ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα εποχή: Πώς θα γίνεται η συνεπιμέλεια των παιδιών

Νέα εποχή στις σχέσεις γονέων-τέκνων σηματοδοτεί η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη «Συνεπιμέλεια».

Μετά από σχεδόν σαράντα χρόνια ένα νέο νομοθέτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης αλλάζει βασικές διατάξεις του οικογενειακού δικαίου αναφορικά με την ανατροφή των παιδιών διαζευγμένων γονέων. Με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού ρυθμίζονται εκ νέου ζητήματα επιμέλειας και χρόνου επικοινωνίας με τους γονείς.

Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου θα παρουσιαστεί στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Οι αλλαγές που προωθεί το νέο νομοσχέδιο

Τα κύρια σημεία των αλλαγών που προωθούνται είναι:

Καθιέρωση ελάχιστου χρόνου επικοινωνίας στο 1/3 του χρόνου για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα που δεν διαμένει μαζί του.

Από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας για κρίσιμα θέματα ανατροφής του παιδιού, όπως εκπαίδευση, ονοματοδοσία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Θεσμός της διαμεσολάβησης, όπου η επίλυση των διαφορών μεταξύ των γονέων θα γίνεται από ειδικούς οικογενειακούς διαμεσολαβητές, προκειμένου να μην οδηγούνται όλες οι υποθέσεις στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Εισαγωγή του όρου της «κακής άσκησης επιμέλειας», όπου όταν ένας γονέας, ο οποίος δεν συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις και τα όσα έχει συμφωνήσει με τον άλλο γονέα, προβλέπονται συνέπειες, ακόμα και να χάσει την επιμέλεια του παιδιού.

 

Εφόσον δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των δύο πλευρών για κρίσιμα θέματα που αφορούν την ανατροφή των παιδιών οι γονείς θα μπορούν, όπως και τώρα, να προσφεύγουν στα δικαστήρια.

Στην ηλεκτρονική εποχή περνούν τα συναινετικά διαζύγια

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η έκδοση e-διαζυγίου, δηλαδή του διαζυγίου με διαδικασίες εξπρές μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων.

Όπως αναφέρεται στη σχετική διάταξη «οι σύζυγοι μπορούν με έγγραφη συμφωνία να λύσουν το γάμο τους. Η συμφωνία λύσης του γάμου γίνεται και ηλεκτρονικά με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, μη απαιτούμενης της βεβαίωσης του γνησίου της υπογραφής των συζύγων. Η λύση του γάμου επέρχεται με την κατάθεση αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης στο ληξιαρχείο, όπου έχει κατατεθεί η σύσταση του γάμου».

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το πρώτο εισιτήριο για τον φετινό τελικό του Coppa Italia βρήκε κάτοχο και αυτή είναι η Γιουβέντους, με την ομάδα του Μάσιμο Αλέγκρι να χάνει μεν 2-1 από την Λάτσιο του Χρήστου Μαν . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Άρσεναλ μετέτρεψε το λονδρέζικο ντέρμπι με την Τσέλσι στο Εμιρέιτς σε παράσταση για έναν ρόλο. Η ομάδα του Μικέλ Αρτέτα επικράτησε 5-0 για την εξ αναβολής αναμέτρηση της 29ης αγω . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Παναθηναϊκός AKTOR ηττήθηκε από τη Μακάμπι στο ΟΑΚΑ με 87-91 και ο Εργκίν Αταμάν στις δηλώσεις του στο flash interview τόνισε ότι η ομάδα του δεν έπαιξε καλά, όμως διαμαρτυρήθηκε . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το πλεονέκτημα έδρας πήγε στα σκουπίδια, με το "καλημέρα" για τον Παναθηναϊκό AKTOR. Παρά το +10 (64-54) του 26ου λεπτού, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη κα . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Οι δραματικές στιγμές κατά τις οποίες διαπιστώθηκε ο θάνατος της Μαλένας αλλά και οι ώρες που προηγήθηκαν όταν νοσηλευόταν στο «Ελπίδα» αναβίωσαν ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου μέσα από τις μα
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σύσκεψη συντονισμού των συναρμόδιων υπηρεσιών για τον έλεγχο της αγοράς κρέατος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Λόγω εργασιών αντικατάστασης τμήματος του δικτύου του κεντρικού αγωγού ύδρευσης της ΔΕΥΑΠ, την Πέμπτη 25 Απρίλη από τις 8.30 π.μ. έως 5 μ.μ., θα υπάρξει πλημμελής έως και πλήρης διακοπή υδροδότησης, σ
Image
Image

Search