ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Σύψας: Τις επόμενες μέρες η επιδημία θα... ανέβει

Στην πρωινή εκπομπή του ANT1 «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε το πρωί ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ο οποίος τόνισε για ακόμα μία φορά ότι το μόνο μας όπλο, επειδή δεν έχουμε φάρμακα ή εμβόλιο, είναι η παραμονή μας στο σπίτι, για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού.

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Δεν μας εφησυχάζουν τα χαμηλά νούμερα, γιατί ξέρουμε ότι τις επόμενες μέρες η επιδημία θα ανέβει και θα δείξει τα "δόντια" της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας και πρόσθεσε ότι πρέπει «να είμαστε έτοιμοι και να είμαστε σπίτια μας».

Εκανε, δε, ιδιαίτερη αναφορά στην τήρηση των μέτρων απομόνωσης για τις επόμενες 15 μέρες. «Να τηρήσουμε τα μέτρα με ιδιαίτερη αυστηρότητα. Εδώ θα παιχτεί το παιχνίδι. Όσο καθυστερούμε τον ιό, τόσο μικρότερο θα είναι το χτύπημα που θα έχουμε», είπε ο καθηγητής και συμπλήρωσε: «Να δείξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμόρφωση. Να βγαίνουμε από το σπίτι μας μόνο για σημαντικούς λόγους. Να κρυφτούμε από τον ιό. Να μη μας βρει, για να περάσουμε τον Απρίλιο με όσο το δυνατό λιγότερες ζημιές».

«Έχουμε νέο ιό, δεν έχουμε αντισώματα, δεν έχουμε φάρμακα και εμβόλια. Το μόνο όπλο μας είναι η καραντίνα. Είναι το τελευταίο χαρτί, να το παίξουμε καλά και να το χρησιμοποιήσουμε σωστά, αλλιώς μας περιμένει καταστροφή», επεσήμανε ο Νίκος Σύψας.

Όσο για τις νεότερες ηλικίες, ο καθηγητής τόνισε ότι «στην Ιταλία το 10% των διασωληνωμένων είναι 20-40 ετών. Κανείς δεν είναι προστατευμένος. Ο κορωνοϊός είναι αμείλικτος και είμαστε όλοι ευάλωτοι».

«Παίζει ρόλο η υγρασία και η θερμοκρασία. Να μην περιμένουμε, όμως, από τον καιρό να μας σώσει, αλλά από τον εαυτό μας», ανέφερε ο κ. Σύψας και κατέληξε λέγοντας ότι «αν βασιστούμε στο παράδειγμα της Κίνας και τηρήσουμε τα αυστηρά μέτρα, η καθοδική καμπύλη του ιού στη χώρα μας θα αρχίσει σε περίπου 8 εβδομάδες».

 

Μέχρι στιγμής τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της η επιστημονική κοινότητα για τον κορωνοϊό είναι σαφή ως προς τις ηλικίες που κινδυνεύουν από τον ιό: Όσο μεγαλύτερης ηλικίας είστε, τόσο περισσότερο κινδυνεύετε.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε τους νέους να μην θεωρούν τους εαυτούς τους αήττητους μπροστά στον ιό.

Το ζήτημα για τις ηλικίες που κινδυνέυουν περισσότερο από τον κορωνοϊό απασχολεί έντονα και τη Βρετανία, η οποία πρόσφατα πήρε πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της διασποράς. 

Μιλώντας στο BBC, η δρ. και βουλευτής των Εργατικών Ροζένα Αλίν-Καν μία μέρα μετά την είδηση του θανάτου από τον κορωνοϊό ενός 18χρονου με υποκείμενα νοσήματα, που θεωρείται ότι είναι το νεότερο άτομο που έχασε τη ζωή του στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι σήμερα, τόνισε ότι η ασθένεια «δεν περιοριζόταν απλά στους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με υποκείμενες συνθήκες υγείας».

 

Η δρ. Αλίν -Καν δήλωσε επίσης ότι είχε αντιμετωπίσει περιστατικά ασθενών που ήταν υγιείς και σε καλή κατάσταση στις ηλικίες των 30 και των 40 οι οποίοι νοσηλευόνται πλέον στην εντατική «δίνοντας μάχη για τη ζωή τους».

Κορωνοϊός: Τα διαθέσιμα στοιχεία για τις ηλικίες

Το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον κορωνοϊό συνεχίζει να ισχύει. Ερευνητές μάλιστα στο Imperial College του Λονδίνου ανακάλυψαν μία σαφή σύνδεση μεταξύ της ηλικίας και της πιθανότητας νοσηλείας για τον κορωνοϊό.  Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι ηλικιωμένοι είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες, αφού νοσηλευθούν, να χρειαστούν εντατική θεραπεία.

Λιγότερο από 5% των ατόμων κάτω των 50 ετών χρειάστηκε να νοσηλευθεί εξαιτίας των συμπτωμάτων που ανέπτυξε, το ποσοστό αυτό ωστόσο αυξάνεται σε 24% για τα άτομα  από 70 έως 79 ετών.

Παρομοίως, μόνο το 5% των ατόμων κάτω των 40 ετών που κατέληξε στο νοσοκομείο χρειάστηκε εντατική θεραπεία, αριθμός ιδιαίτερα χαμηλός σε σχέση με το 27% των ατόμων στην ηλικία των 60 και το 43% των ατόμων στην ηλικία των 70.

Το ποσοστό αυτό εκτοξεύθηκε στο 71% για άτομα άνω των 80 ετών, σύμφωνα με εκτιμήσεις που βασίζονται σε κρούσματα στην Κίνα και την Ιταλία - δύο από τις χώρες που έπληξε περισσότερο ο κορωνοϊός.

Ο μέσος όρος ηλικίας ατόμων που εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρειο Ιρλανδία ήταν 63 ετών, σύμφωνα με στοιχεία ερευνητικού ιδρύματος που επικαλείται το BBC.

Στο μεταξύ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Η.Π.Α. δήλωσαν ότι τα πρώτα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το 53% όσων νοσηλεύθηκαν ήταν άνω των 55 ετών – γεγονός που σημαίνει ότι περίπου οι μισοί ήταν νεότεροι.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας και θανάτους, ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ανηκει σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας καθώς περίπου το 80% των θανάτων αφορά σε άτομα άνω των 65 ετών.

Και νέοι θα αρρωστήσουν από τον κορωνοϊό

Τα παραπάνω στοιχεία ωστόσο αποτελούν μέσους όρους, και προκύπτουν ακόμα και από πιο νεαρά άτομα που δυστυχώς  υποφέρουν από πιο σοβαρές κρίσης της ασθένειας, και ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις κατέληξαν σε θάνατο.

Στην Ιταλία, το 0,4% των κρουσμάτων σε άτομα στην ηλικία των 40 ετών οδήγησε σε θάνατο,  σε σύγκριση με το 19,7% των κρουσμάτων σε άτομα στην ηλικία των 80. Στις ΗΠΑ το ποσοστό ατόμων στην ηλικία των 40 που οδήγησε σε θάνατο ανήλθε σε 0,7%.

Ο Διευθυντής του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Ασθενειών, Άντονι Φαούτσι, δήλωσε ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων έτεινε σε συντριπτικό βαθμό προς τους ηλικιωμένους και όσους είχαν υποκείμενα νοσήματα. Πρόσθεσε ωστσόσο ότι ο ιός «δεν είναι μαθηματικός τύπος». «Θα υπάρξουν νέοι που θα καταλήξουν να αρρωστήσουν βαριά», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο ΠΟΥ αναφέρει ότι «αν και τα στοιχεία που έχουμε υποδεικνύουν  ότι οι άνω των 60 είναι σε υψηλότερο κίνδυνο, νέοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχουν πεθάνει».

Σύμφωνα με το BBC, μάλιστα, κινεζική μελέτη με περισσότερα από 2.000 παιδιά που είχαν προσβληθεί από τον ιό διαπίστωσε ότι «αν και οι κλινικές εκδηλώσεις στα κρούσματα του σε παιδιά ήταν γενικά λιγότερο σοβαρές από αυτές στους ενήλικους, τα μικρά παιδιά, ιδιαίτερα τα βρέφη, ήταν ευάλωτα σε λοίμωξη».

Τα υποκείμενα νοσήματα

Οι υποκείμενες συνθήκες υγείας παίζουν επίσης ρόλο, ανεξάρτητα από την ηλικία.

Το BBC φέρνει ως παράδειγμα 4,3 εκατομμύρια ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν άσθμα, και σημειώνει ότι το γεγονός αυτό τους θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά αν κολλήσουν τον κορωνοϊό.

Σχετικά, το δημοσίευμα σημειώνει ότι σύμφωνα με έρευνα του 2013 για τον τρόπο ζωής στη χώρα, το 21% των ατόμων ηλικίας 25-44 ετών ανέφερε ότι έχει πάσχει από κάποια μακροχρόνια ασθένεια. Κάποιοι, καταλήγει, το δημοσίευμα, μπορεί να έχουν υποκείμενο νόσημα και να μην το γνωρίζουν.

 

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία του Σάντα Φε για τις απειλές κατά του Άνχελ ντι Μαρία και της οικογένειάς του. Τα τρία άτομα απειλούσαν τον Αργεντινό σούπερ σταρ, επειδή . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εξαιρετικά απογοητευμένος με την κατάρρευση της Παρτίζαν στην τελευταία περίοδο του αγώνα με τον Ολυμπιακό εμφανίστηκε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Σέρβος τεχνι . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εντυπωσιασμένος από την ατμόσφαιρα στην Stark Arena, αλλά και από την άμυνα που έπαιξαν στην τελευταία περίοδο οι Τόμας Γουόκαπ, Κώστας Παπανικολάου και Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος δήλω . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το εκτός έδρας ματς με την Παρτίζαν για την 32η αγωνιστική της EuroLeague ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο, όμως το βράδυ της Πέμπτης (28/3) ο Ολυμπιακός έδειξε για ακόμα μία φορά πως . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search