ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντικειμενικές αξίες : Μέχρι το Μάρτιο οι νέες τιμές

Έως τον Μάρτιο του 2021 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι αντικειμενικές αξίες προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 8η μεταμνημονιακή αξιολόγηση η διαδικασία για την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2020 αλλά επιβραδύνθηκε σημαντικά λόγω της πανδημίας και του συνακόλουθου lockdown.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η επικαιροποίηση θα συνοδευτεί με επέκταση κατά 30% του συστήματος των αντικειμενικών αξιών στην επικράτεια (σε περιοχές που σήμερα υποφορολογούνται με πολύ χαμηλές αξίες).

Σημειώνεται ότι η πανδημία και το lockdown καθυστερούν σημαντικά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναπροσαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών, οι οποίες σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή το 2021.

Οι αντικειμενικές αξίες
Οι νέες αντικειμενικές αναμένεται να είναι έτοιμες έως τον Μάρτιο και ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές ζώνης.

Αν και η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το αν θα ισχύσει η εξαγγελία του πρωθυπουργού για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%-10% μεσοσταθμικά ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει ότι οι φόροι στην ακίνητη περιουσία θα κινηθούν στα φετινά επίπεδα των 2,67 δις. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις προκειμένου να σβήσουν οι φωτιές που θα ανάψουν στον ΕΝΦΙΑ του 2021 οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Ο ΕΝΦΙΑ
Μεσοσταθμική μείωση 8%-10% στον ΕΝΦΙΑ σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι μειώσεις θα φθάσουν στο 20%, σε άλλες θα κινηθούν στα επίπεδα 10%-12% και σε άλλες θα είναι χαμηλότερες από 5% έως 8%.

Στις περιοχές που θα καταγραφούν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ζώνης καθώς και σε πολλές από τις 3.000 περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα μειωθεί ελάχιστα.

Αντίθετα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες από τις εμπορικές η έκπτωση θα φθάσει το 10%-12%. Πάντως η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ θα περιορίσει και δεν θα αντισταθμίσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές της χώρας όπου η ψαλίδα μεταξύ των τιμών της εφορίας και των εμπορικών παραμένει μεγάλη.

Οι περιοχές
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της κτηματαγοράς με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών αύξηση φόρου θα προκύψει για τους φορολογούμενους που έχουν στη κατοχή τους ακίνητα σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας (Εξάρχεια, Κυψέλη, Πατήσια, Ευελπίδων, Κουκάκι, Κολωνάκι, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Ιλίσια, Σύνταγμα, Χίλτον κ.α) σε περιοχές των νότιων προαστίων (παραλιακή ζώνη Γλυφάδας, Βούλας, Βουλιαγμένης και Ελληνικού) στο Πειραιά, στα δυτικά προάστια και «λαϊκές» συνοικίες (Νίκαια, Αιγάλεω και Περιστέρι κ.α) και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Επίσης υψηλότερος θα είναι ο φόρος σε νησιά και τουριστικές περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα (Μύκονος, Σαντορίνη, Κέρκυρα κ.α) καθώς και σε ακριβές περιοχές στην Αττική που βρίσκονται δεν έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης.
Πηγή: in.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μία τεράστια τρύπα, έχει ανοίξει στο οδόστρωμα στην συμβολή των οδών Καποδιστρίου και Κουμανιώτη στην Πάτρα. Μάλιστα ένα σήμα στην τεράστια λακούβα, προειδοποιεί τους οδηγούς και τ . . .
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χριστίνα Πετροπούλου, “ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ”, Μνήμη Συγγένεια Ταυτότητα στο Γκαλλιτσιανό της Καλαβρίας, Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2023. Επειδή ακόμα και σήμερα πολλοί ίσως να έχ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Διαστάσεις λαμβάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα και στην Πάτρα η παραβατικότητα και η βία των ανηλίκων και η τοπική κοινωνία οφείλει να προσπαθήσει να ορθώσει  αναχώματα στο ανησ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από το Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου & ΝΠΙΔ Ν. Αχαΐας ανακοινώνονται τα εξής: Το Κλαδικό Σωματείο Στην Ιδιωτική Υγεία – Πρόνοια – Ειδική Αγωγή χαι . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μία τεράστια τρύπα, έχει ανοίξει στο οδόστρωμα στην συμβολή των οδών Καποδιστρίου και Κουμανιώτη στην Πάτρα. Μάλιστα ένα σήμα στην τεράστια λακούβα, προειδοποιεί τους οδηγούς και τους πεζούς για τον κ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Από το Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου & ΝΠΙΔ Ν. Αχαΐας ανακοινώνονται τα εξής: Το Κλαδικό Σωματείο Στην Ιδιωτική Υγεία – Πρόνοια – Ειδική Αγωγή χαιρετίζει όλους τους σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δήμος Πατρέων στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας  για την Αντιπυρική Περίοδο 2024, ΚΑΛΕΙ τους ιδιοκτήτες και εκμεταλλευτές οικοπέδων να  φροντίσουν για τον καθαρισμό και την συντή
Image
Image

Search