ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΠΕΔΔΕ: Κινητικότητα στους Ο.Τ.Α

Το ΔΣ της Π.Ε.Δ.Δ.Ε. στην τελευταία του συνεδρίαση συζήτησε και κατέληξε σε μια σειρά από επισημάνσεις που αφορούν την Κινητικότητα στους Ο.Τ.Α.

Γνωρίζουμε όλοι ότι τα τελευταία χρόνια 12 χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει σηκώσει μεγάλο βάρος όσον αφορά τη συνολική εθνική προσπάθεια για τη δημοσιονομική εξυγίανση των οικονομικών της χώρας . Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ που φτάνει το 60% σε συνδυασμό από τη μια με τη διαρκή αποψίλωση τους από προσωπικό τους κι από την άλλη με τη διαρκή μεταφορά αρμοδιοτήτων κι ευθυνών δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας για τους Δήμους το οποίο έχει επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών. Παράλληλα δεν επιτρέπει στους οργανισμούς της αυτοδιοίκησης να επιτελέσουν το ρόλο τους όσον αφορά την ενίσχυση τη τοπικής ανάπτυξης όπως συμβαίνει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ουσιαστικά αυτοί που βλάπτονται από τις καταστάσεις που περιγράφουμε παραπάνω είναι οι πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών. Ιδιαίτερα όταν οι Δήμοι μας «αποψιλώνονται» από έμπειρο κι απαραίτητο αριθμό εργαζομένων μέσω της κινητικότητας οι οποίοι ασκώντας το δικαίωμα που τους δίνει ο νόμος επιλέγουν να μετακινηθούν σε άλλους φορείς της δημόσιας Διοίκησης. Και αυτό χωρίς να λαμβάνεται προηγουμένως υπόψη ούτε η γνώμη των Δημάρχων αλλά ούτε και οι πραγματικές υπηρεσιακές ανάγκες των Δήμων στους οποίους εργάζονται. Τις περισσότερες μάλιστα φορές οι μετακινήσεις αυτές γίνονται με οικονομικά κι όχι υπηρεσιακά κριτήρια, αφού στις νέες θέσεις που επιλέγουν να πάνε οι αμοιβές που λαμβάνουν είναι μεγαλύτερες σε σχέση με αυτές που έχουν ως εργαζόμενοι στους Δήμους.

Στο πλαίσιο αυτό οφείλει το Κεντρικό Κράτος να παρέμβει και να διορθώσει μια στρέβλωση που υπάρχει στο θεσμό της κινητικότητας με μια παρέμβαση που ούτε δημοσιονομικό κόστος έχει ούτε ακυρώνει το θεσμό της κινητικότητας. Αντίθετα, υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον κι αποτελεί έμπρακτη στήριξη στην προσπάθεια της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού να επιτελέσει το ρόλο της . 

Η παρέμβαση που ζητάμε ως Τ.Α. από το ΥΠ.ΕΣ. θα πρέπει να προβλέπει ότι όσον αφορά την κινητικότητα και μόνον του προσωπικού των Δήμων ότι αυτή θα μπορεί να πραγματοποιείται: 

-Μόνον για μετακίνηση προσωπικού από Δήμο σε Δήμο.

- Να αποτελεί προ-απαιτούμενο η σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου για να μπορεί να μετακινηθεί κάποιος εργαζόμενος ενός Δήμου σε άλλο Δήμο.

- Η κινητικότητα να επιτρέπεται εφόσον συντρέχουν πολύ σοβαροί λόγοι ( υγείας ή ανάγκη συνένωσης οικογενειών)  που θα πρέπει να τεκμηριώνονται επαρκώς.

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία του Σάντα Φε για τις απειλές κατά του Άνχελ ντι Μαρία και της οικογένειάς του. Τα τρία άτομα απειλούσαν τον Αργεντινό σούπερ σταρ, επειδή . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εξαιρετικά απογοητευμένος με την κατάρρευση της Παρτίζαν στην τελευταία περίοδο του αγώνα με τον Ολυμπιακό εμφανίστηκε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Σέρβος τεχνι . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εντυπωσιασμένος από την ατμόσφαιρα στην Stark Arena, αλλά και από την άμυνα που έπαιξαν στην τελευταία περίοδο οι Τόμας Γουόκαπ, Κώστας Παπανικολάου και Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος δήλω . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το εκτός έδρας ματς με την Παρτίζαν για την 32η αγωνιστική της EuroLeague ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο, όμως το βράδυ της Πέμπτης (28/3) ο Ολυμπιακός έδειξε για ακόμα μία φορά πως . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search