ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Παράλογη χώρα

Γιώργος Ν. Οικονόμου

Το 2013 ο τότε υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης απαξίωνε τα δημόσια νοσοκομεία, μιλούσε για υπεράριθμους και τεμπέληδες υγειονομικούς και έκλεινε δυο νοσοκομεία, το Λοιμωδών «Αγία Βαρβάρα» και την «Παμμακάριστο». Την εποχή αυτήν υπήρχαν στα νοσοκομεία ελλείψεις σε βασικά είδη (γάζες, σύριγγες, φάρμακα) που ήταν αποτέλεσμα των περικοπών στο ΕΣΥ.

Μάλιστα προσπάθησαν στη δεξιά κυβέρνηση να κατεδαφίσουν το «Λοιμωδών» και να το μετατρέψουν σε κέντρο κράτησης μεταναστών, αλλά αυτό απετράπη από κατοίκους και φορείς που ζητούσαν την επαναλειτουργία του. Οι ολέθριες πολιτικές των περικοπών, των απολύσεων και των καταργήσεων φαίνονται σήμερα.

Το 2019, προεκλογικώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλα στελέχη της Ν.Δ. απαξίωναν το ΕΣΥ, λέγοντας ότι τα νοσοκομεία έχουν περισσότερους γιατρούς από όσους πρέπει και, στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας και πολιτικής τους, είχαν στο πρόγραμμα την παραχώρηση υγειονομικών κλάδων στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα του κέρδους, δηλαδή, την εμπορευματοποίηση του ευαίσθητου τομέα της υγείας.

Ως κυβέρνηση, πια, πάγωσαν τις 1.500 θέσεις στο ΕΣΥ που είχαν προκηρυχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα είναι ότι τώρα, με την απειλή της πανδημίας, τρέχουν και δεν φτάνουν, καταφεύγοντας στους εθελοντές! Οι ελλείψεις σε προσωπικό, σε αναπνευστήρες, σε υλικά υποστήριξης, ακόμα και στα πιο βασικά (μάσκες, στολές, τεστ) είχαν ως αποτέλεσμα να νοσήσουν αρκετοί γιατροί και πολλοί νοσηλευτές, που με πενιχρά μέσα προστασίας βρίσκονται εκτεθειμένοι στην πρώτη γραμμή.

Ολα αυτά στρέφονται κατά της δημόσιας υγείας και σημαίνουν ότι οι σημερινοί κυβερνώντες είναι αθεράπευτα νεοφιλελεύθεροι, ανίκανοι και επικίνδυνοι. Ταυτοχρόνως προσπαθούν με fake news να καλύψουν τις κυβερνητικές αδυναμίες και τα κενά στο ΕΣΥ. Ομως με δημαγωγίες, εθνικισμούς, λαϊκισμούς και αντισυριζαϊσμούς δεν γίνεται πολιτική και δεν καλύπτονται τα κενά.

Οι κυβερνώντες έγιναν ακόμη πιο επικίνδυνοι όταν δεν έλαβαν τα προληπτικά μέτρα πιο πριν, αφού υπήρχαν τα προηγούμενα της Κίνας, της Ν. Κορέας, του Ιράν, της Ιταλίας. Χαρακτηριστικά, ενώ είχαν κλείσει τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και όλους τους άλλους χώρους μαζικής συνάθροισης, ολιγώρησαν στο κλείσιμο των εκκλησιών.

Ακούστηκαν ένα σωρό ανοησίες, αντιεπιστημονικές απόψεις, σκοταδιστικοί λόγοι από μητροπολίτες, ιερωμένους, βουλευτές του κυβερνώντος και του ακροδεξιού κόμματος, για αμόλυντη μετάληψη, αντισηπτικούς αγιασμούς, προστατευτικές κηραλοιφές και θαυματουργά μαντζούνια, διαδίδοντας έτσι τον ιό της ανευθυνότητας και του σκοταδισμού. Ο λόγος γι’ αυτήν την καθυστέρηση ήταν η δύναμη και η επιρροή της Εκκλησίας, έτσι που εκτός από την πανδημία έχουμε και παπα…νδημία.

Εδώ βρίσκεται ένα διαχρονικά μελανό σημείο της νεοελληνικής αφασίας. Ενώ το ΕΣΥ έχει γύρω στους 7.000 γιατρούς, η χριστιανική Εκκλησία έχει περίπου 10.000 ιερείς και μητροπολίτες. Να σημειωθεί πως οι κληρικοί είναι υπεράριθμοι, διότι επισήμως οι οργανικές θέσεις είναι 8.300, όμως πληρώνονται από το κράτος, κοστίζουν γύρω στα 300 εκατ. ευρώ ετησίως, και δεν προσφέρουν καμία απολύτως υπηρεσία στην κοινωνία, παρά μόνο τελετές και μεταφυσικές παραμυθίες σε ένα συγκεκριμένο ποίμνιο.

Αυτά τα χρήματα αφαιρούνται από ζωτικούς χώρους της δημόσιας ζωής που τα έχουν ανάγκη, όπως εν προκειμένω η δημόσια υγεία. Μπορούμε να φανταστούμε την ευρωστία που θα αποκτούσε το ΕΣΥ εάν αυτό το ποσόν διετίθετο για την πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού, κλινών, ΜΕΘ και άλλων άμεσα αναγκαίων υλικών. Οι ιερείς και οι μητροπολίτες μπορούν να πληρώνονται από την τεράστια περιουσία που διαθέτει η ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία (περιουσία) ούτε έχει καταγραφεί ούτε φορολογείται. Είναι το μεγαλύτερο διαρκές σκάνδαλο της νεοελληνικής Ιστορίας και ένας από τους παράγοντες της πολιτισμικής και οικονομικής χρεοκοπίας.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν έχει γίνει χωρισμός κράτους και Εκκλησίας. Δεν υπάρχει λοιπόν άλλη λύση, είναι μονόδρομος: να γίνει ο χωρισμός και να διατεθούν τα 300 εκατ. στη δημόσια υγεία που τα χρειάζεται άμεσα, αντί να χαραμίζονται για την Εκκλησία. Η άκρως επείγουσα κατάσταση το επιβάλλει. Εάν δεν γίνει τώρα, πότε; Χρειάζεται φυσικά αίσθημα ευθύνης, ορθολογική σκέψη, ενδιαφέρον για το δημόσιο συμφέρον, πραγματισμός και πολιτική βούληση.

Ομως τα στοιχεία αυτά δεν χαρακτηρίζουν τη Δεξιά, η οποία συμβαδίζει ανέκαθεν με την οπισθοδρομική Εκκλησία, υποστηρίζοντάς την διότι ωφελείται από αυτήν. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναξιόπιστος για κάτι τέτοιο, αφού ως κυβέρνηση δεν τόλμησε να αναμετρηθεί με την Εκκλησία, και αυτό είναι ένα από τα αρνητικά σημεία της διακυβέρνησής του. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι ως γνωστόν εναντίον οιασδήποτε αλλαγής, ενώ το συντηρητικό και σταλινικό ΚΚΕ είναι απρόθυμο και ανίκανο, όπως πάντα, να καταλάβει τη σοβαρότητα του ζητήματος.

Δεν υπάρχει στοιχειώδης υγιής λογική. Παράλογη χώρα, παράλογο σύστημα. Γι’ αυτό και η διαρκής παρακμή.

* διδάκτορας Φιλοσοφίας
/www.efsyn.gr

Follow Us

OXYGEN FM

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

Τελευταία Νέα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία του Σάντα Φε για τις απειλές κατά του Άνχελ ντι Μαρία και της οικογένειάς του. Τα τρία άτομα απειλούσαν τον Αργεντινό σούπερ σταρ, επειδή . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εξαιρετικά απογοητευμένος με την κατάρρευση της Παρτίζαν στην τελευταία περίοδο του αγώνα με τον Ολυμπιακό εμφανίστηκε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Σέρβος τεχνι . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εντυπωσιασμένος από την ατμόσφαιρα στην Stark Arena, αλλά και από την άμυνα που έπαιξαν στην τελευταία περίοδο οι Τόμας Γουόκαπ, Κώστας Παπανικολάου και Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος δήλω . . .
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το εκτός έδρας ματς με την Παρτίζαν για την 32η αγωνιστική της EuroLeague ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο, όμως το βράδυ της Πέμπτης (28/3) ο Ολυμπιακός έδειξε για ακόμα μία φορά πως . . .
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, πραγματοποίησαν φοιτητές καθώς και μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών για την τραγωδία των Τεμπών. Οι φοιτητές διήλθαν από τον σταθμό του ΟΣΕ στην Όθωνος Αμαλίας
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Άλλο ένα κρούσμα βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε σε Γυμνάσιο του Πύργου, όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (23.03.24). Δύο μαθήτριες Γυμνασίου ήταν οι πρωταγωνίστριες αυτού του νέου επεισοδίου. Σε βίν
ΠΑΤΡΑ - ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς το ευρύ κοινό  εκ μέρους της 6η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου προγραμματίζονται δειγματολη
Image
Image

Search