ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Πρωτεύουσα ξανά!»: Ο Δήμος Πατρέων συρρικνώνει το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Μετά και από την σημερινή συνεδρίαση του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, με την υπερψήφιση του 1ου θέματος στην ημερήσια διάταξη, ως προς την έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», αισθανόμαστε ως αυτοδιοικητική παράταξη την υποχρέωση αλλά και την ευθύνη να καταγγείλουμε τα όσα δρομολογούνται με τις δομικές αλλά και οργανωτικές αλλαγές που επέρχονται στην ευαίσθητη αυτή κοινωνική δομή του Δήμου η οποία απευθύνεται σε ανήμπορους συμπολίτες μας.

Με βάση την απόφαση της δημοτικής αρχής, και την ίδια ώρα που η αποκέντρωση υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων αποτελεί ζητούμενο για κάθε σύγχρονη πόλη, όλα τα υφιστάμενα περιφερειακά γραφεία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» που λειτουργούσαν στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Πατρέων μεταφέρονται πλέον στο κτίριο του Κοινωνικού Τομέα επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου και Σολωμού στην Πάτρα, με συγκεντρωτικές διαδικασίες προσχηματικού χαρακτήρα και αμφίβολης αποτελεσματικότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ωφελούμενους και εξυπηρετούμενους από το πρόγραμμα συνδημότες μας των περιφερειακών δομών. 

Η όποια επίκληση μερικής λειτουργίας αυτών των γραφείων σε αόριστο χρόνο από τη δημοτική αρχή, σε καμία των περιπτώσεων δεν επιλύει το πρόβλημα, αντιθέτως μάλιστα το επιδεινώνει δημιουργώντας σύγχυση. Είναι προφανές ότι ο συγκεντρωτισμός και η, δια αυτού, συρρίκνωση του προγράμματος, προκαλεί ένα αλαλούμ από το οποίο ζημιωμένοι θα βγουν οι ίδιοι οι πολίτες των Δημοτικών Ενοτήτων οι οποίοι ανέμεναν αποκέντρωση δομών και αρμοδιοτήτων και τώρα βλέπουν τα πάντα να συγκεντρώνονται στο κέντρο. Ακόμη και αυτά που αφορούν την προσφορά στον συνάνθρωπο.

Κάνουμε γνωστό ότι η πρότασή μας δια του εκπροσώπου μας στο Δ.Σ. του Οργανισμού, Δημοτικού Συμβούλου κ. Θανάση Αθανασόπουλου περί εισαγωγής του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο λόγω της μείζονος σημασίας του, απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο του Οργανισμού ως μη προβλεπόμενη διαδικαστικά. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. η παράταξη Πρωτεύουσα Ξανά ανέπτυξε διεξοδικά τις θέσεις της με επιχειρήματα αμιγώς κοινωνικά και διαρθρωτικά, με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία της δομής «Βοήθεια στο Σπίτι», την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών και την στήριξη των ευπαθών ομάδων του Δήμου μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση και ο κ. Πελετίδης προσωπικά αναλαμβάνουν πλήρως την πολιτική και αυτοδιοικητική ευθύνη αυτής της απόφασης. Τα κριτήρια ένταξης νέων αιτούντων αλλάζουν άρδην και η δημοτική αρχή έρχεται αντί να διευρύνει τον θεσμό και τις δομές σε κάθε δημοτική ενότητα και σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, να τις συρρικνώσει, απεμπολώντας βασικές πολιτικές αρχές και αξίες που πρέσβευε έως σήμερα για λόγους εκπεφρασμένης αδυναμίας διαχείρισης-διοίκησης της δομής και των εργαζομένων. Εμείς ως παράταξη διατηρούμε την σταθερή και αταλάντευτη θέση μας που είναι να είμαστε δίπλα στον πολίτη, στηρίζοντας παράλληλα και τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι» για την σημαντική  προσφορά τους.

Δυστυχώς ούτε οι προτάσεις των εργαζομένων εισακούστηκαν παρά τη μεγάλη τους εμπειρία και ενώ είναι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες του προγράμματος και των ωφελούμενων πολιτών. Και όλα αυτά, ενώ προβλέπεται νομοθετικά ότι στο τέλος του 2020 θα πρέπει να εκδοθεί η προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού με τον χαρακτηρισμό Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.

Απαιτούμε την άμεση συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας λόγω της σπουδαιότητάς του και του γεγονότος ότι αφορά ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με τις οποίες δεν μπορούμε να πειραματιζόμαστε κατ΄αυτόν τον τρόπο.

Γρηγόρης Αλεξόπουλος

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής & Γεροντολογίας και η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α Ν. Αχαΐας την Τετάρτη 27 Μαρτίου στην Αίθουσα της Γηρια . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την πρωινή σεισμική ακολουθία που αναστάτωσε το νομό Ηλείας, και με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκου Κοροβέση, όλα τα σχολεία του νομού εκκενώνονται, ενώ τα παιδιά . . .
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

29.3.24 | 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης»Το 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης», διοργανώνεται από το «Olympia Forum», υπό την αιγίδα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με συν . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής & Γεροντολογίας και η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α Ν. Αχαΐας την Τετάρτη 27 Μαρτίου στην Αίθουσα της Γηριατρικής (Ν.Ε.Ο Πατρών
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την πρωινή σεισμική ακολουθία που αναστάτωσε το νομό Ηλείας, και με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκου Κοροβέση, όλα τα σχολεία του νομού εκκενώνονται, ενώ τα παιδιά που δεν μπορούν να α
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

29.3.24 | 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης»Το 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης», διοργανώνεται από το «Olympia Forum», υπό την αιγίδα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με συνδιοργανώτρια την Περ
Image
Image

Search