ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος η εφορία στις μεταβιβάσεις ακινήτων - Αναλαμβάνουν οι συμβολαιογράφοι

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που θα καθορίζει τις ακριβείς διαδικασίες των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων ακινήτων.

 

Το εγχείρημα θα προβλέπει την πιλοτική εφαρμογή της σχετικής λειτουργίας στο Τaxisnet από τον προσεχή Μάρτιο, αρχικά μόνο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων και υποχρεωτικά από την 1η Ιουνίου και για δωρεές και γονικές παροχές, με τη διαδικασία να ξεκινά και να ολοκληρώνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, δεκάδες δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και έγγραφα που απαιτούνται σήμερα για μια μεταβίβαση, θα συλλέγονται ηλεκτρονικά και θα καταχωρίζονται στον φάκελο του ακίνητου που πρόκειται να μεταβιβαστεί. Οι φορολογούμενοι δεν θα ταλαιπωρούνται και θα αποφεύγουν το λαβύρινθο της γραφειοκρατίας.

 

Ωστόσο, οι συμβολαιογράφοι εκφράζουν επιφυλάξεις για την ομαλή υλοποίηση του εγχειρήματος. Η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Πατρών Ιωάννα Μπονέλη, επισήμανε στην «Π» ότι η φορολογία κληρονομιάς και γονικών παροχών, δεν είναι μια τόσο εύκολη υπόθεση, ώστε να διεκπεραιωθεί με απλές διαδικασίες μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής. Ο προσδιορισμός της αξίας και της φορολόγησης ενός κληροδοτούμενου ακινήτου, δεν είναι όπως αυτή ενός εισοδήματος, που αφορά σε ένα ευκρινώς μετρήσιμο μέγεθος.

 

Στις περιπτώσεις αυτών των ακινήτων, υπεισέρχονται πολλές παράμετροι, που καθιστούν πολύπλοκο εγχείρημα τον αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας και στη συνέχεια του φόρου που πρέπει να αποδοθεί στο κράτος.

Κατά την εκτίμηση της προέδρου των συμβολαιογράφων, για να καταστεί λειτουργική η εφαρμογή, θα πρέπει να απλοποιηθεί ο τρόπος εξεύρεσης της αξίας των μεταβιβαζόμενων ακινήτων από μηδενική βάση, ακόμα και με την κατάργηση κάποιων παραμέτρων.

 

Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια φορολογικών εσόδων για το κράτος, αλλά, θα απαλλάξει μια περίπλοκη και γραφειοκρατική διαδικασία, από πρόσθετα βάρη, είπε η κυρία Μπονέλη.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

> Με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η συλλογή των απαιτούμενων στοιχείων θα γίνεται από τον συμβολαιογράφο τον οποίο θα εξουσιοδοτούν οι συμβαλλόμενοι.

 

> Δεκάδες δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και έγγραφα θα συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά και θα καταχωρίζονται στο φάκελο του ακινήτου που πρόκειται να μεταβιβαστεί.

 

> Οι δηλώσεις μεταβίβασης θα συμπληρώνονται ηλεκτρονικά από τον συμβολαιογράφο και οι φορολογούμενοι θα επιβεβαιώνουν την ορθότητα των στοιχείων της δήλωσης μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών και υποβάλλουν τη δήλωση.

 

> Ο φόρος θα υπολογίζεται κατά την υποβολή της δήλωσης, με βάση τα δεδομένα αυτής.

 

> Το σύστημα θα εκδίδει αυτομάτως την ταυτότητα οφειλής και ο φόρος θα πληρώνεται ηλεκτρονικά.

 

Ανοικτά είναι τα συμβολαιογραφικά γραφεία κατά την διάρκεια και αυτής της καραντίνας, παρά το γεγονός ότι οι συμβολαιογράφοι δεν έχουν κάποιο ουσιαστικό αντικείμενο. Κι αυτό, γιατί την ίδια στιγμή, παραμένουν κλειστά τα Κτηματολογικά Γραφεία και τα Υποθηκοφυλακεία. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί καμία διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου, αφού είναι αδύνατον να γίνει ανάληψη κτηματολογικών διαγραμμάτων.

Αυτή η αντίφαση όπως σημείωσε η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Πατρών Ιωάννα Μπονέλη, έχει οδηγήσει σε ένα ολοκληρωτικό «πάγωμα» της κτηματαγοράς, των δωρεών και γονικών παροχών, με τους φορολογούμενους να μην μπορούν να κάνουν τίποτα.

Ειδικά όσοι βιάζονταν να προχωρήσουν σε μεταβίβαση ακινήτου, για να προλάβουν την ενεργοποίηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίων, μάλλον θα χάσουν και την παράταση που είχε δοθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου και θα επωμισθούν ένα επιπλέον κόστος. Εκτός αν η ενεργοποίηση μετατεθεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣ   Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικώνΣυνελήφθη, προχθές το απόγευμα, σε περιοχή της Δυτικής Αχαίας, απόαστυνομικούς της ΟΠΚΕ . . .
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Μια ιδιαίτερα σημαντική αναδίφηση για τον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και άκρως ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Πέντε ακόμα συλλήψεις και συνολικά εννέα δικογραφίες για ενδοοικογενειακή βία στη Δυτική Ελλάδα  Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας: Από τους αστυνομικούς Υπηρεσιών των Διε . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στη δεύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Διακοφτό Αχαΐας για την ακινητοποίηση των συρμών του Οδοντωτού σιδηροδρόμου παραβρέθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, ο Βουλευτής Αχαΐας . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣ   Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικώνΣυνελήφθη, προχθές το απόγευμα, σε περιοχή της Δυτικής Αχαίας, απόαστυνομικούς της ΟΠΚΕ της Υποδιεύθυνσης Ασ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Στη δεύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Διακοφτό Αχαΐας για την ακινητοποίηση των συρμών του Οδοντωτού σιδηροδρόμου παραβρέθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, ο Βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Υγείας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Τελετή Αφής Ολυμπιακής Φλόγας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024Στο πλαίσιο της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας για την πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 «Παρίσι 2024», η Ολυμπιακή Φλόγ
Image
Image

Search