ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αιγιάλεια: Πόρτα - πόρτα για να κλείσει η οικονομική «τρύπα» στη ΔΕΥΑΑ

Μέσω των τακτικών λογαριασμών χρέωσης της κατανάλωσης του πόσιμου νερού, σε τουλάχιστον 50.000 δημότες της Αιγιάλειας, επιχειρεί η ΔΕΥΑΑ να ενημερώσει και ν' αλλάξει τα ισχύοντα δεδομένα της άρδευσης, αποστέλλοντας πολύπτυχο έντυπο υλικό που αφορά στα δεδομένα και στις προοπτικές της νέας αυτής επιπρόθετης αρμοδιότητάς της.

Αφορά κυρίως κατοίκους στις αγροτικές περιοχές Αιγίου, Αιγείρας, Ακράτας, Διακοπτού, Ερινεού και Συμπολιτείας, στις οποίες, ενώ υδροδοτούνται περίπου 40.000 σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις, η εταιρεία δεν γνωρίζει ακόμα πλήρως πόσα στρέμματα είναι αυτά που ποτίζονται.

«Κάποιοι έχουν συνηθίσει σε αλόγιστη χρήση χωρίς να πληρώνουν, σε μία εποχή που το νερό πρέπει να προστατευθεί, καθότι απειλείται από την ξηρασία και υπάρχει ο κίνδυνος να εκλείψει για πότισμα» λένε οι υπεύθυνοι της ΔΕΥΑΑ, επιμένοντας στη υλοποίηση ενός αναγκαίου προγράμματος καταγραφής των χωραφιών και του υπολογισμού της ποσότητας ποτιστικού νερού που απαιτείται γι' αυτά.

«Εφιάλτης» για τον δημοτικό φορέα αποτελεί το γεγονός, πως μέχρι και το 2019, ο δήμος δαπανούσε για την άρδευση 1 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά εισέπραττε μόλις 200.000 ευρώ, δημιουργώντας έτσι οικονομικές «τρύπες» στο ταμείο του. Αυτό είναι συνεπώς που θέλει τώρα να «θεραπεύσει», ώστε οι 800 χιλιάδες ευρώ διαφυγόντα έσοδα να μην πληρώνονται από όλους τους δημότες, είτε ποτίζουν είτε όχι.

Μία επίσης αρνητική «κληρονομιά» του δήμου στη ΔΕΥΑΑ είναι ότι η χρέωση του νερού προς άρδευση διαφέρει μεταξύ περιοχών με κοινά εδαφολογικά δεδομένα, με αποτέλεσμα σε κάποια χωριά, παρότι υπάρχουν ίδιες εκτάσεις και ίδιες καλλιέργειες, η χρέωση να' ναι διαφορετική.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν έξυπνοι που πληρώνουν λιγότερα ή και καθόλου και κορόιδα που πληρώνουν κανονικά. Πρέπει η άρδευση να γίνεται οικονομικά, χωρίς σπατάλη, με δικαιοσύνη, ισότητα και αναλογικότητα μεταξύ μικρών αγροτών και μεγαλοκτηματιών, αλλά και να εξετάσουμε, με κοινωνική ευαισθησία, ειδικές περπτώσεις» σημειώνουν τα στελέχη της ΔΕΥΑΑ.

Ωστόσο, η Αιγιάλεια λόγω πολιτικοδημοτικών αναταράξεων παραμένει χωρίς Κανονισμό Αρδευσης και το κυριότερο το κλίμα αναταραχής, για το ύψος των τελών, όπως και κάποιες δικαστικές προσφυγές αγροτών, έχουν αφήσει πίσω τη δήλωση των ποτιστικών στρεμμάτων, από την οποία η ΔΕΥΑΑ και η δημοτική αρχή υπόσχονται νοικοκύρεμα και πιο χαμηλό τιμολόγιο.

Μόλις χθες η ΔΕΥΑΑ, ενημέρωσε τους καταναλωτές της, ότι στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της, θα αντικαταστήσει τα υδρόμετρα στον τ. Δήμ Αιγίου, με νέα που χρησιμοποιούν το σύστημα τηλεμετρίας, προσφέρουν ακριβή μέτρηση σε πραγματικό χρόνο, καλύτερα στατιστικά στοιχεία και ιστορικά κατανάλωσης, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα ειδοποίησης διαρροής. Το κόστος αντικατάστασης θα το αναλάβει εξ' ολοκλήρου η δημοτική επιχείρηση.

pelop.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα περάσει από την Πάτρα στις 25 Απριλίου του 2024, στο ταξίδι της προς το Παρίσι για την 33η Ολυμπιάδα. Κατά τη διέλευσή της, θα σταθεί τιμητικά στο σπίτι που γε . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε στις 2.20 τα ξημερώματα στο χωριό Νησί της Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Ένας 36χρονος που οδηγούσε Ι.Χ. εξετράπη της πορείας του, το αυτοκίνητό του έπεσε . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας των Νοσοκομείων, τα οποία μέχρι σήμερα δεν είναι επαρκώς γνωστά και δεν έχουν αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε, μπο . . .
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, που ενέχεται στην επίθεση σε βάρος αστυνομικών της Υ.Α.Τ. στου Ρέντη με αποτέλεσμα τον θάνατο του Αρχιφύλακα Γεώργιου Λυγγερίδη, ανακοίνωσ . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Η Πάτρα υποδέχεται σήμερα στο Δηµαρχείο της, την Ολυµπιακή Φλόγα των 33ων Θερινών Ολυµπιακών Αγώνων «PARIS 2024». Η Φλόγα αναµένεται να φθάσει στην Πάτρα µέσω της Γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου, η οποία φέτ
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου από τις 8.30 π.μ. έως 5 μ.μ., θα υπάρξει πλημμελής έως και πλήρης διακοπή υδροδότησης, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς: Φλωρίνης, Τμήμα της Πανεπιστημίου, Αχαϊκή
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.   Για σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου προγραμματίζονται δειγμα
Image
Image

Search