ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πάτρα: Τα έργα του δήμου για το 2021 - SOS ... για σκουπίδια

Στην σημερινή συνεδρίαση (μέσω τηλεδιάσκεψης), του Δημοτικού Συμβουλίου στις 5.30 μ.μ., θα τεθεί το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πατρέων για το 2021.

Η εισήγηση των Αντιδημάρχων, Αρχιτεκτονικού Έργου Χρήστου Κορδά, Προγραμματισμού και Μελετών Έργων Νίκου Ασπράγκαθου και Πολεοδομικού Σχεδιασμού Μιχάλη Αναστασίου, έχει ως εξής:

«Στην χώρα μας ζούμε σ’ ένα περιβάλλον νέας βαθιάς οικονομικής ύφεσης, φόβου και ανασφάλειας, με πρωτοφανείς υγειονομικές συνθήκες, με νέα κατακόρυφη πτώση των λαϊκών εισοδημάτων, με σχολεία και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να «λειτουργούν» με τηλεκπαίδευση, με κλειστές διάφορες παρεχόμενες υπηρεσίες, των παιδικών  και βρεφικών σταθμών, των παιδότοπων, των  κατασκηνώσεων. Επίσης λόγω απαγορεύσεων ασφυκτιούν οι Τέχνες, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός και οι άνθρωποί τους.

Τα παραπάνω συμβαίνουν ταυτόχρονα με πολεμικές αντιπαραθέσεις  και  συγκρούσεις στην ευρύτερη μας  περιοχή εξαιτίας και του οξυμένου ανταγωνισμού των Παγκόσμιας Εμβέλειας Ιμπεριαλιστικών Δυνάμενων. Ζούμε σε περίοδο που οι γιγάντιες πολυεθνικές επιχειρήσεις, το Κεφάλαιο εξακολουθούν να συσσωρεύουν αμύθητα πλούτη και να σκορπούν νέα δυστυχία, θάνατο και προσφυγιά στους λαούς.

Αυτό το ευρύτερο πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο καθορίζει τελικά  και την κατάσταση πραγμάτων στην οποία βρίσκεται η μεγάλη πλειοψηφία των δήμων της χώρας μας.

Και στο Δήμο Πατρέων τα λαϊκά προβλήματα παρουσιάζουν επί δεκαετίες παραπέρα επιδείνωση με κύρια, την ανεργία, τη φτώχεια, τα χρέη, τα μεγάλα υγειονομικά κενά, τις ελλείψεις στην παροχή κοινωνικού χαρακτήρα υπηρεσιών, με την νεολαία να βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδα. Αυτά συμβαίνουν όταν η κατακόρυφη ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνικής δίνουν την δυνατότητα ικανοποίησης του συνόλου των αναγκών μας.

Επίσης πολλαπλασιάζονται οι δυσκολίες ,λιγοστεύουν τα παρεχόμενα κονδύλια από την Κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως και πριν επί ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα αυξάνονται οι ανάγκες του Δήμου για κοινωνικές δαπάνες και εμφανίζονται πρόσθετες δυσλειτουργίες των υπηρεσιών εξαιτίας της κατ’ οίκον εργασίας, της ολοένα και μεγαλύτερης έλλειψης προσωπικού, ιδιαίτερα στις Τεχνικές μας Υπηρεσίες.

Οι περιορισμοί που μπαίνουν στον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου από τις «επιλέξιμες» για το κεφάλαιο προτεραιότητες στη χρηματοδότηση, αντικειμενικά βάζουν όρια στις δυνατότητες της Δημοτικής Αρχής. Η στοιχειώδης ανακούφιση που μπορεί να προσφέρει η Δημοτική μας αρχή στις εργατικές –λαϊκές οικογένειες της πόλης μας που τσακίζονται καθημερινά όλο και περισσότερο είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με όσα δικαιούται κάθε νοικοκυριό.

Παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες εντείνουμε τις προσπάθειες προκειμένου να αποκτά νέες σημαντικές υποδομές η Πάτρα και προπάντων οι λαϊκές της συνοικίες. Το 2020 όχι μόνο δεν υπήρξε στασιμότητα αλλά σημειώθηκαν εξαιρετικές επιτυχίες στην χρηματοδότηση πολύ σημαντικών έργων, πέραν του ότι κατασκευάζονται ήδη πολλές δεκάδες μεγάλα και μικρότερα έργα.

Ταυτόχρονα ως Δήμος συμμετέχουμε στους γενικότερους αγώνες για δουλειά με δικαιώματα, για ζωή που να αντιστοιχεί στο σύγχρονο επίπεδο των παραγωγικών δυνατοτήτων και δυνάμεων, στο κίνημα για ειρήνη και αλληλεγγύη των λαών.

Ο Δήμος μας συρρικνώνεται συνεχώς σε αριθμό εργαζομένων επί τουλάχιστον 15 χρόνια. Το πρόγραμμα που υλοποιούμε απαιτεί προσλήψεις μεγάλου αριθμού νέων. Από την κατασκευή του συνόλου των υποδομών του προγράμματος προκύπτει η ανάγκη επιπλέον στελέχωσης της λειτουργίας του. Με την σημερινή Κυβερνητική Πολιτική, εάν αυτή συνεχισθεί, θα έχουμε σημαντικό απόθεμα κτιριακών και άλλων εγκαταστάσεων που μπορούν να καλύπτουν μεγάλο μέρος των κοινωνικών, πολιτιστικών, αθλητικών αναγκών, χωρίς όμως το απαιτούμενο προσωπικό. Το ίδιο θα συμβεί όσον αφορά τις ανάγκες συντήρησης των νέων έργων της παραλιακής ζώνης, της Μαρίνας, Πλατανόδασος, Ριγανόκαμπος κ.λπ.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Ως Δημοτική Αρχή υπηρετώντας τα λαϊκά συμφέροντα με πολύ κόπο είμαστε στο σημείο όπου υλοποιούνται όλα τα έργα που για δεκαετίες διεκδικούσε η Πάτρα και παρά τις δυσκολίες «των καιρών» όλα είναι Σχεδιασμένα και Προγραμματισμένα.

Έχουμε στο παρελθόν επανειλημμένα αναδείξει το πρωτοφανούς μεγέθους έργο των εργαζομένων του Δήμου, και των Τεχνικών Υπηρεσιών. Αυτό έχει επιτευχθεί με σύνθετη, συστηματική και στοχευμένη εργασία, με επιμέλεια και  νοικοκυροσύνη με την επίγνωση ότι  υπηρετούμε τον Πατραϊκό Λαό και όχι διαφόρων ειδών οικονομικά συμφέροντα.

Παρά τα γραφειοκρατικά προβλήματα επιτύχαμε τον σωστό βηματισμό στην υλοποίηση   μοναδικής αξίας και σημασίας Έργων και Δράσεων, που κυριολεκτικά αλλάζουν, αναβαθμίζουν το τοπίο της Πόλης μας.

Υλοποιούμε δυναμικά τον Γενικό μας Σχεδιασμό, που ήδη έχει επιφέρει πολύ θετικά αποτελέσματα, στους ίδιους άξονες και προσανατολισμούς με στόχους για ριζική βελτίωση υποδομών  σε :

1)  Όσον αφορά το Περιβάλλον –Πράσινο. θέλουμε να υπογραμμίσουμε το εξαιρετικά βελτιωμένο έργο της υπηρεσίας σ’ όλο το τεράστιο πλάτος και μήκος του Δήμου μας. Οι εργασίες του Πρασίνου γίνονται από ελάχιστους εργαζόμενους που ενισχύονται κατά περιόδους από οχταμηνίτες και συμπεριλαμβάνονται κυρίως στον Προϋπολογισμό 2021. 

2)  Ό,τι αφορά την νεολαία μας, βρεφοκομεία, παιδικοί σταθμοί, κατασκηνώσεις, παιδικές χαρές, νηπιαγωγεία, σχολεία, αθλητικοί χώροι κ.λ.π. όπου στην πράξη έχουμε ιδιαίτερα σημαντικές αποδόσεις έργων. Ο Δήμος κατάφερε να ανατρέψει την πριν υπάρχουσα κακή κατάσταση και τώρα διαθέτει σε υψηλό βαθμό αξιοπρεπείς υποδομές χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ελλείψεις μας και οι ανάγκες εκσυγχρονισμού τους δεν παραμένουν πολύ σημαντικές.

3)  Ό,τι αφορά μεγάλες παρεμβάσεις στις εγκαταλελειμμένες από χρόνια λαϊκές  συνοικίες και προχωράμε σε: 

α) εκτεταμένες αναπλάσεις ύψους 30εκ. ευρώ στα Ζαρουχλέικα, την Γούβα, τα Καντριάνικα, τον Άγιο Αλέξη, στα Συχαινά, στο Έλος της Αγυιάς, στο Ιστορικό Κέντρο, Άνω Κάτω Πόλη, στην Αγία Σοφία, β) έργα οδοποιίας δεκάδων χιλιομέτρων (διανοίξεων, προβληματικών οδών, πεζοδρομήσεις, πεζοδρόμια) προϋπολογισμού για φέτος 15εκ.ευρώ έναντι συνολικών αναγκών της τάξεως των 100εκ.ευρώ.Έχει δοθεί προτεραιότητα ανακατασκευής  στους δρόμους  κατά το μέτρο της κυκλοφοριακής πυκνότητας και της κατάστασης τους. Επίσης μεγάλη προσοχή δίδεται στην συντήρηση εξαιτίας των υπαρχόντων κακοτεχνιών σε δρόμους (στους οποίους δημιουργούνται ετησίως χιλιάδες νέες γούβες) δρόμοι προβληματικοί σε μήκος πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων, γ) αναβάθμιση υποδομών, εκπαίδευσης, πολιτισμού, αθλητισμού, ελευθέρων χώρων, δ) μελέτες και έργα πυροπροστασίας και αντισεισμικής θωράκισης.

4) Επέκταση και αναβάθμιση των κοινωφελών υποδομών με το ολοκληρωμένο  πρόγραμμα που περιλαμβάνει τους τομείς :

α) ύδρευσης προϋπολογισμού περίπου 50εκ. ευρώ(επέκταση διυλιστηρίου, αναδιάρθρωση δικτύου, νέα δίκτυα 400 χιλιομέτρων β) αποχέτευσης ύψους 47 εκ. ευρώ επέκτασης δικτύου κατά 90 χιλιόμετρα σε συνοικίες στο Κέντρο της Πάτρας καθώς και πρώην Δήμων, και επέκταση του βιολογικού καθαρισμού προϋπολογισμού 9,9 εκ. ευρώ.

5)   Υπηρεσίες και έργα που αφορούν

α) εκσυγχρονισμό του δικτύου ηλεκτροφωτισμού με έξυπνα συστήματα και νέα φωτιστικά LED σχεδόν σ’ όλη την Πόλη πράγμα που θα βελτιώσει το φωτισμό και ταυτόχρονα θα επιφέρει μεγάλη μείωση δαπάνης για ρεύμα και καλύτερη διαχείριση των δικτύων, β) την διαχείριση των απορριμμάτων με  εκσυγχρονισμό της, με αγορές νέων οχημάτων, μηχανημάτων, κάδων κ.λ.π.), γ) εργασίες της υπηρεσίας αυτεπιστασίας με πολύ καλά αποτελέσματα όσον αφορά τα σχολεία, τον φωτισμό, το πράσινο με την βοήθεια και των οκταμηνιτών παρά τις ιδιαίτερα χαμηλές αμοιβές τους, δ) την βελτίωση της λειτουργίας των Δημοτικών υπηρεσιών για πιο γρήγορη και αποτελεσματική ανταπόκριση στα αιτήματα των δημοτών.

Η Δημοτική Αρχή κατανοώντας την δυσβάστακτη περίοδο που βιώνουν οι δημότες με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη προσπαθεί να  συμβάλλει στην ανύψωση του λαϊκού σθένους και ηθικού να συμβάλλει στον αγώνα εναντίων των αντιλαϊκών πολιτικών των Κυβερνήσεων. Συνεργαζόμαστε με αξιοπιστία και επιτυχία με τους εκατοντάδες φορείς, συλλόγους και ιδρύματα της Πόλης μας, με όλους τους δημότες που θέλουν με τις ιδέες και προτάσεις τους να συμβάλλουν.   

ΎΨΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΟΣ 2021

Το ύψος του Τεχνικού Προγράμματος 2021 του Δήμου μας είναι 88,1 εκ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός των Σχεδιαζόμενων έργων και δράσεων που θα εκτελεστούν τα επόμενα 3-4 χρόνια από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και της ΔΕΥΑΠ συμπεριλαμβανομένων των έργων διαχείρισης απορριμμάτων που έχουμε αναλάβει στου Φλόκα και την Ξερόλακκα, υπερβαίνει το δυσθεώρητο ποσό των 300 εκατ. ευρώ. Οι αποδεκατισμένες από εργαζόμενους τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και της ΔΕΥΑΠ , έχουν αναλάβει να πραγματοποιήσουν ένα μεγάλο άθλο και αξίζουν  κάθε έπαινο του Δημοτικού Συμβουλίου και όλου του Πατραϊκού Λαού. Η ευθύνη όσο βαριά και αν είναι, θα κατορθώσουμε με πείσμα και ενθουσιασμό να την σηκώσουμε, γνωρίζοντας ότι έχουμε μαζί τους συνδημότες μας  που χρειάζονται δουλειά , που χρειάζονται έργα και εκσυγχρονισμό των υποδομών μας.

Ο Σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνει και προωθεί αγωνιστικά α)την υπογειοποίηση του τρένου μέχρι Ρίο, β) την μετατροπή του πρώην Λαδόπουλου από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος σε εμβληματικό Διοικητικό ,εκθεσιακό ,πολιτιστικό Κέντρο με εκτεταμένους ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους, γ) την ανάπλαση του Παραλιακού μετώπου από το νέο Λιμάνι μέχρι το Κολυμβητήριο, την ανακατασκευή της Μαρίνας ,δ)την κατασκευή του Ανατολικού Πάρκου στο Ριγανόκαμπο, ε) την ολοκλήρωση των έργων ύδρευσης –αποχέτευσης, στ) νέων παιδικών σταθμών, σχολικών και προσχολικής Εκπαίδευσης κτιρίων και εγκαταστάσεων, ζ) την αναβάθμιση  παλιότερων σχολικών μονάδων, η) ανακατασκευή, εκσυγχρονισμό των δημοτικών κτιρίων όπως της Βιβλιοθήκης, το σημερινό Δημαρχείο, τα κτίρια που στεγάζεται η ΔΕΥΑΠ θ) νέες υπηρεσίες δημόσιων συγκοινωνιών, ι) αγορές και κατασκευές νέων πλατειών, ελευθέρων χώρων. Τα έργα είναι της τάξεως των 400εκ.ευρώ και θα εκσυγχρονίσουν σημαντικά την πόλη.

Το παραπάνω Πρόγραμμα Έργων είναι πίσω από τις ανάγκες της Πάτρας και είναι  ελλειμματικό ιδιαίτερο όσον αφορά τις υποδομές οδοποιίας των περίπου 2.500 χιλιομέτρων. Δεν μπορεί να επιλύσει τα πολλαπλά  σύγχρονα αδιέξοδα της νεολαίας μας, των εργατών, των επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αφού η οικονομία, η Πολιτική και κοινωνική εξουσία είναι στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου που αποστραγγίζει όλο και περισσότερα κέρδη προσφέροντας στους εργαζόμενους όλο και μικρότερο μέρος του αυξανόμενου πλούτου.

 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΎ ΕΡΓΟΥ/ Η-

Στο πρόγραμμα μας, πλην παλαιοτέρων εκκρεμοτήτων,  υπάρχουν 80 περίπου  ενεργά έργα προϋπολογισμού 110 εκ. ευρώ, που αναφέρονται στους σχετικούς πίνακες. Αφορά αυτά που έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί και εκτελούνται ενώ εξ’ αυτών επαναδημοπρατούνται τα έργα του Α.Σ.Ο. και του 3ου Γυμνασίου ενώ είναι έτοιμα η μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης του μεγάλου έργου προϋπολογισμού 12 εκ. ευρώ μετατροπής του Παλαιού Νοσοκομείου σε πρότυπο σε πανελλήνια κλίμακα Εκθεσιακό –Οπτικοακουστικό Κέντρο.

Ορισμένα έργα της φετινής χρονιάς και περιόδου που περιγράφονται στους πίνακες είναι οι Αναπλάσεις του Ιστορικού κέντρου 23 εκατ. ευρώ, Ζαρουχλεΐκων 3 εκατ. ευρώ, Γούβας 1 εκατ. ευρώ, Έλους Αγυιάς 3 εκατ. ευρώ, περιοχή Αγίας Σοφίας –Κων/λεως, ποδηλατοδρόμος παραλιακός, Άνω Συχαινά, Άγιος Αλέξης, Λεύκα, νέα σχολεία, 12ο Δημοτικό Σχολείο, 3ο Γυμνάσιο, ενεργειακές αναβαθμίσεις, ανακαινίσεις, προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, δεκάδων σχολικών συγκροτημάτων, δημοτικών αθλητικών χώρων, (Παμπελοποννησιακό Στάδιο, γήπεδα ποδοσφαίρου, δεκάδες γήπεδα μπάσκετ –βόλεϊ, αύλειοι χώροι, γήπεδα σχολείων), ριζική αλλαγή φωτισμού της Πάτρας,  «έξυπνα» συστήματα, έργα ηλεκτρομηχανολογικά, αντικεραυνικής προστασίας και πυροπροστασίας πλατείες, παιδικές χαρές, βιοτεχνικό πάρκο, κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα (Κέντρο Αυτισμού), συντηρήσεις δημοτικών κτιρίων, παιδικών σταθμών κ.λπ.

Προχωράμε τις διαδικασίες ανακατασκευής του ισογείου χώρου του Πρώην Παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, ενός χώρου  Ιστορικού για το Φοιτητικό και το Λαϊκό κίνημα που σήμερα βρίσκεται σε κατάληψη. Ο Δήμος μας συνεχίζει τις προσπάθειες κατασκευής ενός πολυχώρου, σύμβολο αγώνων του λαϊκού κινήματος, που δεν ευοδώθηκε να γίνει παλαιότερα από την Νομαρχία. Παράλληλα προχωρούν σε συνεργασία με όλους τους φορείς του λαϊκού ,φοιτητικού κινήματος οι   συζητήσεις- διαδικασίες που αφορούν τον Πολιτικό θέμα της λειτουργίας του χώρου.

Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε για το σπουδαίο έργο του τμήματος Αυτεπιστασίας. Ο ηλεκτροφωτισμός με τους δικούς του εργαζόμενους επιπλέον της καθημερινής τους εργασίας θα μετατρέψει μέσα σε 2-3 χρόνια μέσα στον Πολεοδομικό Σχέδιο της Πάτρας σχεδόν όλο το φωτισμό σε  LED, ενώ μέσω εργολαβιών θα αλλάξει ο φωτισμός σ’ όλο το Βιοτεχνικό Πάρκο και στην οδό Κανακάρη.

Τα υπόλοιπα τμήματα έχουν παράξει τα τελευταία χρόνια μαζί με τους οκταμηνίτες ξεχωριστό και ιδιαίτερα αξιέπαινο αποτέλεσμα στις ανακαινίσεις τουλάχιστον 200!! σχολικών μονάδων, παιδικών σταθμών, βρεφοκομείων, του κτιρίου Αστέγων στην οδό Γούναρη (στην μετατροπή του μεγάλου κτιρίου στις Εργατικές Κατοικίες στου Ταραμπούρα σε γραφεία του Νοτίου Διαμερίσματος, λαϊκό στέκι και γραφεία συλλόγων) δημοτικών κτιρίων κοινοχρήστων και αθλητικών χώρων, κτιρίων Πολιτισμού, κ.λ.π.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

 

Παρά του ότι τα έργα οδοποιίας δεν χρηματοδοτούνται από Ε.Σ.Π.Α. τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει προς το καλύτερο την κυριολεκτικά απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Πάτρα ιδιαίτερα όσον αφορά στους 2.500!! χιλιόμετρα δρόμους. Κατά το μέτρο της κυκλοφοριακής τους πυκνότητας έχουν βελτιωθεί τα οδοστρώματα, πεζοδρόμια, οι πεζόδρομοι, οι αγροτικοί δρόμοι, οι διαγραμμίσεις, τα αντιπλημμυρικά έργα, τα τεχνικά έργα αντιστήριξης, τα στηθαία ασφαλείας ,οι διανοίξεις οδών κ.λ.π.

Ήδη υπάρχει Ανάδοχος και κατασκευάζονται από την Διεύθυνση αυτή τα έργα Ανάπλασης ολόκληρων περιοχών και συγκεκριμένα στα Καντριάνικα και τα Ζαρουχλέικα. Ολοκληρώνεται η μελέτη που αφορά την χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Τρίτσης» ύψους 7εκ. ευρώ για το σημαντικό έργο Αναζωογόνησης των Προσφυγικών. 

   Δυστυχώς οι υποδομές της Πάτρας παρουσιάζουν μαζικές κακοτεχνίες σε πολλές δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων(γούβες, πεζοδρόμια, κράσπεδα κ.λπ.) και χρειάζονται ανακατασκευές. Επίσης γίνονται έργα σε πολλές γειτονιές των πρώην Δήμων, στα χωριά μας, στο Κέντρο, παντού και ήδη εκατοντάδες χιλιόμετρα δρόμων έχουν βελτιωθεί καθώς και η προσβασιμότητα τους από ΑμεΑ.

Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ολοκληρώνεται το σημαντικό έργο της συντήρησης  του Παλαιού Εθνικού Οδικού Δικτύου καθ’ όλο το μήκος από την έξοδο της Πάτρας μέχρι τον Ψαθόπυργο όπως ακριβώς είχαμε ζητήσει στην προηγούμενή μας θητεία. Προχωράει η υλοποίηση του έργου προστασίας των ακτών, στα Βραχνέικα –Ροΐτικα από το Δήμο, και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος από το Ρίο έως τα Αραχωβίτικα περιοχές οι οποίες είχαν κηρυχτεί με πρότασή μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Συνεργαζόμαστε επίσης με την Περιφέρεια στην κατεύθυνση υλοποίησης της «Μελέτης Ρογκάν».

Η Διεύθυνση Έργων Υποδομής με τους σχετικά λίγους μηχανικούς που διαθέτει έχει επιφορτιστεί και έχει αναλάβει επίσης έργα διαχείρισης απορριμμάτων, όπως: κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), Μονάδα Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ), τοίχο αντιστήριξης στην Ξερόλακα και επέκταση του ΧΥΤΥ στου Φλόκα.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2021 περιλαμβάνει έργα προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ ενώ οι ανάγκες της πόλης μας είναι 100 έργα υποδομής που υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Είναι σαφές ότι τα παρεχόμενα ετησίως από την Κυβέρνηση πενιχρά κονδύλια (ΣΑΤΑ 2 εκ ευρώ) αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» των αναγκών και πρέπει να αλλάξει αυτή η πολιτική.

Οι εργαζόμενοι στην Διεύθυνση Έργων Υποδομής αξίζουν έπαινο αφού είναι φανερό ότι έχουν βελτιώσει την αποτελεσματικότητά τους, στις μελέτες, τις επιβλέψεις των έργων, τα πάρα πολλά έργα της αυτεπιστασίας της,  στην ικανοποίηση άμεσων αναγκών (γούβες κ.λπ).

Για μια ακόμα φορά υπογραμμίζουμε την ανάγκη ενίσχυσης αφενός με προσλήψεις νέων μηχανικών, τεχνολόγων και τεχνικών και αφετέρου την επαρκή Κρατική ή μέσα από προγράμματα χρηματοδότηση.  

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Για την υλοποίηση του σχεδίου Πόλεως απαιτείται αρχικά ποσό της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ Οι κυβερνήσεις όμως αρνούνται να χρηματοδοτήσουν προγράμματα αγοράς ελεύθερων χώρων έστω σταδιακά ενώ το Πράσινο Ταμείο που συγκεντρώνει χρήματα από τους Δημότες για τέτοια θέματα για την Πάτρα έχει εγκρίνει μόνο 743.000 ευρώ.

Το 2021 στις οφειλές του Δήμου για πιο παλιές αποζημιώσεις προστέθηκαν νέες, όπως αποζημιώσεις για πράξεις αναλογισμού στον Άγιο Βασίλειο, για Πλατείες (Καζαντζάκη στην Αγυιά κ.λπ.) πρόσθετα ποσά για εξώδικη  αποζημίωση ιδιοκτησιών για απαλλοτριώσεις και αγορές ρυμοτομούμενων ιδιοκτησιών, για διανοίξεις δρόμων,  για άλλους κοινόχρηστους χώρους.

Σημειωτέον ότι η Διεύθυνση αυτή οφείλει να έχει κρίσιμο ρόλο για το μέλλον των Πολεοδομικών ζητημάτων της Πόλης μας, δηλαδή της ποιότητας ζωής των δημοτών μας. Η μακροχρόνια απουσία χρηματοδότησης από το κράτος με σκοπό την εξασφάλιση των προβλεπόμενων ελεύθερων χώρων, η επί πολλές δεκαετίες μη αντιμετώπιση του προβλήματος και η συνεχής έκδοση δικαστικών αποφάσεων  άρσεων απαλλοτριώσεων έχουν οδηγήσει σε καταστρεπτικά για το μέλλον της Πάτρας αποτελέσματα.

Ορισμένοι κατασκευαστές διαμερισμάτων πολυκατοικιών αφού πούλησαν και διαμερίσματα με πρόσωπο σε προβλεπόμενη πλατεία (εννοείται υπερτιμημένα γιατί θα ήταν προνομιούχα), στη συνέχεια ιδιοκτήτες των οικοπέδων των πολυκατοικιών προχώρησαν σε δικαστικές άρσεις των προβλεπόμενων κοινόχρηστων χώρων. Μέχρι σήμερα έχουν αποχαρακτηριστεί εκτάσεις που απαιτούσαν από το Δήμο 130- 140 εκατομμύρια ευρώ ενώ εκκρεμούν δεκάδες ανάλογες υποθέσεις

Όσον αφορά το Σχέδιο Πόλης, προτεραιότητες εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως είναι αυτές που έχουν επανειλημμένα τονιστεί στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Α.  Για τις Δικαστικές Άρσεις της Ρυμοτομίας

Εξασφάλιση των οδών του Σχεδίου Πόλεως είτε αφορούν τις επεκτάσεις της δεκαετίας του 1970 είτε του παλαιού Σχεδίου, είτε των Πράξεων Εφαρμογής και ιδιαίτερα τους ήδη διανοιγμένους δρόμους.

Εξασφάλιση των κοινωφελών χώρων που είναι απαραίτητοι (Σχολείων. Νηπιαγωγείων, Βρεφονηπιακών Σταθμών κλπ) και υπόλοιπα αντίστοιχων χώρων από πράξεις εφαρμογής.

Διεκδίκηση χρηματοδότησης από τα αντίστοιχα υπουργεία λόγω του ότι μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες στους Δήμους χωρίς τους αντίστοιχους πόρους.

Εξασφάλιση κοινοχρήστων χώρων ανά γειτονιά στις επεκτάσεις του Σχεδίου Πόλεως της δεκαετίας του 1970, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται μία πλατεία 4-5 στρεμμάτων στα 150 στρέμματα έκτασης. Προτεραιότητα εδώ αποτελούν οι πλατείες που έχουν αγοραστεί τα μεγαλύτερα ποσοστά τους (πλατεία Καζαντζάκη και Κλεάνθη στην Αγυιά, Πλατεία στην Ανθούπολη κλπ.).

Β.  Επεκτάσεις με πράξεις εφαρμογής.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι οι οφειλές από τις Πράξεις Εφαρμογής είναι χρέη του Δήμου προς τους Δημότες που έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους σε εισφορά γης και χρήματος και θα μπορούσαν να εκδώσουν Διαταγές Πληρωμής.

Οι προτεραιότητες αποζημιώσεων είναι:

Συμψηφισμοί εισφοράς σε χρήμα με αποζημιώσεις

Αποζημιώσεις δρόμων για διανοίξεις εξυπηρέτησης γειτονιών

Αποζημιώσεις δρόμων για οικοδομησιμότητα οικοπέδων

Αποζημιώσεις κοινωφελών και κοινοχρήστων χώρων που το μεγαλύτερο τμήμα τους έχει εξασφαλιστεί από εισφορές. Προτεραιότητα εδώ αποτελούν οι χώροι που είναι απαραίτητοι για έργα.

Γ.  Πράξεις Αναλογισμού

1.       Πράξεις στο Παλαιό Σχέδιο (Ναυαρίνου ,Βύρωνος, Χείλωνος Πατρέως,)

2.       Πράξεις για διανοίξεις δρόμων που εξυπηρετούν ευρύτερες περιοχές (Θουκυδίδου, Μεγ. Αλεξάνδρου, Ανθείας, Καραμανλή )

Για την εξασφάλιση των απολύτως απαραιτήτων από τα προαναφερόμενα απαιτείται σταθερή και μεγάλη ετήσια χρηματοδότηση πολλών εκατομμυρίων ευρώ από το κράτος. Είναι απαραίτητο το Πράσινο Ταμείο, τους πόρους που αντλεί από την τακτοποίηση - νομιμοποίηση αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων χώρων, να τους επιστρέφει στην πόλη, ώστε να εξασφαλίζονται άμεσα ελεύθεροι χώροι για τους κατοίκους της.

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής του λαού της Πάτρας κρίνεται από τα συνολικότερα ζητήματα της οικονομίας και της κοινωνίας, μέσα στην οποία ζει. Επίσης μεταξύ πολλών άλλων και από την ύπαρξη μεγάλων και μικρότερων ελεύθερων χώρων με επαρκή πράσινο, με δυνατότητες για ψυχαγωγία, άθληση κλπ.Π

Ο κοινωνικός εξοπλισμός (σχολεία, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, χώροι άθλησης κ.α.), πρέπει να παρέχονται δωρεάν σε όλους, με υψηλού επιπέδου λειτουργία πράγμα που για το λαό μας είναι προς κατάκτηση με αγώνα.

 Η Δημοτική Αρχή εξαντλεί κάθε δυνατότητα που έχει για τα παραπάνω, αλλά γίνεται προφανές πως όσο η γη και η κατοικία αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα για αγορά και πώληση η ικανοποίηση αυτών των ζωτικών λαϊκών αναγκών θα βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα.

 Πέρα από την έλλειψη Κρατικών χρηματοδοτήσεων και η Διεύθυνση Πολεοδομικού αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη σε εργαζομένους. Στη τεράστια έκταση του Δήμου μας προχωρά βασανιστικά αργά η προώθηση Πολεοδομικού Σχεδιασμού σε εκτεταμένα και πυκνοδομημένα τμήματα των πρώην Καποδιστριακών Δήμων. Επίσης δεν προχωρούν ικανοποιητικά οι απαιτούμενες Αναθεωρήσεις των Πολεοδομικών Σχεδίων όπως το ΓΠΣ, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε πράξεις αναλογισμού, σε κυκλοφοριακές μελέτες, στις Πράξεις Εφαρμογής, στην Πολεοδομία μας, σε ζητήματα του Παραλιακού Μετώπου, στους Παραλιακούς δρόμους,  τα προβλεπόμενα με τους Αιγιαλούς της, τις παραλίες κ.λπ.

Είναι φανερή η επιτακτική ανάγκη για προσλήψεις  δεκάδων νέων μηχανικών τεχνολόγων και λοιπό διοικητικό προσωπικό. Είναι αναγκαίο η Δημοτική Αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο, η πόλη μας να εντείνουν τους αγώνες και τις προσπάθειες της για την κάλυψη όλων των αναγκαίων θέσεων.  

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ –ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ (ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ)

Ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων της κυβέρνησης Ν,Δ. και το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση, που δόθηκε στη διαβούλευση από το ΥΕΠΕΝ συνεχίζει την πεπατημένη του ΣΥΡΙΖΑ ενσωματώνοντας παραπέρα τις αντιλαϊκές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.)  φορτώνει περισσότερες ευθύνες και πρόστιμα στους δήμους και τους δημότες με βάση την κατεύθυνση της Ε.Ε. «πληρώνω όσο πετάω» και ο «ρυπαίνων πληρώνει». Από την άλλη βαθαίνει παραπέρα την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων και της  ανακύκλωσης και επεκτείνει τα έργα με Σ.Δ.Ι.Τ. ενώ προσφέρει φοροαπαλλαγές και κίνητρα   στους επιχειρηματικούς ομίλους για την «αξιοποίηση» των ανακυκλώσιμων, κυρίως με καύση και   παραγωγή ενέργειας, στο πλαίσιο της «κυκλικής οικονομίας» και «πράσινης ανάπτυξης» για κερδοφόρες επενδύσεις των συσσωρευμένων κεφαλαίων.

Η Δημοτική Αρχή αντιστέκεται στις ιδιωτικοποιήσεις και διεκδικεί κατάργηση των ανταποδοτικών τελών και της περιβαλλοντικής εισφοράς. Επίσης διεκδικεί κρατική χρηματοδότηση των έργων και του εξοπλισμού διαχείρισης απορριμμάτων και διορισμό μονίμων εργαζομένων για να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις.

Συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η υλοποίηση του σχεδιασμού μας για την ανανέωση και  τον εκσυγχρονισμό του στόλου των οχημάτων, και γενικά του μηχανολογικού εξοπλισμού του Δήμου. Αξιοποιώντας την εξέλιξη της τεχνολογίας, αυξάνεται η αποδοτικότητα  και διευκολύνεται  το έργο των εργαζομένων. Επίσης συνεχίζεται η ανανέωση, συμπλήρωση και συντήρηση του δικτύου των πράσινων κάδων σ’ όλες τις δημοτικές ενότητες. Αυτά επιτυγχάνονται με ένα πρωτοφανές νοικοκύρεμα, χωρίς δάνεια και ενώ πληρώνουμε δανειακές υποχρεώσεις που μας άφησαν προηγούμενες δημοτικές αρχές. Παράλληλα έχει γίνει μείωση από το 2014  των ανταποδοτικών τελών κατά 45%, και απαλλαγές σε ανήμπορους δημότες, σ’ αυτούς που έχουν χτυπηθεί από την αντιλαϊκή πολιτική (ανέργους, χαμηλού εισοδήματος) και τους πληττόμενους επαγγελματίες από τα μέτρα περιορισμού εξαιτίας του κορονοιού.

Διεκδικούμε την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών γιατί είναι άδικο να ξαναπληρώνει ο λαός με τους λογαριασμούς του ρεύματος τις υπηρεσίες καθαριότητας και φωτισμού  παρ’ όλο που έχει πληρώσει βαριά και άδικη φορολογία. Με τις μελέτες των εργαζόμενων μηχανικών και επιστημόνων της Διεύθυνσης Καθαριότητας αξιοποιούμε τις δυνατότητες για χρηματοδότηση εξοπλισμού από διάφορα προγράμματα. 

Στο 2021 προβλέπονται δαπάνες για εξοπλισμό και την αγορά οικοπέδων για την μεταφορά του συνεργείου οχημάτων, των αποθηκών και των αντίστοιχων υπηρεσιών 12 εκ. ευρώ.

Στο 2020   έχουν παραληφθεί ή έχουν υπογραφεί συμβάσεις για οχήματα και μηχανήματα ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ των οποίων είναι 5 απορριμματοφόρα, 4 σάρωθρα, βυτία, καδοπλυντήριο και οι 4 κινητοί σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων από την Ξερόλακα χωρητικότητας  54 κ.μ. έκαστος, φορτωτής, εκσκαφείς, φορτηγά και ειδικό μηχάνημα για την τροφοδοσία του θρυμματιστή- τεμαχιστή κλαδιών και ογκωδών αντικειμένων, που είναι σε λειτουργία στην Ξερόλακα. Συμπληρώνεται επίσης ο εξοπλισμός της πολιτικής προστασίας και του πρασίνου με πυροσβεστικά και άλλα οχήματα.

Συνεχίζεται η ανανέωση των δικτύων απορριμματοδεκτών και η πύκνωση σε λίγες περιπτώσεις ελλείψεων. Έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός ύψους 400 χιλ. ευρώ  για την προμήθεια 1.000 μεταλλικών και πλαστικών απορριμματοδεκτών για την συλλογή σύμμεικτων απορριμμάτων, 850 επιστύλιων και επιδαπέδιων απορριμματοδεκτών μικρο-απορριμμάτων  που θα τοποθετηθούν σε πλατείες, πεζοδρόμια και παραλιακές διαδρομές. Επίσης συμπεριλαμβάνεται προμήθεια μεταλλικών πλαισίων για την καλαίσθητη οριοθέτηση κάδων σε πλατείες και κεντρικούς δρόμους.

Στο τεχνικό πρόγραμμα της Διεύθυνσης Καθαριότητας έχουν τεθεί στόχοι για την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του στόλου των οχημάτων και μηχανημάτων και η αλλαγή του μοντέλου συλλογής και αποκομιδής απορριμμάτων με βάση το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων προς την διαλογή στην πηγή με χωριστά ρεύματα. Από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ θα προμηθευθούμε 7 απορριμματοφόρων και άλλων 5 μηχανημάτων προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ.

Με απόφαση ένταξης της πράξης «Χωριστή συλλογή και μεταφορά προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων και ενημέρωση πολιτών στο Δήμο Πατρέων» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας, θα προμηθευθούμε 5 απορριμματοφόρα τύπου μύλου και 1 ρυμουλκούμενο κλαδοτεμαχιστή, περίπου 1000 καφέ κάδους, 15.000 κάδους κουζίνας και 1000 κάδους οικιακής κομποστοποίησης συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ. Με δαπάνες του Δήμου ύψους 500χιλ. ευρώ θα προμηθευτούμε ένα κινητό πράσινο σημείο και μπλε κάδους για την προώθηση της ανακύκλωσης. Σημειώνουμε ότι η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακυκλώσιμων (Ε.Ε.Α.Α.)  παρά το ότι είναι δική της υποχρέωση και παρά τις επιστολές και παραστάσεις του Δημάρχου στη Διοίκηση της Εταιρείας και τους αρμόδιους υπουργούς δεν χορηγεί κάδους, και γενικά δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με την νομοθεσία.

Έχουμε ώριμες μελέτες για την κατασκευή πράσινου σημείου και την τοποθέτηση γωνιών ανακύκλωσης 2 και 3 ρευμάτων ανακυκλώσιμων υλικών συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2,5 εκατ. , που θα κατατεθούν για χρηματοδότηση σε τρέχουσες προσκλήσεις.  

Τέλος προβλέπονται περίπου 2,53 εκατ.  ευρώ για την αγορά οικοπέδων ώστε να μεταφερθούν οι υπηρεσίες, τα συνεργεία και τα αμαξοστάσια της Διεύθυνσης Καθαριότητας ,όπως επίσης και άλλες συμπληρωματικές εγκαταστάσεις π.χ. πλυντήριο ,αντλίες καυσίμων από την Ξερόλακκα σε χώρο που θα έχει καλύτερη πρόσβαση και θα μειώσει τους χρόνους μετακίνησης απορριμματοφόρων ,σαρώθρων κ.λ.π. και την φθορά τους με σημαντική μείωσης του λειτουργικού κόστους. Το συνεργείο οχημάτων χρειάζεται εκσυγχρονισμό και επέκταση της δυναμικότητας του αφού  είχε κατασκευαστεί για την συντήρηση και επισκευή 50 οχημάτων και μηχανημάτων  και τώρα έχουμε πάνω από 300. Επιπλέον η αγορά των οικοπέδων είναι απόλυτα απαραίτητη γιατί έχει προγραμματιστεί η παύση λειτουργίας των ανωτέρω εγκαταστάσεων στο ΧΥΤΑ του Ξερόλακκα.

Παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό,  οι εργαζόμενοι στην Διεύθυνση Καθαριότητας, με πολύ βελτιωμένη  οργάνωση, εργάζονται με συνέπεια και επιμέλεια και έχουν πετύχει να είναι η Πάτρα πιο  καθαρή. Παράλληλα επιτελούν εργασίες σε όλη την έκταση του Δήμου, ενώ επεμβαίνουν με μηχανήματα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Στόχος μας είναι η παραπέρα  βελτίωση της καθαριότητας στην πόλη με την συνέργια των συνδημοτών μας,

Διεκδικούμε την πρόσληψη εργαζομένων σε θέσεις μόνιμων, όλων των ειδικοτήτων για την μέγιστη παραγωγική αξιοποίηση του συνόλου του εξοπλισμού και των οχημάτων.

Έργα διαχείρισης και επεξεργασίας απορριμμάτων.

Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ), που συντάχθηκε από ομάδα εργαζομένων του Δήμου με επικεφαλής τον κ. Πέτρο Γανό και εγκρίθηκε το 2015 συμπεριλαμβάνει όλα τα απαραίτητα έργα για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Η Δημοτική  Αρχή διεκδίκησε και πέτυχε να γίνουν   με κρατική χρηματοδότηση, παρά το ότι γίνεται με πολλές διαφορετικές προσκλήσεις και προγράμματα  ώστε πρακτικά να παρεμποδίζεται η συνολική κατασκευή όλων των απαραίτητων έργων του Σχεδιασμού μας.

Μετά από την καθυστερημένη έγκριση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων και την κύρωσή του από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προχωρήσαμε εντατικά στην υλοποίηση των έργων που περιλαμβάνονται σ’ αυτόν.

Μετά την κατάργηση του ΦΟΔΣΑ του Δήμου Πάτρας και την συγχώνευση του στον Νομαρχιακό Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΣΥΔΙΣΑ), ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακας και όλα τα έργα επεξεργασίας απορριμμάτων   πέρασαν στην ευθύνη του ΣΥΔΙΣΑ. Ο  Δήμος Πάτρας παρέδωσε στο ΣΥΔΙΣΑ περίπου 3 εκατ. ευρώ, που προορίζονταν μεταξύ άλλων για κατασκευή έργων και την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στην Ξερόλακα. Με τις αντίστοιχες προγραμματικές συμβάσεις  οι Τεχνικές Διευθύνσεις του Δήμου Πάτρας έχουν αναλάβει την διαδικασία χρηματοδότησης, διαγωνισμών και  υλοποίησης έργων ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Έργα στον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας.

(1). Κατασκευή συστήματος συλλογής και καύσης βιοαερίου. Η μελέτη  συντάχθηκε από το προσωπικό των τεχνικών υπηρεσιών, και το έργο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους. Έχει ολοκληρωθεί η ανόρυξη γεωτρήσεων, και θα εγκατασταθούν οι αγωγοί για την συλλογή και μεταφορά, και η εγκατάσταση του πυρσού καύσης.

(2). Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) αποτελεί έργο απαραίτητο  για την μεταφορά απορριμμάτων στου Φλόκα και την αξιοποίηση του σε κάθε άλλη περίπτωση εάν χρειαστεί. Σύντομα θα προμηθευθούμε τις κινητές μονάδες που αναφέρθηκαν παραπάνω. Έχουμε  Ανάδοχο για την υλοποίηση της υποδομής που απαιτείται.

(3). Η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) για την κομποστοποίηση προδιαλεγμένων  οργανικών δυναμικότητας 9.500 τόνων/έτος,   θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της ανακύκλωσης. Η μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης έχουν παραδοθεί στον ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. ώστε να κατατεθεί αίτηση Κρατικής χρηματοδότησης για την κατασκευή της μονάδας.

4). Η κατασκευή του τοίχου αντιστήριξης έχει ολοκληρωθεί και εξασφαλίζεται η αποτροπή κατολισθήσεων ενώ παρατείνεται ο αναγκαίος χρόνος εναπόθεσης απορριμμάτων στην Ξερόλακα.

Έργα στου Φλόκα Δυτικής Αχαΐας.

Ο ΧΥΤΥ στου Φλόκα βρίσκεται στα όρια του  Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Τα έργα σ’ αυτόν τα έχουν αναλάβει οι τεχνικές διευθύνσεις του Δήμου Πάτρας,  δηλαδή τόσο τις μελέτες όσο και την επίβλεψη της κατασκευής τους. Σημειώνουμε ότι ο ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. είναι ο κύριος του έργου.  Συγκεκριμένα:

(1) Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) θα  επεξεργάζεται τα  αστικά απόβλητα  των Δήμων Πατρέων, Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας και περιλαμβάνει και Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) δυναμικότητας 8.000 τόνων/έτος που θα επεξεργάζεται και προδιαλεγμένα οργανικά μετά από Διαλογή στην Πηγή. Η  δημοπράτηση του έργου θα  γίνει με το σύστημα μελέτη-κατασκευή και με κρατική χρηματοδότηση και θα έχει συνολικό κόστος της τάξεως των 38 εκ ευρώ.

Ο Δήμος Πάτρας  έχει παραδώσει τις μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης στον ΣΥΔΙΣΑ, τα οποία κατατέθηκαν για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών – Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» τον Οκτώβριο του 2020. 

(2) Η επέκταση της χωρητικότητας του ΧΥΤΥ ΦΛΟΚΑ μπορεί να αυξήσει την διάρκεια εναπόθεσης υπολειμμάτων  για δεκάδες χρόνια.  Η μελέτη επέκτασης του ΧΥΤΥ Φλόκα έγινε από  μεγάλο μελετητικό γραφείο, με επίβλεψη από μηχανικούς του Δήμου Πάτρας και το έργο θα γίνει με κρατικούς πόρους. 

Υπογραμμίζουμε ότι αν για οποιοδήποτε λόγο καθυστερήσει ο σχεδιασμός μας ο Νομός Αχαΐας θα αντιμετωπίσει εκτός από το πρόβλημα του Αιγίου και το πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα της Πάτρας και θα έχουμε δραματικές εξελίξεις αφού η Ξερόλακκα είναι κορεσμένη».

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΕΛΛΑΔΑ

Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 6,4%, στα 830 ευρώ μεικτά από την 1η Απριλίου αναμένεται να συμπαρασύρει 16 επιδόματα της ΔΥΠΑ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει, α . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Πολύ χαρούμενη που επιτέλους θα επιστρέψει στο σπίτι της, δίπλα στα παιδιά της, είναι η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό μετά τη απόφαση του δικαστηρίου για την αθώωσή της. Το α . . .
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ζημιές σε υποδομές προκλήθηκαν στην Ζαχάρω, από τον σεισμό 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις Στροφάδες, το πρωί της Παρασκευής. Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr, από την ισχυρή . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής & Γεροντολογίας και η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α Ν. Αχαΐας την Τετάρτη 27 Μαρτίου στην Αίθουσα της Γηρια . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Εταιρεία Γηριατρικής & Γεροντολογίας και η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α Ν. Αχαΐας την Τετάρτη 27 Μαρτίου στην Αίθουσα της Γηριατρικής (Ν.Ε.Ο Πατρών
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την πρωινή σεισμική ακολουθία που αναστάτωσε το νομό Ηλείας, και με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκου Κοροβέση, όλα τα σχολεία του νομού εκκενώνονται, ενώ τα παιδιά που δεν μπορούν να α
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

29.3.24 | 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης»Το 4ο Αγροτικό Συνέδριο – Έκθεση «Επί Γης», διοργανώνεται από το «Olympia Forum», υπό την αιγίδα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με συνδιοργανώτρια την Περ
Image
Image

Search