιπόν, πάμε με το πιο αισιόδοξο σενάριο, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε στο μάξιμουμ το κεφάλαιο του εσωτερικού τουρισμού. Οι τιμές, για προφανείς λόγους, θα είναι πολύ πεσμένες, άρα πολύ ελκυστικές, και θα δοθεί η ευκαιρία σε κόσμο από την Ελλάδα να κάνει διακοπές σε περίοδο αιχμής, Ιούλιο και Αύγουστο, και σε σούπερ τιμές. Η περιοχή μας, μάλιστα, έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Εύκολη, γρήγορη, οικονομική πρόσβαση και πολλοί και όμορφοι προορισμοί για να επιλέξει κάποιος. Δεν υπάρχει, για παράδειγμα, το ακτοπλοϊκό κόστος του Αιγαίου».

-«Περιττό, βεβαίως, να τονίσω ότι το παραπάνω σκηνικό θα έχει πρακτική εφαρμογή και υπό μία αναγκαία εξωϊατρική, οικονομική προϋπόθεση: να αναλάβουν η Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανόρθωση τής υπό κατάρρευση οικονομίας. Στο τέλος της κρίσης, η οικονομία μας θα έχει πιάσει πάτο. Μόνο με γενναίες και δραστικές παρεμβάσεις της ΕΕ και της Κυβέρνησης θα ξεκινήσει η αντεπίθεση. Λέω πολύ απλά και καθαρά ότι αν το καλοκαίρι η αγορά εξακολουθήσει να παραμένει στην κατάψυξη και δεν έχει βρεθεί φόρμουλα για ν' αρχίσει ξανά να κινείται χρήμα, τότε ούτε σε εσωτερικό τουρισμό θα μπορούμε να ελπίζουμε. Θέλω να πιστεύω, πάντως, ότι όλα θα πάνε καλά. Πολλές φορές μετά από μια πολύ δυνατή μπόρα έρχεται ξαστεριά. Και πραγματικά ευελπιστώ ότι θα 'ρθει και για μας, αργά ή γρήγορα, ξαστεριά».

*Νίκος Κοροβέσης, Αντιπεριφερειάρχης (Δυτικής Ελλάδας) Τουρισμού και Πολιτισμού.

«Είναι γεγονός ότι οι επιπτώσεις του νέου κορονοϊού (2019-nCoV) απασχολούν το σύνολο των διαμορφωτών πολιτικής και οικονομολόγων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Όμως, θεωρώ ότι από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί σε εθνικό επίπεδο, όπως και στο Δυτικό κόσμο ευρύτερα, που μας αφορά, δεν θα είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε και το μέγεθος της ζημιάς που θα υποστεί φέτος η Ελληνική οικονομία και ειδικότερα ο κλάδος του τουρισμού.

Γι' αυτό χωρίς πανικό θα πρέπει να θυμόμαστε, καταρχήν, ότι αυτή τη στιγμή η παγκόσμια κοινότητα αφιερώνει σημαντικούς πόρους για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ιού, γεγονός που γεννάει μία αισιοδοξία ότι η περιπέτεια αυτή μπορεί να λήξει σύντομα. Στο μεσοδιάστημα αυτό, εμείς, σε συνεργασία και με τον ΕΟΤ που έχει δείξει ιδιαίτερη κινητικότητα για τον περιορισμό των ζημιών στον κλάδο του τουρισμού, ετοιμάζουμε συγκεκριμένες δράσεις εκμεταλλευόμενοι το διαδίκτυο και την τεχνολογία γενικότερα, που ως σκοπό έχουν την προβολή της Δυτικής Ελλάδας σε συγκεκριμένες αγορές-στόχους επιδιώκοντας παράλληλα και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Σε αυτό το πλαίσιο θέλω να τονίσω ότι συνομιλώντας καθημερινά με επιχειρηματίες από όλο το φάσμα του τουριστικού κλάδου, διακρίνω μια εγρήγορση και πίστη ότι με συλλογική προσπάθεια στο τέλος θα βγούμε πιο δυνατοί από αυτή την απρόβλεπτη και παγκόσμια κρίση υγείας και οι συνέπειες της θα είναι προσωρινές».

*Δημήτρης Διαμαντόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων νομού Αχαΐας.

-«Η κατάσταση είναι δυσοίωνη για το αμέσως επόμενο διάστημα, όμως ας μην πάμε τόσο μακριά, ως το καλοκαίρι. Δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος για τέτοια απαισιοδοξία. Μην κάνουμε τέτοιες υπερβάσεις. Ας δούμε το τώρα σε πρώτη φάση».

-«Πράγματι, η κατάσταση για τον τουριστικό κλάδο, και στην περιοχή, είναι πολύ γκρίζα… Η μισή σεζόν για τα εποχικά καταλύματα χάθηκε. Με δεδομένο ότι αυτά τα καταλύματα, που είναι πολλά στην περιοχή, ανάμεσά τους και μεγάλα συγκροτήματα σε Λακκόπετρα, Νιφορέικα, Καλόγρια, δουλεύουν για 5 μήνες ουσιαστικά, η πικρή αλήθεια λέει πως χάθηκαν Απρίλιος, Μάιος και ίσως και Ιούνιος σ' ένα βαθμό. Η μισή σεζόν πάει στράφι».

-«Είναι διπλό το μέτωπο. Απ' τη μια, ένα μεγάλο ποσοστό όσων είχαν κλείσει δωμάτια για Απρίλιο, Μάιο, ακύρωσαν. Κι απ' την άλλη, τον Μάρτιο δεν έγινε καμία καινούργια κράτηση. Αλλά έτσι όπως είναι η κατάσταση, με πρώτο ζητούμενο την επιβίωση, λογικό είναι να μην έχει κανείς το μυαλό του στο να κανονίσει εκδρομές…».

-«Είναι μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που θα πληγούν στην περιοχή. Δεν είναι μόνο οι μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Είναι και ένα σωρό κόσμος που εμπλέκεται: εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία και καταλύματα, μεταφορείς, πρακτορεία, προμηθευτές. Ας περιμένουμε να φτάσει τέλος Απριλίου, να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση έως τότε».

*Κώστας Ντεμίρης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων, Τουριστικών Καταλυμάτων, Εστίασης και Αναψυχής Δυτικής Αχαΐας.

«Η πανδημία του κορονοϊού τη δεδομένη χρονική στιγμή επιφέρει πολύ άσχημες επιπτώσεις στη βιομηχανία του τουρισμού. Τουριστικά καταλύματα και tour operator αναστέλλουν την λειτουργία τους, αεροπορικές εταιρείες καθηλώνουν τα αεροπλάνα τους, σύνορα κλείνουν και κανένας πλέον δεν ταξιδεύει.

Από αρχές Απριλίου σιγά-σιγά πολλά τουριστικά καταλύματα επρόκειτο να ανοίξουν για να υποδεχτούν ξένους αλλά και Έλληνες επισκέπτες για τις εορτές του Πάσχα των Καθολικών ή των Ορθοδόξων.

Οι πλειονότητα των ξένων επισκεπτών αυτή την περίοδο είναι μεγάλης ηλικίας που διαμένουν στην Ελλάδα με το τροχόσπιτο τους για περισσότερο από δύο μήνες. Είναι η ηλικιακή ομάδα που χτυπάει περισσότερο ο κορονοϊός.

Όπως είναι κατανοητό αυτή η κατηγορία τουριστών δεν πρόκειται να κάνει διακοπές αυτή την χρονιά, άρα η χαμηλή περίοδος θα είναι μία νεκρή τουριστικά περίοδος. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ποσοστά ακυρώσεων γιατί απλά οι ακυρώσεις είναι καθολικές.

Όσο αναφορά για την καλοκαιρινή περίοδο, όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα υπάρξουν θετικά νέα στην αντιμετώπιση της επιδημίας και στο πότε θα επανέλθει η καθημερινότητα για τους πολίτες, σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

Όμως θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις, που αυτή την στιγμή είναι κλειστές, Ξενοδοχεία και Camping, έχουν - λόγω μεγέθους και έκτασης κτηριακών υποδομών - πολλά πάγια έξοδα και θα πρέπει να στηριχθούν για να μπορέσουν να επανέλθουν σε λειτουργία.

Για τις δόσεις δανείων, κάθε μορφής δανείων, υποχρεώσεων σε εφορία, ΙΚΑ κλπ θα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει μία γενναία απόφαση. Για τις τουριστικές επιχειρήσεις, ατομικές ή οποιασδήποτε νομικής μορφής, όπου η περίοδος λειτουργίας τους είναι μικρή και καθορισμένη και ειδικά εφέτος θα είναι σχεδόν μηδαμινή, θα πρέπει να γίνει μία αναστολή της καταβολής των οικονομικών τους υποχρεώσεων για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο, μέχρι το καλοκαίρι του 2021, με ταυτόχρονη επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Πώς θα κληθούν να αποπληρώσουν τον Αύγουστο του 2020 συγκεντρωτικά τις οφειλές που έχουν ανασταλεί ενώ δεν θα έχουν εισπράξει και δεν θα περιμένουν για ακόμα ένα χρόνο να εισπράξουν;

Ο τουρισμός στήριξε και βοήθησε την Ελληνική οικονομία τη δεκαετία της κρίσης. Έδωσε χρήμα στα κρατικά ταμεία και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Καθήκον είναι λοιπόν της Ελληνικής πολιτείας να στηρίξει έμπρακτα την βιομηχανία του τουρισμού τώρα που το έχει αυτή ανάγκη».

Πηγή: pelop.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΕΛΛΑΔΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Θεσσαλία από το πρωί του Σαββάτου (20.2.24), ενώ πλημμύρισαν δρόμοι στην Καρδίτσα και το Πήλιο. Σημειώ . . .
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΕΣ ΙΑΤΡΟΙ                                20,21 Απριλίου 2024 (Από 7 π.μ. Σαββάτου έως 7 π.μ. Δευτέρας) Αγγειοχειρουργός:Αλεξανδρόπουλος ΔημήτριοςΚανακάρη 80, 3ος όροφο . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ενα ακόμη τροχαίο ατύχημα συνέβη αργά το βράδυ, με έναν τραυματισμό, στη διασταύρωση  Παπαφλέσσα και Κανακάρη, στην Πάτρα..   Ηταν λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα όταν δίκυκλο που οδη . . .
LIFE STYLE

Χωριστούς δρόμους παίρνουν ύστερα από 14 χρόνια γάμου ο Νικόλαος Γκλίξμπουργκ, γιος του τέως και η σύζυγος του Τατιάνα Μπλάτνικ. Όπως ανακοίνωσε το γραφείο της οικογένειας:   . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ενα ακόμη τροχαίο ατύχημα συνέβη αργά το βράδυ, με έναν τραυματισμό, στη διασταύρωση  Παπαφλέσσα και Κανακάρη, στην Πάτρα..   Ηταν λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα όταν δίκυκλο που οδηγούσε κοπέλα και κιν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συμπληρώνονται 57 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και η Δημοτική Αρχή, όπως κάθε χρόνο, τιμά τους αγωνιστές  που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εξορίστηκαν κατά την διάρκεια
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε ο Διοικητής ΚΕΤΧ, Ταξίαρχος, Γιώργος Αλεξίου μαζίμε τον Αντισυνταγματάρχη, Λεωνίδα Παπαναστασόπουλο στον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας,Φωκίωνα Ζαΐμη τη Πέμπτη 18 Απριλίο
Image
Image

Search