ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ

«Γονατίζουν» τα νοσοκομεία: Αύξηση 40% των διασωληνωμένων σε μια εβδομάδα

Οι αριθμοί δείχνουν οτι βρισκόμαστε εμπρός σε μια εκθετική αύξηση της επιδημίας – Θλιβερή πρωτιά για τη Θεσσαλονίκη με 540 κρούσματα – Οι ειδικοί επισημαίνουν την άμεση ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των μέτρων για να δούμε αποτελέσματα
«Η μεγαλύτερη επίθεση που δέχεται το σύστημα υγείας της χώρας» όπως περιέγραψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ λόγω της επιδημίας κορωνοιού στη χώρα μας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η πίεση που ασκείται στις δομές υγείας από το σφοδρό κύμα κορωνοιού που σαρώνει μεγάλο τμήμα της χώρας, αποτυπώνεται έντονα στα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών – δεδομένα που καθιστούν τον Οκτώβριο τον πιο «βαρύ» μήνα όλης της περιόδου επιδημίας, από τον περασμένο Φεβρουάριο και μετά, και εξηγούν τις δραστικές παρεμβάσεις που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας στην κυβέρνηση και τις ανακοινώσεις που θα κάνει σήμερα για τις επιβαρυμένες περιοχές ο πρωθυπουργός.

«Η χώρα βρίσκεται προ των πυλών της εκθετικής αύξησης της επιδημίας» είχε πει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, την περασμένη εβδομάδα κατά την ενημέρωςη στο υπουργείο Υγείας. Τα 408 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στις 14 Οκτωβρίου διπλασιάστηκαν και έγιναν 882 κρούσματα στις 23 Οκτωβρίου και συνέχισαν με την ίδια εκθετική αύξηση και τις επόμενες ημέρες φτάνοντας τα 1.690 κρούσματα χθες. Ανάλογη κίνηση αποτυπώνεται και στη ροή των σοβαρά ασθενών προς τα νοσοκομεία. Στο μέσον του μήνα νοσηλεύονταν 715 άτομα με λοίμωξη Covid-19 και επιπλοκές της, εκ των οποίων οι 86 διασωληνωμένοι. Στις 23 Οκτωβρίου οι νοσηλευόμενοι ήταν 770 με τους 88 διασωληνωμένους. Χθες το βράδυ οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία ήταν 1.103, με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται σε 132. Δηλαδή μέσα σε επτά ημέρες οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά 40%.

Ωστόσο, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) χθες νοσηλεύονταν τουλάχιστον 151 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των διαςωληνωμένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι διαθέσιμες ΜΕΘ πανελλαδικά είναι 974 και εξ αυτών έχουν μετατραπεί οι 288 σε ΜΕΘ – covid-19. Συνεπώς, περισσότερες από τις μισές κλίνες ΜΕΘ Covid-19 της χώρας είναι κατειλημμένες, γεγονός αρνητικό με δεδομένο ότι το κύμα της επιδημίας κινείται ανοδικά και αφήνει σταθερά ασθενείς πίσω του.

Για να αναχαιτιστεί η ορμή του κύματος, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει με τα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί, θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα με 15 ημέρες. Αυτό το διάστημα πιθανόν να περιοριστούν τα νέα κρούσματα, ωστόσο η ροή στα νοσοκομεία θα συνεχίζεται αμείωτη λόγω της ορμής που διατηρεί το επιδημικό κύμα. Για μια νέα αύξηση των διαςωληνωμένων, κατά 40% ή και περισσότερο, δεν θα χρειαστούν πιθανότατα επτά ημέρες αλλά λιγότερες με την ένταση που έχει η επιδημία.

Επιπλέον, πρόβλημα αποτελεί η κατανομή των κλινών ΜΕΘ. Περίπου οι μισές, 140 κλίνες, βρίσκονται στην Αττική. Συνεπώς, η πληρότητα πανελλαδικά είναι μια παράμετρος, αλλά σημαντική είναι και η κατά τόπους πληρότητα. Στην Αττική, για παράδειγμα, η πληρότητα των ΜΕΘ είναι γύρω στο 60%. Ενώ στη Δυτική Μακεδονία η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ είναι 100%, και οι ασθενείς που χρειάζονται ΜΕΘ διακομίζονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Στη συμπρωτεύουσα την επιβάρυνση των ΜΕΘ αποτύπωσε ο καθηγητής, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, την περασμένη Τρίτη, λέγοντας ότι στις αρχές Οκτωβρίου η κάλυψη των ΜΕΘ ήταν 10% και την τελευταια εβδομάδα του μήνα έφτασε στο 60%.


Πηγή: protothema.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΕΛΛΑΔΑ

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας (από 18 έως 24 Μαρτίου) για τη γρίπη, τον κορονοϊό και τον RSV ανακοίνωσε την Πέμπτη, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Κυριακή (31/3, 21:00) αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ, . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέθανε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Πιερία Γεώργιος Τερζόπουλος. «Με οδύνη αποχαιρετούμε το ιδρυτικό μας στέλεχος Γεώργιο Τερζόπουλο. Με καταγωγή από τον Πόντο, πήρε μέρος στη . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Δείτε απευθείας τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας. Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετή . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣΣύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τηςΥποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, ένας αλλοδαπός άνδρας, διότι σ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών ο Νικόλαος Κεραμιδάς, μετά από πολύμηνη μάχη με ασθένεια. Γεννημένος το 1957, ξεκίνησε να εργάζεται σε εκτελωνιστικό γραφείο από το 1969 σε ηλικία 13 ετών. Διετέλεσ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο , από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε, κακουργηματι
Image
Image

Search