ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι είναι οι «σούπερ δότες» αίματος που ανιχνεύει νέα συσκευή

Οι μεταγγίσεις αίματος είναι ζωτικής σημασίας, την ίδια ώρα που η οικουμένη αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ανεπαρκή ποσότητά του.

Γι’ αυτό και χαιρετίστηκε ως επιστημονική τομή αυτό που ευαγγελίζεται μια νέα συσκευή που ανέπτυξαν καναδοί επιστήμονες και μπορεί να ανιχνεύει αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν «σούπερ δότες». Τους ανθρώπους το αίμα των οποίων παραμένει βιώσιμο κατά πολύ περισσότερο δηλαδή, τόσο μέσα στο σώμα του παραλήπτη όσο και στο ταξίδι του ως εκεί.

Ακόμα και εντός των ομάδων αίματος, δεν είναι όλα τα αίματα ίδια. Κάποιοι άνθρωποι αποδίδουν δείγματα πολύ καλύτερης ποιότητας, μιας και τα ερυθρά αιμοσφαίριά τους διατηρούν τη δομή και τη λειτουργικότητά τους για πολύ περισσότερο.

Οι επιστήμονες του University of British Columbia κατέληξαν σε μια πρωτοποριακή μέθοδο αξιολόγησης της βιωσιμότητας του ανθρώπινου αίματος για μεταγγίσεις. Όπως γράφουν στο άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Lab on a Chip», η συσκευή τους παρακολουθεί την κατάσταση των ερυθρών αιμοσφαιρίων κατά την αποθήκευσή τους. Κατά πόσο διατηρούν τη δομική τους ακεραιότητα δηλαδή.

Η μέθοδος που ανέπτυξαν χρειάζεται ωστόσο περαιτέρω έρευνες, καθώς έλαβε χώρα σε μικρό αριθμό δειγμάτων. Η ομάδα σκοπεύει τώρα να συνεργαστεί με την κρατική εταιρία αιμοδοσίας του Καναδά για να ελέγξει τη συσκευή και να πάρει κάποια στιγμή έγκριση…

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

 Σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής.Το ακριβές επίκεντρο εντοπίζεται 25 χιλιόμετρα ανατολικά των Στροφάδων. Νωρίτερα, το αυτόματο υπολογιστ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Στις αρχές του 2020 η Πάτρα ήταν πρωτοπόρος και τοποθέτησε σε πλατείες τις πρώτες ταΐστρες αδέσποτων ζώων, για σκύλους και γάτες, παραδίδοντας μαθήματα φιλοζωίας σε ολόκληρη την χώ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρή σεισμική δόνηση τώρα στην Πάτρα! Σύμφωνα με τα πρωτα στοιχεια ο σεισμός είχε επίκεντρο τον Πύργου και ήταν μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια.   . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος σχολίασε επί της ουσίας την μη αξιοποίηση του λιμανιού της Πάτρας. Η ανάρτησή του«Είναι γνωστό ότι η βιομηχα . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρή σεισμική δόνηση τώρα στην Πάτρα! Σύμφωνα με τα πρωτα στοιχεια ο σεισμός είχε επίκεντρο τον Πύργου και ήταν μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια.  
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος σχολίασε επί της ουσίας την μη αξιοποίηση του λιμανιού της Πάτρας. Η ανάρτησή του«Είναι γνωστό ότι η βιομηχανία της κρουαζιέρας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα η οικογένειά της, συγγενέις και φίλοι θα αποχαιρετήσουν την Ντιάνα Καράμπελα - Μαγνησαλή, που έφυγε σε ηλικία 60 ετών. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα (νέο) Πατρών σ
Image
Image

Search