ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Ξεπέρασε το 80% η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ

Ξεπέρασαν τις 4.000 οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονταν χθες το πρωί σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων περισσότεροι από 550 σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Η πληρότητα των κλινών Εντατικής COVID αυξάνεται επικίνδυνα σε όλη την επικράτεια, ξεπερνώντας χθες το 80%.

«Και η επόμενη εβδομάδα θα είναι δύσκολη», τόνισε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφερόμενη στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, ενώ σημείωσε ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται «για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμη».

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει αυτή τη στιγμή μια τάση σταθεροποίησης της πανδημίας, ωστόσο το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει ιδιαιτέρως υψηλό. Χθες οι νέες διαγνώσεις ήταν 2.581, εκ των οποίων οι 582 στην Αττική, οι 673 στη Θεσσαλονίκη, οι 105 στη Λάρισα, οι 108 στη Μαγνησία και οι 107 στην Πέλλα. Δηλώθηκαν 72 θάνατοι ασθενών, που αυξάνουν τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της νόσου στη χώρα μας σε 1.419. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες 519 ασθενείς.

Η κ. Παπαευαγγέλου απέδωσε τη μη ύφεση της πανδημίας, παρά τις δύο εβδομάδες αυστηρών περιοριστικών μέτρων –σχεδόν τρεις στη Θεσσαλονίκη–, στη χαλαρή συμπεριφορά «έστω και λίγων, εν μέσω lockdown», και τόνισε ότι κανείς δεν θα πρέπει να χαλαρώνει επειδή πιθανόν κάποιοι γνωστοί του πέρασαν ελαφριά τη νόσο ή επειδή οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Οπως τόνισε, οι άνθρωποι αυτοί «δεν θα είχαν πεθάνει εάν δεν είχαν προσβληθεί από τον ιό».

«Η πανδημία χρησιμοποιεί ως όχημα τη δομή της ελληνικής οικογένειας», προειδοποίησε ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας ότι από τους 20άρηδες και 30άρηδες, που είχαν προσβληθεί στις αρχές Νοεμβρίου, πέρασε στις μεγαλύτερες ηλικίες και συνεχίζει να διαδίδεται εντός της οικογένειας. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους πολίτες να προστατέψουν από ενδεχόμενη μόλυνση από τον κορωνοϊό τα πιο ευπαθή άτομα στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Η συνεχόμενη αύξηση των εισαγωγών ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό σε νοσοκομεία, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, οδήγησε για πρώτη φορά στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης –Γενική Κλινική «Λυσίμαχος» και Euromedica– και οι οποίες πλέον περνούν στη διαχειριστική εποπτεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας και θα νοσηλεύουν ασθενείς με COVID-19.

«Η επίταξη είναι από τα τελευταία όπλα που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία», σημείωσε χθες ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προσθέτοντας ότι χρησιμοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη «για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων».
Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί αίτημα του υπουργείου Υγείας για εθελοντική διάθεση 200 κλινών ιδιωτικών νοσοκομείων για τις ανάγκες των ασθενών με κορωνοϊό, στο οποίο η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών απάντησε αρνητικά με το σκεπτικό της προστασίας των ασθενών που νοσηλεύονται από άλλες παθήσεις. Ο κ. Κοντοζαμάνης πάντως ανέφερε ότι υπάρχει καλή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, η οποία και θα συνεχιστεί.

Σκοπός είναι να απελευθερωθούν περαιτέρω δυνάμεις του ΕΣΥ σε υποδομές και προσωπικό. Χθες, από τις 651 κλίνες Εντατικής COVID που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, 55 ήταν κατειλημμένες και 96 κενές (ποσοστό πληρότητας 85%). Μόλις 8 από τις 218 κλίνες που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης ήταν κενές, ενώ στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας υπήρχαν χθες το πρωί μόνο δύο κενές κλίνες Εντατικής από τις 73 συνολικά. Από τις 218 κλίνες COVID του λεκανοπεδίου Αττικής, κενές ήταν χθες το πρωί 45 (πληρότητα 79,5%).

Δωρεά στο ΕΣΥ

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη είναι και τα έργα για τη διαμόρφωση χώρων σε νοσοκομεία του ΕΣΥ για την ανάπτυξη των 174 κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, συνολικού ύψους 16,4 εκατ. ευρώ, και τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το ίδρυμα, ήδη μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν χώροι σε ΚΑΤ, «Τζάνειο», «Αττικόν», «Αγιος Δημήτριος» και «Γ. Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης, που αντιστοιχούν σε 53 νέες κλίνες.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ελλείψεις παρουσιάζονται ακόμη και στα φάρμακα της εποχής, που δεν είναι άλλα από τα αλλεργιογόνα είτε σε χάπια, είτε σε αλοιφές, με όσους νοσούν να ψάχνουν την θεραπεία τους από φ . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Την ενοχή του Ηλία Μίχου, βασικού κατηγορούμενου για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης στον Κολωνό, αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Το δικαστήριο δ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εντοπίστηκε πτώμα στην οδό Προύσσης στην Πάτρα. Στο σημείο έσπευσε  η ΕΛ.ΑΣ. για να διαπιστώσει τι ακριβώς έχει συμβεί. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο άνδρας που βρέθηκε νεκρός . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

 Σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής.Το ακριβές επίκεντρο εντοπίζεται 25 χιλιόμετρα ανατολικά των Στροφάδων. Νωρίτερα, το αυτόματο υπολογιστ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εντοπίστηκε πτώμα στην οδό Προύσσης στην Πάτρα. Στο σημείο έσπευσε  η ΕΛ.ΑΣ. για να διαπιστώσει τι ακριβώς έχει συμβεί. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο άνδρας που βρέθηκε νεκρός ήταν ηλικίας 37 ετώ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρή σεισμική δόνηση τώρα στην Πάτρα! Σύμφωνα με τα πρωτα στοιχεια ο σεισμός είχε επίκεντρο τον Πύργου και ήταν μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια.  
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος σχολίασε επί της ουσίας την μη αξιοποίηση του λιμανιού της Πάτρας. Η ανάρτησή του«Είναι γνωστό ότι η βιομηχανία της κρουαζιέρας
Image
Image

Search